ГОСТУВАХА НИ И УЧЕНИЦИ И КОЛЕГИ ОТ ОСНОВНОТО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ДРАГОЕВО

Верни на неписаните през годините традиции, както и на неподправеното ни гостоприемство, откликнахме на идеята и инициативата на колежката директор Росица Казакова-Карпа. Оказахме съдействие еднодневната им екскурзия с всички ученици и педагогически колектив на ОУ „Св. св. Кирил и
Методий” село Драгоево, община В. Преслав да бъде полезна, интересна, вълнуваща, емоционално-зареждаща и разбира се образователно-възпитателна.

Първоначално екскурзиантите са посетили с. Коньовец където са разгледали музея на коня и каквото е възможно, въпреки, че официално сезонът вече е приключил. Там те са били посрещнати любезно от баба на най-добрия наш спортист за 2014 г. Ахмед Сабри, която съвместява и ангажименти като екскурзовод.

След това любознателните ученици със своите учители посетиха сестрите в женския католически манастир в с. Царев брод. Там освен, че са видели и научили много нови и интересни неща, те са се убедили в гостоприемството и вниманието, което сестрите-наши приятели оказват.

След това всички от голямата група ученици и колеги бяха за няколко часа при нас. Тук те имаха възможност да се разходят, да се докоснат, да видят обстановката и материалната база на училището ни. По време на традиционната разходка всички можаха да се срещнат и с ученици и колеги, да си направят много снимки, на неща, които им харесват… В актовата ни зала „При царете” всичко казано по-рано за училището ни, което отбеляза своята деветдесет и пета годишнина, беше допълнено. На гостите бяха подарени рекламни материали на училището ни, топки, както и ценна енциклопедия. Всички бяха почерпени, осигурена беше и минерална вода и обяд.

Докато учениците обядваха и почиваха в учителската стая се проведе импровизирана среща с гостите – педагози.

Уточнено беше двете учебни заведения, носещи имената на славянските ни първоучители Свети /Константин/ Кирил Философ и Свети Методий да работят заедно, да си помагат и да кандидатстват по проекти, съвместно с италиански партньори. До редакционното приключване на тази новина, на 24 октомври, събота, в разговор с наши колеги от Италия е уточнено да се проведе опознавателна среща на наша територия. При визитата им ще бъдат изяснени възможностите за подготовка и кандидатстване със съвместни европроекти, както и други дейности от взаимен интерес.

След прекараното при нас време, групата, въпреки, че времето не беше много подходящо, е посетила културно-исторически комплекс „Стара Плиска” – „Двор на кирилицата”. Така, въпреки натрупаната умора и интензивните срещи, за този един ден, прекаран извън училището им, задоволството от видяното и наученото дълго ще се помни и… обсъжда.

Доволни сме, че и ние допринесохме за това.

 

Октомври, 2015 година

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and