ЗА КОЛЕДА В МАНАСТИРА

Като наближат големи празници очарованието е в подготовката и очакването им. Така беше и тази година! Още през месец ноември сградата отвътре започна да придобива празничен вид с украсата, която имаме и нова такава, която беше закупена… Подредена беше изложба с произведения на ученици – ръчно изработени картички, сурвакници, рисунки! По традиция това е времето и когато се отчитат резултатите от конкурси, в които и наши ученици редовно и с успех участват, но за това вече писахме в една предишна новина.

По-различни неща ни с случиха тази година, преди Коледа! Сестра Надя Ружина от манастира се зае като един млад и напорист режисьор да подготви пиеса с библиейска тематика – за раждането на Исус. Естествено, проведе се кастинг, уточниха се часовете за репетиция и подготовката стартира. На практика имаше само две-три седмици време, репетираше се в манастира на групи от по няколко човека, включени бяха и пътуващи ученици, но усилията в крайна сметка напълно се оправдаха!
Училищното ни тържество се проведе за първи път в манастира. Това стана на 22 декември. В началото с кратко приветствено слово към всички се обърна сестра Елизабет, престоятел на манастира и наш приятел. Но поздравът и беше продължен и с изпълнения на дървена флейта, а после с цигулка и акомпанимент на китара от сестра Надя.

След това беше изнесена и видяна пиесата! Малко е да се каже, че бяхме впечатлени от това, което са научили и показаха участниците. От техните костюми, от желанието, което вложиха за да си кажат репликите чисто, ясно и разбираемо. А герои, участници имаше и на балкона, откъдето си казваха думичките… Ще посоча, че малките артисти не бяха подбирани по успех или дикция, напротив, бяха включени и ученици, за които често казваме, че са проблемни в някои отношения, имаше участници и деца със специални образователни потребности. Затова аплодисментите, които получиха момичетата и момчетата в тази интересна и поучителна като тематика пиеса бяха много, силни, продължителни и напълно заслужени. Тук е мястото да благодарим на сестра Надя Ружина за всичко, което е направила – като адаптиране на текст, подбор на участници, за краткото време на подготовка, за осигуряването на декори, облекла и други атрибути за малките ни артисти.

После следваше програмата от група наши ученици, в това число и артистите, облечени още с одеждите от ролите си в пиесата. Имаше познати и други стихове, песни, а накрая и нов, специално подготвен танц! Тук взеха участие и ученици от вокалната група по проект „Твоят час” с ръководител и бивш възпитаник на училището ни, нов преподавател по музика Анна Димова. Не мина и без сурвакане за здраве и благодарност на нашите домакини – сестри бенедиктинтки. Това направиха ученици от четвърти клас. Трябва да поблагодарим и на колегите Каролина Георгиева и Стефка Ванкова във връзка с участието им в подготовката на програмата. Нямаше как това вълнуващо тържество да не завърши с българско хоро!

Съвсем естествено дойде ред и на Дядо Коледа. Той интересно и разбираемо разказа за историята за появяването на този събирателен, но и различен в различните страни образ. Дойде време и за раздаване на подаръци. И тази година сестрите в манастира се бяха потрудили и постарали много. За всеки ученик и присъствалите колеги имаше красиво окомплектовано пликче с много и различни лакомства. После в училище имаше и други, все приятни и желани неща. Имаше кратки тържества по класове, почерпки както си му е реда… Беше спазена и тази година традицията да се подаряват и от училището и училищното настоятелство найлонови пликчета с различни неща. Осигурените средства от бюджета на училището бяха в размер на четири лева за всяко дете. За учениците от начален етап имаше и пликче с лакомства, осигурени от икономии от средствата за закуски на стойност два лева. От много години на заседание на съвета през месец октомври се изготвят, обсъждат и приемат два списъка – с имената на ученици в затруднено социално положение и втори, в който фигурират имената на тези, които са с един или дори без родители. На тези ученици в красивите, с коледни и новогодишни орнаменти найлонови торбички бяха добавени шоколади, натурален сок, гевречета и др. А голям шоколад имаше за всички ученици, като тези изделия бяха осигурени и закупени със средства на Сдружение „Училищно настоятелство” село Царев брод. Благодаря и на лелките от обслужващият персонал и на старши учител Мирослав Илиев за допълнителните усилия и проявените бързина и сръчност във връзка с подготовката на подаръчните комплекти за ученици и възрастни.

Въпреки празничната суетня, намалените като времетраене часове, почерпките по стаи и многото емоции, нямаше някакви проблеми или инциденти. А за обяд имаше осигурен и джоб за всеки ученик.
Така, радостни, доволни, с приповдигнато настроение ученици и колеги, заедно бяхме и завършихме този предпразничен, последен преди очакваната ваканция ден!

Както е казано, който добре работи, трябва и добре да умее да празнува и да се весели. Това наистина се получи и при нас в този, но и не само по подобен повод ден!

Декември, 2017 година
Тихомир Трифонов, участник в този наистина по-различен като очакване и провеждане ден!


From ЗА КОЛЕДА В МАНАСТИРА. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 1/22/2018 (41 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and