УСПЕХ ВЪВ ФУТБОЛЕН ТУРНИР ЗА ДЕВОЙКИ

Представителен училищен футболен отбор, девойки, взе участие в организиран за първи път градски турнир. Срещите се проведоха на 13 май, събота на спортните площадки с изкуствено покритие в двора на СУ „Сава Доброплодни”. Организаторите, Ф.К. „Олимпия” Шумен и община Шумен си бяха поставили за цел популяризиране и развитие на футбол за девойки и жени в град Шумен.

В необичайно горещото време, интересът към състезанието беше сериозен. Тук бяха г-н Даниел Даулов от община Шумен, управител и главен редактор на в. „Шуменска заря” Пламен Георгиев, журналисти и фотографи и от други медии, както и родители, роднини и съученици на състезателките…

Бяха заявили и взеха участие четири отбора. С жребий бяха определени двойките. Като победителите щяха да играят в спор за първо място, а загубилите – за престижното трето.

В първата среща момичетата от ПМГ „Н. Попович” победиха с лекота с 4:0 девойките от СУ „Сава Доброплодни”. Трябва да се отбележи, че в отборите имаха право да играят девойки, ненавършили 18 години. На практика в три от отборите (без този на ПМГ) състезателките бяха от пети, шести, седми и осми клас, тоест, по-малки от своите опонентки.

Втората среща беше по-оспорвана. Нашите момичета започнаха добре, много добре се бранеха, но малко атакуваха, а така на практика нямаха и удари към противниковата врата. При едно нападение на момичетата от Ф.К. Олимпия за удар на топката в ръка на защитник беше отсъдена дузпа – наказателен удар. Въпреки усилията на нашия вратар Христина Христова резултатът беше открит – един на нула за нашите съперници. По-късно беше инкасиран още един гол в нашата врата. Опитите за обрат или поне за почетно попадение не се увенчаха с успех.

Съгласно регламентът на състезанието предстоеше да се изиграе срещата за трето място. Така, след много кратка почивка на терена излязоха нашите момичета и тези от СУ „Сава Доброплодни”. Направена беше вратарска смяна – на мястото на Христина Христова под рамката застана осмокласничката Первин Юсеинова. Като такава тя имаше много успешни изяви и това даде допълнителен кураж на другите състезателки. През двете полувремена по 12 минути на практика превъзходството на нашите млади футболистки беше повече от явно. Този път нападението действаше по-ефективно, играеше се повечето време пред противниковата врата. Но въпреки превъзходството гол не беше вкаран.

Така се стигна до най-драматичната част, но и най-интересна за немалкото публика – изпълнението на наказателни удари.

Определена беше вратата, на която да се изпълняват наказателните удари. Съдията даде нужните указания на вратарите и тези, които щяха да изпълняват дузпите. Състезателките, прегърнати, очакваха да видят какво ще се случи в очертания в центъра кръг. По регламент предстоеше да се изпълнят по три удара, а ако резултатът продължава да е равен ще се бият още по една, докато някой състезател пропусне.
Тук драмата беше истинска. Като на голям мач и турнир! Първи започнаха изпълнението момичетата от СУ „Сава Доброплодни”. Тогава блесна с уменията си Первин Шенолова. Тя сякаш беше заключила вратата си. Успя да спаси, да хване първите два наказателни удара, а третият не уцели вратата. А при изпълняващите от нашия отбор нещата се развиха така. Първа зад топката застана Сибел Федаил, тя би силно, но топката не улучи вратата.

Втората ни изпълнителка беше Хатидже Александрова – силен удар, но улучена беше гредата. Последна при първото завъртане беше Габриела Галинова Стоянова. Майсторското и и силно изпълнение отчасти беше спасено от вратарката, но на практика топката беше преминала гол линията с целият си обем. Голът беше зачетен от съдията. А радостта на победителите нямаше граници…
В спор за първо място по-големите на възраст, „какичките” „математички” бяха по-добри и заслужиха първото място с победа два на нула.

Организаторите бяха осигурили подобаващ ритуал за да се почувстват състезателките като на истински турнир. За класираните на първо и второ място бяха връчени различни по големина купи (беше предоставена възможност това да направи треньорът ни старши учител Мирослав Илиев), а за тези на трето и четвърто място – футболни топки.

Ето и участвалите в състезанието: Христина Христова, Первин Шенолова, Хатидже Юлиянова, Сибел Федаил, Синем Ердинч, Габриела Стоянова, Ипек Ибрахимова и Анна Калонова. Всички имат заслуга за постигнатият резултат!

А по регламент можеше да се правят неограничен брой хокейни смени. Но поради участие в друго състезание, този път като танцьори във Велико Търново, не можаха да участват и подпомогнат отбора Росица Детелинова и Ева Лъчезарова.

Албена Папас, ръководител и треньор във Ф.К. Олимпия прояви интерес и желание за съвместна работа с Хатидже Александрова. А нашето момиче се открои със своята борбеност, индивидуални изяви, много изразходване на физическите си сили.

После, както е редно състезателките и треньора бяха почерпени в близкото барче като знак на благодарност за успехът им.

Нека да поздравим нашите момичета, млади състезатели по футбол, които положиха немалко усилия в тренировки и състезания в училищния двор, основно срещу момчета. Тази предварителна подготовка допринесе и за доброто представяне в този турнир. Благодарности и за старши учител Мирослав Илиев, който във времето за занимания по интереси работеше с тези и други момичета и момчета.

До нови (футболни) срещи, и до нови успехи!

13 май 2017 г.
Тихомир Трифонов

 


From УСПЕХ ВЪВ ФУТБОЛЕН ТУРНИР ЗА ДЕВОЙКИ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 5/14/2017 (27 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and