ЗА РОДОЛЮБИЕТО И ПАТРИОТИЗМА… КАТО ПРАКТИКА!

Живеем във време, когато необходимостта, нуждата от чиста проба родолюбие и патриотизъм не са просто лозунг или красив призив.

За нас, учениците и учителите от „Различното училище“ това не е нещо ново, непривично или … спорадично. А, че такава нужда има във времето на нихилизъм и на лъжепатриотизъм, едва ли някой добър българин и честен човек се съмнява…

Учениците много обичат екскурзиите, а ние затова ги организираме – така се съчетават познавателната с възпитателната цел. През м. октомври първокласниците и второкласниците посетиха два обекта в гр. Белослав – музея на стъклото и подводницата-музей „Слава“, а се повозиха и на ферибота.

Като партньори на курсанти от военния факултет в гр. Шумен по проект „С младежки дух към живот без зависимости“ 14 млади жени и мъже ни гостуваха с беседа и презентация. А по-късно нашите шестокласници и седмокласници върнаха визитата като посетиха и разгледаха военния музей към факултета и голяма част от територията и обектите на нея. Организиран беше и конкурс за есе.

За нашите ученици от трети и четвърти клас организирахме на 2 ноември екскурзия със специален урок и посещение на пещерата „Бисерна“. Нашите домакини, горски педагози от Североизточното държавно предприятие и Природен парк „Шуменско плато“, разказаха на малчуганите защо прилепите са защитен вид и кое ги прави толкова ценни.

Училището ни беше партньор по еко проект на ПГООХХТ „Д-р Асен Златаров“ гр. Шумен. Като такива, 46 наши ученици се отзоваха и участваха в изложба на 29 ноември с изработването на оригинални и разнообразни изделия от еко материали.

В късната есен дойде ред и на петокласниците под формата на изнесен учебен час да посетят и разгледат фондохранилищата и базата на четвъртата депозитна, вече на сто години РБ „Ст. Чилингиров“ в гр. Шумен.

Събирането на пластмасови капачки е благородно дело за добра кауза. То при нас продължава без прекъсване вече години, а преди немного време бяха предадени 20 пълни десетлитрови бутилки. Получената грамота ни прави горди, а събирането продължава!

Нормално и естествено е когато говорим за патриотично възпитание, 19 февруари и 3 март да са мощни катализатори. Така беше и тази година. Организирани бяха конкурси за рисунки с ликовете на Васил Левски и тематика за националният ни празник – Освобождението на България. Подредени бяха кътове с част от ученическите произведения и книги от училищната библиотека.

Ето, че естествено стигнахме до поредното, четвърто за последните четири години гостуване на един съвременен будител и пътуващ просветител – д-р Искрен Красимиров. Визитката му е много дълга – режисьор, писател, продуцент, оператор, актьор, доктор по кинорежисура, водещ на „Час по родоучение“, преподавател в Югозападен университет“ „Н. Рилски“ Благоевград, основател на „НЕзабравимата България“… На 10 март, петък, ден преди Софрониев ден, той отново ни гостува и се изяви пред учениците от начален етап в Актова зала №2. Този път спектакълът беше посветен на 300 години Пайсий Хилендарски и 260 години „История славянобългарская“. Пред учениците оживя образа на Паисий като Първият Будител. Учениците видяха образите на Кирил и Методий, великите ни ханове и царе, както и св. Софроний Врачански. Бате Искрен беше в ролята на хилендарския монах, апостол и таксиодот. С него те положиха революционна клетва да работят за благото на България, помолиха се за добри дни, рецитираха стихотворения, пяха песни, имаше и патриотични игри, „левски скок“… А по време на часа нашите ученици бяха активни участници, скандираха лозунги, развяваха български знамена… имаше и сълзи от вълнение!

След официалният край много от учениците искаха да се снимат с нашия гост, да бъдат гушнати и лично поздравени.

Така се случват хубавите неща, с общи усилия, с детски ентусиазъм, с уважение към героите от нашето далечно минало! Защото има с какво да се гордеем и обичаме, но за съжаление повече… в минало време!

11 март 2023 година

Село Царев брод

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and