24 МАЙ! НАЙ-СВЕТЪЛ, ВИНАГИ НЕПОВТОРИМ И ЗАРЕЖДАЩ ПРАЗНИК!

Месец май! Вече няма буквата Р в името! Има много цветя в градините и по полето; дъжд, бури и градушки; дълъг месец с малко работни дни;

много празници, кой от кой по-хубав и очакван! Готвим и провеждаме с учениците НВО с четвърти и седми клас! На държавни изпити се явяват батковците и какичките, много от тях и бивши наши ученици! Отново те са със своите първи такива, с прекрасните си тоалети! Така и трябва да е – едно от нещата, които не се повтарят са така дълго чаканите абитуриентски балове!
24 май! Толкова много се е изписало, казало, споделило и всяка година очакването е същото, а празникът неповторим! Със свой чар, празничност, пъстрота, знамена и герои – ние, които учим и работим в това прекрасно, мило, родно и красиво училище – РАЗЛИЧНОТО УЧИЛИЩЕ в село Царев брод. А на тържествата ни идват и много други хора, на различна възраст, пол… и занятие!
Как се случиха нещата тази година в навечерието и на 24? Преливахме от един към друг ангажимент и отговорности – всичко свързано с Национално външно оценяване в четвърти и седми клас – на 21 и 23 май, за първи път имахме и училищен пролетен спортен празник на 22 май, но времето не беше съвсем благосклонно! В това отношение подготовката на програмата и всичко друго, имащо отношение към идващия четвъртък се яви като трудност от обективен характер! Наложи се една седмица да осигуряваме ежедневното пътуване само с един автобус, което определено ни затрудни и забави! Така беше и на самия 24 май, а началният час го бяхме определили много по-рано, без да знаем за това!
Другото, много по-важно, което се случи неочаквано и много ни натъжи е, че в неделя внезапно след кръвоизлив в МБАЛ в гр. Шумен е починал наш колега, начален учител. В понеделник, на 21 май часът на погребението му напълно съвпадна с началото на НВО по БЕЛ. Шестима бяха ангажирани като квестори в основното училище в кв. Дивдядово, други двама другаде, четирима в училището ни… Само трима, които бяха в платен отпуск успяха да отидат и да почетат паметта на Виолин Радославов Трифонов.
В този ред на мисли бяхме някак си разколебани относно това, какво и как да направим на 24 май! Това се отрази и на подготовката, а и на мотивацията ни!
Въпреки всичко по-горе казано, Тържеството и Празникът не просто се случиха и получиха! Те станаха естествени, с елементи на импровизации, с много вълнение и скъпи гости!
Началото беше с химн на Република България, за първи път в изпълнение на Анна Калонова.
В програмата си включиха наши ученици, вокалната група към училището по проект „Твоят час” (с новите блузи с къс ръкав, с лого и надписи от двете страни…). Литературно-музикалната програма беше подготвена от старши учител Каролина Георгиева. Имаше стихове и песни, които допринесоха за доброто и празнично настроение! Като танцьори се изявиха Синем Салиева от шести и Александър Валериев от пети клас, малките гимнастички, с които работи старши учител Мирослав Илиев в часове за занимания по интереси, показаха различни умения и упражнения…
А самото тържество включваше и лична почит и уважение към 12 учители пенсионери, които живеят на територията на село Царев брод. Тази нова инициатива стана вълнуваща реалност благодарение на съвместните и координирани усилия на новия председател на организацията на пенсионерите Бахтишен Салиева, кмета инж. Стефан Живков и наша милост. Наистина се получи много добре! Само две дами поради здравословни причини не успяха да дойдат, но всичко, което беше предвидено същият ден, след обяд им беше занесено. Поименно бяха канени колегите ни, те излизаха под аплодисментите на присъстващите, поздравявани и получаваха подготвените подаръци в знак на благодарност и признание – букет цветя, рекламни материали на училището, рекламно знаменце с нарочен надпис на бялото поле за този ден и дата и красива торта – също с поръчан надпис! Част от излизащите учители пожелаха да поблагодарят и отправиха кратки поздравления! В тази група включихме и детската учителка Керанка Йорданова, работила дълги години и в училището ни! Предстои и съвсем скоро да се пенсионира, а на 24 май тя имаше и личен празник – рожден ден! Много непринудено стана включването на г-жа Мария Гашпарова, начален учител, която неочаквано пожела да поздрави своята бивша ученичка Каролина Георгиева (по това време тя ръководеше изявата на учениците). Поздравления поднесе и Стефан Живков.
Цвете беше подарено на всички, които работят в училището! А специално поръчаните и закупени знаменца с ликовете на светите братя, духовни покровители на Европа бяха раздадени и подарени както на всички ученици, така и на много от другите присъстващи!
В неписания сценарий, съобразно решение на педагогическият съвет бяха наградени 21 изявили се през учебната година на значими състезания и конкурси наши ученици. Те получиха подготвените награди, но самото споменаване и изреждане пред присъстващите за успехите им само по себе си беше форма на уважение и признание. Ще отбележим, че част от връчените награди бяха от полученото дарение от Ренато Витоло. Това е италианец, който заедно със своята съпруга от село Царев брод Иванка Минчева, направиха този благороден жест. Предметите и материалите са много и разнообразни и ще бъдат ползване за награди, викторини, томболи и при други подобни поводи и случаи!
Традиция е и на 24 май да се връчват индивидуалните баджове на учениците от първи клас. Така стана и тази година! Да направят това бяха поканени да се включат и гости! Идеята на този факт е, че тези момичета и момчета вече са неделима част от училищната общност! Заслужили са това! А учениците с гордост показаха на близките си окачените им лични баджове, които предстои да ползват при тържествени и официални случаи тепърва и занапред.
Към края на тържеството имаше много и различни хора, на които се хванаха много от присъстващите хора…
Снимките също илюстрират написаното и дават възможност празникът 24 май, нашия патронен празник да бъде споделен и видян от всеки, който пожелае, но не е бил в този ден с нас! Специално поздравяваме и бившите наши колеги, които живеят и работят другаде, в това число и в чужбина!
На 23 май, от името на училището ни и на Сдружение „Училищно настоятелство” с. Царев брод бяха подарени пасти на децата и персонала от детските градини в квартал Макак, село Златна нива, квартал Мътница и село Царев брод. Така искахме да засвидетелстваме своето уважение и благодарност, да им подсладим обяда и усещането за идващия празник!
Към новината ще приложим и списъците с имената на наградените ученици и поводите за това, а така също и списък с имената на колегите пенсионери и като какви са работили.
Май, 2018 година
Тихомир Трифонов


From 24 МАЙ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 5/28/2018 (52 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and