ТРИ В ЕДНО…

Световен ден на Земята, 22 април 2017 година

По повод Световния ден на земята – 22 април, екоинспекцията и Регионалната лаборатория на ИАОС в град Шумен организира отворени врати за ученици от ОУ „Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод. Документален филм демонстрира пред децата дейността на лабораториите към Изпълнителната агенция по околна среда.

Учениците имаха възможност да разгледат и се докоснат до работния процес. На училището беше предоставен детски образователен комплект „Климатична станция”, а всички ученици получиха подаръци.

В тази полудневна екскурзия до град Шумен взеха участие ученици от четвърти и шести клас. Въпреки лошото време, това, което момичетата и момчетата тук видяха и научиха не просто е полезно и интересно, а те дълго ще коментират и помнят.

Гостуваха ни и ученици от ПГ по строителство, архитектура и геодезия

Малко неочаквано, след телефонно обаждане стана ясно, че група от 45 ученици и петима колеги от тази професионална гимназия от град Шумен имат желание да посетят и разгледат училището ни, като част от тяхна еднодневна екскурзия. Това наистина се случи в един от първите учебни дни след края на пролетната ваканция. През ваканцията в училището ни започна най-мащабният правен ремонт, подмяна на 22 броя прозорци, нова дограма, по 11 в коридорите на двата етажа. Въпреки усилената работа, и през почивните дни, подмазването и така нареченото „обръщане” още не беше приключило. Именно по това време стана гостуването на средношколците от ПГАГ от гр. Шумен. Екскурзията им е била планирана като част от дейности по проект „Твоят час” и по-конкретно при нас целта е била и да видят нашия училищен музеен кът (във връзка с планирането и създаването на такъв и в тяхното училище).

Речено – сторено. Бяхме за пореден път гостоприемни домакини. Посрещнахме учениците и колегите, на полуимпровизирана среща в актовата зала те научиха интересни неща за миналото и настоящето на училището ни, а по-късно имаха възможност и да го разгледат. Контакти имаше и с ученици по техните класни стаи. Направихме си и снимка за спомен, разменихме си освен любезности и рекламни материали, написан беше и текст в книгата ни за впечатления. С наше съдействие гостите посетиха и бяха радушно приети в католическия манастир в селото. След това групата продължи по своя маршрут към старините край гр. Плиска и Дворът на Кирилицата.

11 май, Ден на Шумен, 2017 година
В Деня на Шумен на тържествена церемония пред сградата на Общината под звуците на националния химн, химна на Европа и града се издигнаха знамената на България, Европа и Шумен.

Честта да застанат до тях заслужиха Християн Тотев – двукратен световен и трикратен европейски шампион по муай тай, четири пъти носител на наградата Спортист на Шумен, Любомира Николова – световна шампионка по карате и трикратна, носителка на титлата на Европа при девойки старша възраст и Красимир Савов – почетен гражданин на Шумен, хореограф, старши експерт в Община Шумен. Те издигнаха високо флаговете на държавата ни, на европейското ни семейство и града ни.

„Неслучайно шуменци избират 11 май за свой празник. Той е свързан с почитта към делото на славянските първоучители, с традициите на нашия град и с отношението на шуменската общественост към образованието и духовността. Смисълът на този ден е да се обърнем назад към историята, да отдадем почит и уважение към предците ни, които превърнаха Шумен в люлка на българското духовно възраждане. Да се преклоним пред поколенията честни и трудолюбиви хора, които изградиха нашия прекрасен град, да продължим тяхното дело и да бъдем достойни техни наследници и строители на днешния ден“Това казва в приветствието към съгражданите си кметът Любомир Христов и пожелава: „Да оставим по-добро наследство на поколенията след нас, да предадем на децата си гордостта от миналото, да ги научим да обичат своя роден дом, училището и приятелите – Да обичат Шумен“.

В училището в село Царев брод също беше отбелязан този хубав празничен ден. В актовата зала се проведе емоционално и вълнуващо тържество. На различни ученици и колеги беше възложено предварително да прочетат материали, които основателно са повод за гордост. Ето и кои са засегнатите теми:

ПЪРВОТО ГРАЖДАНСКО ЧЕСТВАНЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ – 1813 ГОДИНА; ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1845 ГОДИНА ПЕЕНЕТО СЕ ЗАСТЪПВА КАТО УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ В ШУМЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА; ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ОРКЕСТЪР НА МИХАЙ ШАФРАН – 1850 ГОДИНА; ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО КЛАСНО ДЕВИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ – 1856 ГОДИНА; ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧИТАЛИЩА „АРХАНГЕЛ МИХАИЛ” Е ОСНОВАНО ПРЕЗ 1856 ГОДИНА; ПЪРВОТО УЧИЛИЩНО „ИЗПИТАНИЕ” В БЪЛГАРИЯ – ШУМЕН, 11 АВГУСТ 1846 ГОДИНА; ПЪРВИЯТ УЧИТЕЛСКИ ЕПАРХИЙСКИ СЪБОР В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ – ШУМЕН, 12-16 АПРИЛ 1873 ГОДИНА и ПЪРВОТО УЧИТЕЛСКО ДРУЖЕСТВО В СТРАНАТА, ОСНОВАНО ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 1880 ГОДИНА.

Изпълнен беше и „Химн на Шумен”, който винаги е спътник на училищните ни тържества. Разказано беше и за присъдената награда на автора на текста, поетът Антонин Горчев в навечерието и по повод 11 май, т. г. Акцентирано беше вниманието на присъстващите и на автора на музиката Хачо Мисакян и на изпълнителя, бард композитор и изпълнител Асен Масларски.

Не беше пропуснато да се спомене за един знаменателен за училището ни факт, наш бивш ученик, Мартин Спасов от село Царев брод получи наградата на Шумен за изкуство и култура в раздел „Литература” в навечерието на 24 май 2017 г. Мартин не е просто млад и обещаващ поет, както шаблонно се казва. Той със своите две досегашни стихосбирки „Аз мога да цитирам тишина” и „Костилки от спомени” спечели много престижни регионални и национални конкурси и награди (три национални, „Южна пролет”, „Усин Керим” и „Владимир Башев”).
В тържеството ни „взе участие” и знамето на Шумен, което в училището имаме от много години и то е поставено на видно място в сградата.

А общото в тази новина за сайта ни е обичта към земята, както като дом на човечеството, така и за нас, които обичаме град Шумен и неговото (не само…) славно минало…

2017, година Т. Трифонов

Химн на Шумен

От тука започва България!
Музика – Хачо Мисакян
Текст – Антонин Горчев
Изпълнител – Асен Масларски

От тука започва България –
пет пръста в железен юмрук!
Обвързани с древно предание,
калени във поход и труд!

Че тука се раждаше изгрева –
понесен от буйни коне!
И грей над земята ми гиздава
тринайсет века до днес!

От тука започва земята ни –
от рало на беден орач!
От хапките сухи, пресмятани
и тъжните песни по здрач!

Че тука се раждаше изгрева –
понесен от буйни коне!
И грей над земята ни гиздава
тринайсет века до днес!

От тука започва родината –
със гроб на незнаен юнак!
Във който смъртта е преминала
смъртта, не и вражия крак!


From ТРИ В ЕДНО. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 7/24/2017 (26 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and