…И ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ!

Може ли към снимките да се добави кратък текст и въпреки това, те да бъдат добре разбрани – откъм повод, време и място? Нищо не пречи да опитаме, нали?

Тази „сборна” новина включва наглед различни поводи и събития, случили се през този дълъг и изпълнен с празнични поводи месец март!
Имаме снимки от „изпращането” на колежката ни Гергана Гроздева поради преминаване временно на друго работно място и „посрещането” на назначената като преподавател по английски език Деница Нейкова.

За втори път през последните шест години ни гостува Нина Коюмджиян от гр. Пловдив. Професионален гастролиращ цигулар, тя и този път прикова вниманието на присъстващите ученици и възрастни. Представи този музикален инструмент – като направа и възможности, драматизира чрез текст, артистичност и свирене приказката „Красавицата и звяра“ . Като „бонуси” за възпитаната публика имаше и изпълнение на откъси от изключително популярни и любими музикални произведения (за цигулка…). Учениците заплатиха само по 1 лев, а от училищното настоятелство беше доплатено, за да имат възможност всички момичета и момчета от начален етап да присъстват, слушат и гледат.
На първи март беше весело, приятно, по-различно и интересно!

Всички се поздравявахме с идването на Баба Марта, разменяхме мартенички, „колекциите” бяха пребогати…Но се случи и това – в първи и втори клас пристигна самата Баба Марта – с носия, хурка, както и с погача подарък. Припомнени бяха легенди за този самобитен празник, а учениците пяха и рецитираха… Тази инициатива се случи с любезното съдействие на младите баби от пенсионерски клуб „Златна есен” от с. Царев брод с председател Бахтишен Салимова.

По-късно, през удълженото голямо междучасие, в Актова зала №1 всички бяхме на тържество – посветено на 1март и на 3 март, нашият Национален празник – Освобождението на България.

Включиха се всички – като участници, пеещи и рецитиращи и като публика – съпричастна и адекватно реагираща на случващото се. Влязоха в употреба и ритуалните шалчета, а настроението беше и празнично и някак си… по-патриотично! Отдадена беше почит с едноминутно мълчание на загиналите за свободата на България, за да я има родината ни, а и всички нас!

В тази новина с много снимки има и такива, на които наши ученици играят хора. Ще добавя много и различни, които те сами си пускат на предоставена им музикална колона и включен към нея телефон във фоайето на училището. Така е от началото на м. януари, почти всеки ден, от 15 ч. когато е началото на часовете за занимания по интереси хората започват…Има и гръцки танци, но чалга – не – така са си решили!

Сутрин, преди съобщенията и да влязат учениците за първи час също има хора в няколко дни от седмицата. Това определено много се харесва на повечето ученици, както на дежурните колеги и помощния персонал. Не случайно първите седмици имаше много „предавания на живо”, които ученици и учители споделяха в социалните мрежи. По-късно, когато бяха сформирани клубовете по интереси, в това число и два за танци – „Фолклорна плетеница” и „Фолклорна магия”, интересът към танците не намаля… При хубаво време, с разрешение уредбата се изнасяше и хорото се виеше на новите плочки пред официалния вход. На снимките се вижда и най-новата в България – сестра Текла, дошла от далечна Кения. Тук ще отбележа, че новата ни колежка, начален учител Велислава Христова в продължение на няколко месеца и помагаше в началното усвояване на български език – като граматика и говоримо.

Дойде и 8-ми март! Ден славен, празничен и по-различен! Така беше и тази година – жените се организираха и „сложиха” трапеза, имаше и поздрави, както и „посрещане” на Деница Нейкова – за „Добре дошла”!

Скромната като години традиция да подаряваме различни неща на детските градини, от които идват ученици при нас беше продължена с подаряване на електромобили. Това се случи първо в детската градина в село Златна нива. Такъв има и за градината в кв. Мътница, която вече е филиал на ДГ „Дружба” в гр. Шумен, кв. „Тракия” и на 17 април ще отбележи своя кръгла годишнина.
Пролет пукна, ние – НЕ!

Ден преди това бяха обявени резултатите и наградени призьорите в поредния конкурс на ЦПЛР-ОДК и община Шумен. Всяка година учениците ни получават индивидуални и/или колективни награди и в конкурсите за Коледа и за Баба Марта. Така беше и тази пролет, в случая на 1 март. За своето колективно произведение (може да го видите на снимка преди занасянето и вече експонирано на изложбата) бяха наградени Мелек Орханова, Елиф Ридван и Юскан Северинов – всички от шести клас. Същите бяха поздравени и в началото на проведената родителска среща през този месец. Безспорно, заслуга за поредната успешна изява има и колежката старши учител Гергана Гроздева, преподавала при нас до 28 февруари освен английски език и изобразително изкуство.

На 21 март всички се поздравявахме и с вече дошлата докато спим „астрономическа пролет”. На този ден след дълга подготовка се проведе класното тържество на първи клас под надслов „Вече пишем и четем!” За това има отделна новина в сайта ни и страниците към него. Тук ще отбележим, че качихме и снимка от почерпката след това в Актова зала №2 за ученици, родители, колеги и гости.

Откликнахме на поканата от РУО, отправена от ст. експерт Николай Русев, осигурихме безплатен служебен превоз и учениците от шести и седми клас посетиха изложба (експонирана във Военен клуб), свързана с годишнина от приемането на Търновската конституция. Там учител Николинка Станчева проведе учебен час по история и цивилизация, който учениците ще помнят дълго. Има снимка и от този „изнесен” учебен час.

На 26 март в пенсионерския клуб в селото проведе нова инициатива – творчески портрет на г-жа Златка Димова, заслужила много уважение и почит за своя живот и работа, основно и на-вече в сферата на културата и читалищната дейност. Подкрепихме това ново и чудесно начинание като председателя на съвета на учениците, седмокласничката Росица Детелинова подари от наше име интересна книга с надпис – пожелание и красива орхидея.
Също на 26 март за да реализират инициативата „С предпазен колан на задната седалка” при нас бяха чаровната г-жа Татяна Кипрова от фирма „Лифтком” и петима нейни колеги и служители. По интересен, заинтригуващ начин те представиха поотделно в две помещения (І и ІІ кл. и отделно в Актова зала №2 – ІІІ и ІV кл.), с мултимедии презентации по темата. Учениците попълниха и анкети, получиха като подаръци рекламни фланелки и бадж. В края те бяха произведени за „инспектори по коланите”, имащи право да съветват и своите близки и роднини… преди и по време на пътуване.

Същият ден, след обяд за повече от час се отбиха и държавни експерти от различни дирекции към МОН. Това съвпадна с традиционните хора, които се вият по това време (след 15 ч., в случая – ден сряда). Малките танцьори бяха на занятие в читалището при водещата, читалищен секретар Анна Михайлова, при г-н Мирослав Илиев батковци тренираха бокс, а в кабинета по музика и мултимедии сестра Надя (от католическия манастир) имаше репетиция по свирене с класическа китара. Част от гостите първо се почудиха, а след това се и хванаха да поиграят и те на хоро, което си пожелаха. След това се разходиха в сградата и с разгледаха материалната база и интериора… Посещавайки последните три дни различни училища в областта, така те имаха възможност да направят своите съпоставки и изводи! Част от тях написаха в книгата ни за впечатления. Благодарим за хубавите думи, констатации и пожелания!

В тази новина реших да включа и „главите” на календарите, които за поредна година с наш приятел и дарител съвместно правим. Работни календари от февруари имат всички класове, като има и още няколко допълнителни, отразяващи важни наши инициативи и реализирани тържества от 2018 г. Тези снимки, правени на 18 септември миналата година, както нашите приятели и почитатели знаят, се използват рационално няколко пъти. За част от табелките за врати на класните стаи, за такива календари, за подреждане в пореден албум за „историята на училището в снимки”, а желаещите ученици имаха възможност и да си поръчат и закупят за личен спомен.

На 29 март, петък, вечерта, организирано посетихме и се повеселихме за началото на пролетта и в навечерието на ваканцията. Това направихме заедно – 60 човека, членове на колектива, колеги от детските градини от с. Царев брод, кв. Макак и кв. Мътница. Тук бяха обичащите фолклора и танците от група „Луди млади” при читалище „Напредък 1920” в с. Царев брод. Имаше и наши приятели, които са ни помагали по различни поводи и начини… Както се казва, който умее добре да работи, трябва да умее и добре да се весели. И този път тази максима се сбъдна в максимална степен!
До следващата ни новина!

Април, лето 2019-то
Тихомир Трифонов


From И ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 4/18/2019 (65 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and