В ЧЕСТ НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

Панчо Владигеров (1899 – 1978) е един от най-изтъкнатите Български творци на изкуството – композитор, музикант и диригент. Творецът е роден в Швейцария, но прекарва по-голямата част от живота си в Шумен. В наши дни
къщата, в която е направил първите си стъпки в музиката, е превърната в музей.
Именно с цел да посетят и разгледат тази къща музей, за ученици от пети и шести клас от училището в село Царев брод, на 10 април беше организирана и реализирана полудневна екскурзия.

В този музей учениците можаха да видят много снимки и документи свързани с великия композитор и възстановка на стаите от дома му, както са изглеждали в първите десетилетия на ХХ век. Показани са работния му кабинет и първото му пиано. Комплексът включва още самостоятелна експозиция “Музикалното дело в Шумен” и камерна концертна зала, в която често се организират концерти.
Изказваме благодарност на служителите в къщата музей и най-вече на госпожата екскурзовод, която с много жар, компетентност и желание да е полезна, разведе и информира нашите момичета и момчета. Благодарим Ви!
Следващата „спирка” в тази кратка, но съдържателна и възпитателна разходка беше РБ „Ст. Чилингиров”. Преди учениците да посетят експонираната вляво след входа изложба с фотоси за годишнината от рождението на Панчо Владигеров, всички си направиха снимки за спомен. Особеното в случая е, че тези две посещения бяха съчетани с предаване на събраните в училището пластмасови капачки (в библиотеката също има пункт за предаване и събирането им). Така всички ученици и персонал в училището в село Царев брод се включихме в кампанията на сдружение „Аз вярвам и помагам”. Както знаем, с получените средства ще бъде закупена и дарена медицинска апаратура за най-голямото отделение по неонатологията в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна” и най-голямото отделение за детска хирургия в МБАЛ „Света Анна” във Варна. Малка част от тази апаратура ще бъде и от нас!
Ден по-късно, на 11 април, в началото на шестия учебен час, шестокласниците участваха в състезание – решаване на тест за живота и делото на Панчо Владигеров. За да проведе съобразно изискванията този тест пристигна от община Шумен лично началник отдел и юрист консулт г-жа Даниела Савчева.
Надяваме се, че нашите ученици, на базата на наученото в часовете по музика и след вчерашната екскурзия до двете места (къща музей Панчо Владигеров и експонираната изложба в РБ „Ст. Чилингиров”) са се представили добре. Но не по-маловажни са случилите се преживявания, живият контакт, красноречивата беседа и в крайна сметка – богатите познания за композитора, музикант и диригент, човек, с който може да се гордеем – Панчо Владигеров.
Те ще останат за дълго, а част от тях и за цял живот!
11 април 2019 година
Тихомир Трифонов


From В ЧЕСТ НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 4/11/2019 (17 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and