ТЕЗИ ЛАГЕРНИ ДНИ, ЧУДЕСНИ!

Поради липса на абсолютна точност тук само ще посочим, че за повече от петнадесет пъти училището и католическия манастир съвместно организират петдневни лагери. Основно това се случва през месец юли. Като смените са четири и винаги започват от съответния понеделник. Преди това се извършва немалка организационна работа – подаване на заявления, попълване на декларации, кореспонденция и представяне за одобрение документация, свързана с еднодневните екскурзии и др. такива.
Преди години началото беше поставено с шестдневни смени, както и с преспиване в сградата, предназначена за живеене на католическия свещеник. Но това беше само първата година, първото лято. А нещата традиционно стояха така: всеки ден, от понеделник до четвъртък занимания в манастира със занимателни игри, беседи, спортни игри и състезания, изненади, канене и на външни участници – лектори и с демонстрации, закуска и обедно хранене. Съвместно с училището бяха осигурявани спортен инвентар, превоз с училищен автобус, ръководители от учителския колектив и други подпомагащи дейности… За учениците от другите населени места се осигурява и безплатен превоз.

Възстановената сграда на старото училище в двора на манастира, просторната беседка и нейното съдържание, зеления и сенчест двор, както и всичко останало, предоставено от домакините допринасяха часовете да минават интересно и неусетно. Беседите винаги са внимателно подбирани и засягат вечни и общочовешки теми.

Години наред, в последния ден от седмицата и лагерната смяна, в петък, се организира екскурзия с жълт автобус. В повечето случаи през този ден се посещава катедралата в центъра на гр. Варна и басейн в хотел „Корал” в курортен комплекс „Свети Константин и Елена”. Имаше години когато маршрутът включваше и отиване до устието на р. Камчия и непременно разходка с моторна лодка…
Тази години нещата се случиха по друг начин. Заедно със сестра Надя Ружина бяха обсъдени нови моменти и идеи. Те се реализираха така: за първите три дни промени нямаше, във всеки от четирите четвъртъци с ползване на училищен автобус организирахме колективно и уговорено посещение на „Томбул джамия” с разглеждане и беседа.

В резултат на предварителен разговор и жест на добра воля от страна на собственика на „Барбароса бийч клуб” г-н Анатоли Чернев, след мюсюлманския храм лагерниците ни няколко часа ползваха в максимална степен прекрасни условия – басейни, шезлонги и обедно хранене. Договорени бяха цени, храна и напитки, които напълно ни удовлетворяваха, а учениците не заплащаха нищо.
В последните лагерни дни, в петъците се проведоха еднодневни екскурзии до град Варна с интересна и наситена програма. Сестра Надя беше уговорила предварително следните посещения и обекти: в музея на здравето, после няколко часа с гривна на ръка всички ползваха атракционите на Детски кът в морската градина, кратка почивка и обяд в пределите на сградата на сестрите на Майка Тереза. После следваше посещението в аквариума, също в морската градина, като освен познания, интересни живи и други обекти, снимки, това беше подходящо място и за разхлаждане от юлската жега.

След разходка до морската гара, където автобусът чакаше, всички поизморени от впечатления, атракциите и нови преживявания отпътуваха за Царев брод, а после и до своите населени места.

Направени със служебен апарат бяха над 350 снимки, като само част от тях ще онагледят тези четири лагерни смени, в които бяха включени над 100 ученици. Традиционно в четвърта смяна имаше и вече бивши наши ученици, средношколци. С малки изключения приемани бяха и момичета и момчета, които по това време гостуваха на своите роднини, основно баби и дядовци.
Самите смени започнаха от 9 юли и приключиха на 3 август.

Не се наемаме да правим по-генерални изводи от тази многогодишна традиция, която тази години беше по един много рационален и интересен начин разнообразена и продължена. Споделяното от лагерниците беше задоволство от всичко преживяно и видяно… А за част от тези момичета и момчета това беше и си остава единствената възможност за такова безплатно разнообразие. Всъщност не съвсем безплатно, тази година от повечето лагерници беше събрана сумата от 10 лв., не толкова за финансиране на дейностите, сами по себе си тяхната себестойност е многократно по-голяма. Това след обсъждане и няколко разговора се прие най-вече за да знаят подрастващите, а и родителите им, че всяко нещо си има и своя цена, че „за да получиш трябва и да дадеш”. А имахме в миналото и неголям брой ученици, които са се били записали и подали документи (при наличие и на резерви от чакащи), но без да предупредят не идват на лагер. Тази година бяха направени и изключения с тази „такса” за безспорно социално-слаби ученици, като техните имена и авторитет бяха запазени.

Тук искам да благодаря на колегите ръководители, под чийто контрол и обгрижване нямаше никакви проблеми и инциденти в дните четвъртък и петък – през четирите смени. Съдействие оказаха и трите жени от непедагогическия персонал, които също бяха включени като ръководители. Така те бяха уважени за работата им през годината, а като придружаващи си свършиха коректно и отговорно задълженията. Ето и имената на всички ръководители: Цветалина Велкова, Гергана Гроздева, Таня Стефанова, Нуртен Енверова, Стефка Ванкова, Йорданка Маринова, Виждан Наилова, Цвета Анкова, Галина Живкова, Нехире Басри и Даниела Господинова.

Благодарностите ни са отправени и към другите сестри, Анджела, Мери Клеменс, освен сестра Надя Ружина. Те също имаха принос за реализираните смени. Поздравления и за приготвената в манастира вкусна и разнообразна храна за закуска и обяд. А по време на храненията по-големите сервираха и отсервираха, всички се учеха и на културно хранене и обноски, в случая на различни и няколко публични места извън селото.

Безспорно тези дни освен игри и нови познания, участващите момичета и момчета неусетно по-добре се опознаваха, сближаваха,
по-здрави ставаха и приятелствата им! Включването в смените на ученици от всички населени места също допринесе за това…
Времето минава, но прекрасните спомени, посетените места, обекти, в това число и луксозни такива, видеоклиповете и снимките, разбира се, остават!

Лято 2019 година, очакваме те с нетърпение! Остава не много – някакви си около седем-осем месеца… Много неща дотогава ще се случат, много време ще бъдем заедно и дано реализираме в максимална степен основните си задачи, свързани с учебно-образователната и възпитателна работа.

Юли, август, октомври 2018 година
Тихомир Трифонов


From ТЕЗИ ЛАГЕРНИ ДНИ, ЧУДЕСНИ!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 10/21/2018 (67 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and