ОЩЕ СПОМЕНИ ОТ МЕСЕЦ ЮЛИ

Три са основните неща, на които през този месец може се акцентира. Те се случиха все в началото на юли.

1. Тържество за завършване основното образование и изпращането на седмокласниците, което се проведе на 2 юли.

2. Годишнен педагогически съвет – на 3 юли.

3. Еднодневна екскурзия за отличници от училището и участници в клуб по „Хореография” с ръководител учител Даниела Господинова до гр. Велико Търново и участие с програма в празника на село Стамболово (община Павликени) на 6 юли, събота. За този прекрасен ден с нашите ученици, техните успешни изяви по време на концерта на площада в с. Стамболово, за посетените исторически обекти във В. Търново, за преживените повече от 13 часа заедно вече писахме в отделна новина. Тук ще се спрем само на първите два повода.

За първа година седми клас имаха учебни занятия до края на юни, в конкретния случай – до 28. Отчитайки специфичните изисквания при изготвяне на свидетелствата за основно образование (а тази година бланките бяха нови и различни, вписват се вече и оценките от пети и шести клас, както и точките от НВО…), на практика тържеството логично проведохме в началото на следващата работна седмица.

Подготовката беше „двустранна”, по точно е да се каже – многостранна. Учениците готвеха своята програма, като много искаха да запазят по-голямата и част в тайна. Със сигурност повечето от учениците, особено женската половина, бяха помислили и за своите различни и красиви тоалети, с които да дойдат и бъдат на тържеството. От наша страна, освен изготвените, сканирани и изпратени по съответния ред и след това „одобрени” свидетелства бяха направени и редица други неща. Традиционната торта също чакаше да бъде изнесена! Имаше и фонтан с конфети, които в края на тържеството г-н Мирослав Илиев предстоеше да „гръмне”… Готови бяха и станалите традиционни ленти за отличниците. За отличниците, а и за всички завършващи бяха осигурени различни награди и подаръци, като част от тях бяха съобразени и с конкретни особености. Например на имащите интерес и успешни изяви, а и явили се на изпит по изобразително изкуство в СУ „С. Доброплодни” Пламена Ненчева и Анна Калонова получиха красиви чанти-папки за съхранение на бъдещите си рисунки… Алекс Наташов освен другите награди получи и топка на „Барселона”, с автографи на любимите футболисти. Най-много награди получи и трудно отнесе нашето „комплексно” момиче- Росица Детелинова Николова. Тя е отличен ученик, председател на съвета на учениците, рисува, пее много добре, чаровна и красива… От няколко години с решение на педагогическият съвет не беше връчвана традиционната награда „Отличник на випуска”. Това беше така защото ученици с отличен успех е имало, но нямаше такива, които да отговарят напълно на заложените в статута на наградата изисквания. Тази година не беше така – Роси напълно заслужено получи специално изработената почетна лента с надпис. След време, другите ленти („Отличник 2018, 2019), както и тази ще бъдат не просто скъпи спомени, те ще са свидни и мили заради прекараните прекрасни години в първото училище, съучениците, а може би и заради… нас! Всички отличници ще ги показват на своите деца с гордост и умиление! Но всяко нещо… с времето си!

Самото тържество беше вълнуващо, красиво, а и немалко тъжно и носталгично! Всички знаем защо! Имаше песни, стихове и специално измислени от учениците за всеки от нас стихове в рими. Те много ни харесаха, посмяхме се и им ръкопляскахме! Направени бяха и много снимки, част от които тук ще споделим, а присъстващите близки и роднини също документираха за спомен и „за поколенията” поредните завършили основното си образование в края на 99-тата учебна година на училището ни. Логично най-много внимание, целувки, снимки и цветя „отнесоха” кл. ръководител учител Даниела Господинова и първата им учителка в начален етап – старши учител Галина Живкова.
Разделихме се с учениците от седми клас, един от двата класа с най-много за нашите „стандарти” като брой ученици. През годините сме имали много и различни спомени и взаимоотношения – с част от учениците не винаги и само позитивни! Това е естествено и е част от действителността! Но в този ден ние се разделихме като приятели, като повече от „добри познати”! Пожелахме на тези 21 момичета и момчета да продължат и да ги приемат където най-много желаят, да завършат и следващата си степен от образованието, както и да не забравят своето училище, изградените приятелства, на какво сме ги учили, в това число и за „морето на живота”!

Завършилите успешно своето основно образование тази година: Азис Мартинов, Анна Калонова, Берван Тасинова, Габриел Борисов, Георги Русев, Дерия Мустафа, Ева Тодорова, Ергун Хамди, Иван Маринов, Камелия Янкова, Кристофър Пенчев, Мартин Петков, Мелиса Сали, Мюмюн Ерол, Нели Махмуд, Нихат Лютвиев, Пламена Ненчева, Росица Николова, Румен Радев, Синем Салиева и Христо Фернандес.

Само ден по-късно нещата бяха по-деловити. В учителската стая беше мястото, където предстоеше да се проведе нашия педагогически годишен съвет. Случилите се неща за повече от девет месеца, многото събития, факти, успехи, трудности, в това число и в цифрово изражение бяха обект на включения в поканата дневен ред, а и за коментиране по време на свободния разговор, така както правим и друг път! Част от подготовката са попълнените раздавателните материали, онагледяващи и цифрово резултатите от работата ни.

Във фоайето на втория етаж, в Актова зала №1 (която беше в по-различен вид…със събрани в средата маси, отрупани с лакомства и напитки) се очакваше кафе паузата. Тогава предстоеше и да уважим изпращането в пенсия на дългогодишен наш колега, местен кадър, бивш възпитаник на същото училище – старши учител Каролина Георгиева Гинева.

По-различното в този случай беше и включването по време на вече започналото заседание и на кмета на община Шумен господин Любомир Христов. С него беше и г-жа Роза Енчева (връзки с обществеността в общината). Това съчетаване стана възможно и като реализиране на инициатива на г-н кмета от пролетта за срещи по места с колективите на учебните заведения от селата.

Малко по-късно при нас дойде и активно се включи в обсъжданията и инж. Стефан Живков, кмет на с. Царев брод и член на УС на Сдружение „Училищно настоятелство”.

В продължение на повече от два часа, в непринудена и неформална обстановка се редуваха изказвания, въпроси, отговори, „реплики” и „дуплики”. Ползата беше определено безспорна и налице. Чудесно би било такива среща да има периодично за да се чуват и „виждат” нещата „от близо” и такива каквито са. Защото ако контактите са само със справки, информации, кратки разговори по телефоните, понякога и съвещания… това определено не е достатъчно и доста формално!

Приехме направените констатации и комплименти от г-н Л. Христов като реални изводи от конкретни наблюдения и уважение към работата и постиженията ни. А това логично ще ни стимулира и в бъдещата ни работа… напрегната, високоотговорна и ежедневна! Поети бяха и конкретни обещания, които предстои да видим като развитие и изпълнения.

В кафе паузата, около масите с храни и напитки, осигурени съвместно от колегата Каролина Георгиева, закупени от организаторите лакомства, както и неща, произведени в дворовете и направени лично, се събрахме всички присъстващи. В непринуден разговор, поздравления и тостове, логично център на внимание беше госпожа Каролина Георгиева. Колегите имаха възможност и лично да я поздравят, както и да си направят снимки за спомен!

Госпожа Георгиева получи предметен подарък, а и финикийски знаци в пликче, дарени от всички от колектива и отделна сума за своята продължителна, над 20 годишна работа в училището, осигурена от училищното настоятелство.
С пожелания за добро здраве, дълго време да си получава определената пенсия, да идва на наши тържества и празници… това бяха част от отправените ни пожелания!

Относно изпращането в пенсия – всеки заслужава да бъде уважен и изпратен с достойнство! При нас това е неписана традиция, дано така е и в другите училища, хубаво е и уважително! А и заслужено!
След това продължи заседанието с изказвания и приемане на конкретни решения.

Август 2019 година
Тихомир Трифонов, участник в събитията


From ОЩЕ СПОМЕНИ ОТ МЕСЕЦ ЮЛИ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 9/02/2019 (89 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and