95 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ – НАПРЕД И НАГОРЕ!

На 1 септември 1920 г. в решение на МС на България е разкрито първото за годината училище. От тогава вече изминават 95 години! На 24 май 1923 г. училището възприема за свой патронен празник деня на славянските първоучители и е наречено „Кирил и Методий”.

На 1 юни 1994 год. след отслужена голяма литургия от Варненско-преславския митрополит Кирил училището вече носи името „Свети свети Кирил и Методий”.

Много и хубави неща са се случвали през годините и в това училище, превърнало се за много от нас в съдба, във втори дом, в реализирана мечта и т. н. Тази годишнина училището ни посреща в своеобразен възход-кулминация. Имам предвид обективните дадености – в материален и общо училищен план. Богата материална база, естетика във всяко кътче, онагледяване чрез екстериор и много други форми и начини, красота, чрез десетките рисунки и много др. неща.

Много са нещата, с които можем да се гордеем – обзавеждане, безжичен интернет, оборудваните и разкрити кабинети по БДП, по музика и мултимедии, компютърен кабинет, ателие по изобразително изкуство, фитнес залата, обновената библиотека с читалня, актовата зала, училищния музеен кът с експонатите в него, новата ел. инсталация, мелодичния звънец, новата столова, новите придобивки в двора, пилоните с мощни прожектори и националните знамена, училищния сайт и четирите му съпътстващи страници, постерите в сградата и на прозорци, осигурените за ползване в тоалетните топла вода, течен сапун и тоалетна хартия и т. н. Тук може да добавим и отчасти обновената отоплителна инсталация, закупените и действащи климатици, нова училищна озвучителна система и собствени уредби, приключилият основен ремонт в тоалетните на учениците с поставяне и на красиви и функционални, заключващи се врати и мн. др.

Само направените нови неща от м. май до м. септември /нещата са описани в отделен документ, след тази новина…/ са повече от впечатляващи.

Още много може да се изброява, но още по-важно за всяко едно училище са неговите бивши и настоящи ученици, техните успехи и реализация през годините… Много място трябва да отделим дори и само с изброяването им! В сайта на училището в различни подменюта всеки, който желае може много да прочете, да си припомни или да научи!

Гордеем се с успехите на нашите ученици, които само през последната учебна година никак не са малко – първо място в общинско първенство – викторина по БДП през м. април при една голяма конкуренция, както и след това второ място на областното първенство. Много са медалите от международно състезание по математика /провеждано в няколко отделни тура/ за редица наши ученици от начален етап… Заслужени награди имат наши ученици и в конкурси за рисунки. Съществуващият от шест години филиал на СК „Карате киокушин” гр. Шумен допринесе за обучаването на много бивши и настоящи ученици… По неофициални данни само спечелените медали са около 460, а купите десетки! Наша бивша ученичка – Ивелина Петрова беше определена за „Спортист на община Шумен за 2013 г.”, както и номинирана от нас за награда във фондацията на Димитър Бербатов. И в момента при нас учи Ахмед Сабри, действащ, нееднократен републикански шампион.

Любимият спорт футбол през последните години е донесъл успехи, които радват и остават в най-новата история – първо място на областно първенство, едно второ и едно трето на общинските спортни игри.

И сега в танцов състав „Фолклорна жарава” при местното читалище участват наши и скоро завършили бивши ученици. Така те продължават успешно дългогодишна, над 60 години традиция…на своите родители и баби и дядовци.

„Училище със стари и нови традиции” е едно наше лого. Такива за нас са дарителството и ежегодното уважение на тези хора и фирми. А класните и общо училищни тържества по начин на провеждане, по естетичен и патриотичен заряд, в това число и чрез каненето на различни гости участници, ги правят празници, които присъстващите дълго помнят.

Десетки са албумите със снимки в музейния кът, материалите в „младия училищен сайт” – от януари 2014 г., изключително интересна е като съдържание летописната книга с пожелания и мнения на наши гости, в нея вече е писано на шест езика от десетки хора…от много краища на страната, от различни държави, не само от Европа…

В началото на учебната година беше спазена традицията учениците ни да получават безплатни, като подарък лична карта, ученическа книжка със залепена детелинка и богати подаръчни комплекти за всякое едно дете. Логично пакетите за първолаците бяха най-богатите като съдържание.

А идването по желание на наши колеги педагози и много други хора да посетят и разгледат училището ни, да обменят идеи и почерпят нови е също дългогодишна традиция…, която води до нови контакти и приятелства! Това с особена сила важи и за идващите през м. май ежегодно квестори от други учебни заведения за НВО в VІІ кл.

Началото на 96-тата ни учебна година беше подготвено месеци наред като обезпеченост и нови придобивки. Но то ще остане най-вече със самото тържество, с новите първокласници от различни населени места /кв. Мътница, с. Царев брод, филиал Депо, с. Златна нива…/. И за този празник имаше всичко необходимо – красива обстановка, за първи път и с новите пейки, цветя, балоните с хелий, озвучаване, поздравление с деца от ЦДГ в селото, гости изпълнители от СОУ „С. Доброплодни” гр. Шумен, подаръците за първи клас, красивата и вкусна торта…

Тържеството беше уважено от много родители, от бивши наши ученици и колеги, хора от различни населени места, а поздравления получихме от г-жа Живка Тонева, зам.-кмет на община Шумен и банкер от гр. Шумен г-н Пламен Стайков.

На самото тържество наши ученици, участвали в „живата картина” – „Старото школо” на 1 юни, припомниха някои от отговорите, разказващи за историята на училището ни през годините.

Имаше и поканени представители и на родолюбивий комитет „Крум Страшний”, които с изстрели от своите стари револвери дадоха СТАРТ на Новата учебна година!

Трудната работа с първи клас е поверена на старши учител Цветалина Велкова, възпитаник на училището ни. В помощ ще и бъде и ще работи с най-малките старши възпитател Таня Стефанова. Ръководството на училището е убедено, че те успешно ще се справят с многото и реални трудности, като при разрешаването им ще могат винаги да разчитат на останалите начални учители, на обслужващия персонал и разбира се и на директора.

След като полетяха в небето балоните с хелий и с цветовете на родния трибагреник, под красивия венец преминаха първо първолаците, а след това и други ученици. Най-малките по традиция бяха захранени от колежките детски учителки в ЦДГ с. Царев брод Керанка Йорданова и Мариана Петрова, директор на заведението.

След това в красивата класна стая на първи клас, пред гости и родители, роднини и колеги, се проведе първия учебен час. Класният ръководител ст. учител Цветалина Велкова умело и увлекателно го направи, като неусетно всички се запознаха помежду си, а и с част от задачите и дейностите, стоящи пред тях… Дойде време и за снимки на, пред и около красивата торта. Лицата на децата и усмивките им най-добре говорят за това…

Така, като предварителна подготовка и като събития на самия 15 септември се сложи поредното Ново начало. Няма да е лесно, пътят е дълъг, но наличието на опит, традиции, възможности, както и най-вече голямо желание са гаранция правилните и очаквани неща ДА СЕ СЛУЧВАТ!

Да ни е честита и спорна 2015/2016 учебна година!

         Забележка: Запознайте се и с направеното като част от всестранната ни подготовка.Затова сме качили и подготвената информация!

Тихомир Трифонов

 

Повече снимки може да видите в нашата Facebook страница.

Поздравлениeто на директора за първия учебен ден

Най-хубавият ден е днешният!

Най-ведрият, най-чистият, най-милият!

Най-хубавият ден е нашият –

Най-белият, най-чистият, най-топлият!

Най-красивите цветя са есенните –

Цветята за учителя!

15-ти е!

Най-хубавият час от всички часове!

Е онзи утринен и ведър час,

Когато те звънчето призове

Да влезеш със другарчетата в клас.

Най-хубавият път на този свят е онзи път,

по който крачиш ти,

през твоя слънчев и приветлив град,

за да отвориш школските врати.

Най-верните другари на света са тези,

сред които ти  вървиш,

с които радостна е песента,

мечтите си и хляба да делиш!

Най-хубавото чувство е това,

Да срещаш другите с усмивка  и със радост да ги поздравиш!

Да кажеш: Добър ден! или Добре дошли!

Вече 21 години заставам пред всички Ви, за да споделя с Вас най-вълнуващите мигове в живота си – тези на всяко ново начало, измерено в една учебна година.

И всеки път вълнението ми е все същото-най хубавото, най-изгарящото!

И пиша слово след слово… и разбирам, че тук рутината няма място.

Обичам да чета и пиша.

Не зная обаче как бих се чувствал, ако един ден този 15 ми липсва.

Къде ще отидат думите, които искам да Ви подаря? Къде ще е усмивката?

А ръката, тръгнала да гали детската глава във въздуха ли ще остане?

Потънала в размисли преосмислям живота си, гледам хилядите пътища пред мен и откривам истината в една единствена думичка – призванието. Призванието да посветиш живота си на най-красивото на този свят – децата!

Призванието е това, което ни събира днес учителите в училищния двор – просторният, обгърнал длани сякаш да ги събере като ято птици всички ученици, за да се убедим в думите на Самуел Смит: „Бъдете  това, което ви е определила съдбата и ще имате успех ! „

Има ли човешко същество, което поне веднъж в живота си да не се е ръзвълнувало от сладкогласното училищно звънче?

Или от хладния полъх на септемврийското утро, в което по улиците  се стичат хиляди засмени деца?

Има ли някой, който поне  веднъж не е изпитал преклонение пред бялата сграда и прошарените коси на мъдрия учител.

Със сигурност няма! Защото да си учител е свещенослужение.

Това е нашето призвание и продължаваме да го следваме с изправена глава дори когато има некапващи сълзи.

Само на учителя се пада радостта да се докосне до него – детето почти толкова близо, колкото мама и татко, за да му каже:

Дете немирно,

С пръсти вплетени в слънцето,

Не ме наказвай с любовта си!

Дете мъничко,

по-голямо от моите възможности,

не ме вини, че не намерих сили

да те приближа до началото на света.

Подари ми обичта си!

Аз също ще ти подаря моята.

За да тръгнем заедно по трудния път

на негово величество Живота.

Защото той започва и свършва с теб.

Ти си неговият смисъл.

Само така – заедно с теб ще оставим

светла диря след себе си – дирята на знанието,

извоювано с усилия и труд, с упоритост и постоянство,

с настойчивост и себераздаване.

Скъпи родители, благодарим Ви, че поверихте децата си на нас.

Повярвайте ни – ще ги пазим и ще бдим над тях. Ще ги обичаме и ще ги учим, защото това е нашето призвание.

А днес им казваме: Добре дошли!

 

И На добър път!

 

15 септември, 2015 година

Село Царев брод,

Тихомир Трифонов

Реализираните дейности и покупки, които са и вид подготовка и готовност за новата учебна година:

– пребоядисване на стени и цокли в стаята на бъдещия първи кл..;

-направа на ал. врати с цветен ПДЧ пълнеж в тоалетните наn момичета и момчета.;

-пребоядисване на всичките 9 м. метални пилони с осветителни тела в двора и поставяне в горния им край на национални знамена /на шестте пилона/.;

-пребоядисване със зелена блажна боя /”3 в 1”/ на всички метални парапети и спортни уреди и съоръжения в двора.;

-поддържане чрез подрязване на „живия плет” и периодично окосяване на прилежащите тревни площи в двора.;

-периодично пръскане с отрова на треви и плевели по тротоарни плочки, около сградата и по асфалтовата спортна площадка.;

-поставяне на пластмасови релси на тавана над всички прозорци в коридора на първия етаж – досега релсите бяха метални.;

-ушиване и окачване на красиви, нови и нескъпи пердета и на всички останали прозорци в коридорите и на двата етажа.;

-закупени и монтирани с анкерни болтове са два броя нови пейки без облегалки пред класни стаи на втория етаж.;

-нови лентови щори са монтирани на най-големия прозорец, който се намира тук, в актовата зала. Така при нужда ще може да се затъмнява и да се прожектира с мултимедия дори и при слънчеви дни.

-мазачески и бояджийски ремонт в актовата зала и на други пет места на втория етаж, където е наложително след обилните валежи и получили се течове до боксовата круша, по средата на коридора, срещу двете служебни тоалетни – стени и част от таван.;

-монтиране на нови пейки в двора – общо 12, както и подобряване на наличните такива /на старите пейки – смяна на дъски с греди и направа на облегалки./ Така постепенно ще се реализира втора актова зала, шеговито можем да я наречем „актова зала под небето”;

-поръчка, изработка, доставка и монтаж на 6 гардеробчета на модулен принцип за нуждите на първи клас в начален етап.;
-сваляне, изпиране, изглаждане и окачване на всички налични пердета и знамена.;

-поръчка, доставка и монтаж на метална стойка в двора за паркиране на пет велосипеда.;

-преглед и частичен ремонт на всички уреди във фитнеса.;

-предстоят и довършителни дейности по започнатия битов кът около неизползван в училищния двор кладенец, а поставените там три нови пейки бяха пребоядисани;

-монтиране на шест нови охранителни камери с микрокарти на различни места в сградата – след входа, в коридора на първи етаж и към столовата;

-поставяне на нови скоби /специални за целта/ за укрепване на връзките към петте училищни гръмоотвода.;

-за втора поредна година се закупува нова и разчертана бяла дъска в класната стая на бъдещия първи клас /новата дъска от м. юни т. г. има проблем с леко изкривяване, вече е рекламирана, предстои да се подмени/.;

-закупени са различни нови карти, които ще улеснят и онагледят учебния процес по няколко предмета.;

-закупени са и много интересни, полезни и добре изработени с формат А 4 миникарти. На тях има синтезиран учебен материал по много предмети – по БЕЛ, математика, химия, английски език и др. Те са ламинирани при нас и ще бъдат раздадени за многократно служебно ползване и съхраняване от съответните преподаватели.;

-подменен е още един стар с дървена дограма прозорец с нов с ПВЦ – намира се срещу тоалетните на първия етаж, днес беше извършено и т. нареченото обръщане, другата седмица ще се боядисат местата, където е необходимо.;

-подменени с нови водосточни тръби и съдове на покрива са улуците откъм източната страна на сградата. Предстои същото да се направи и откъм западната.;

-подменени бяха с нови модели, по-икономични, осветителни ЛЕД прожектори на пилоните в двора, монтирани са и други на нови места по сградата.;

-направен е и нов постер от винил, отразяващ моменти от тържеството ни на 1 юни, т. г.;

-подменени бяха снимките на винил на фасадни стъкла на сградата с нови, изработени от друга материя, имитиращи 3 Д формат, като залепването е от външната страна. Нова е и снимката с награждаването за Спортист на училището за 2014 г. на Ахмед Сабри.;

-закупени и вече се използват два броя втора употреба, по-бързо действащи лазерни принтери, както и един брой нов монитор.;

-за всички ученици, за втора поредна година бяха подготвени подаръчни комплекти, еднакви за всички, само за първи клас имаше и нова хавлиена кърпа, несесер с 10 бр. химикали, интересни и като вид гумички и др.

За първи клас има и редица други неща, които ще се дават за ползване и подаряват периодично.

Останалите комплекти съдържат тоалетна хартия, минерална вода, течен сапун, химикал, други канцеларски материали, блок за рисуване №4, по два броя тетрадки, от 20 или от 40 листа – според възрастта на учениците /от 20 и от 40 листа/, сухи и мокри кърпички и др.
и тази година бяха закупени и подарени за всички ученици ученически книжки със залепена детелинка за късмет и лични карти. Освен това учителите са попълнили лично необходимите неща в началото на учебната година в бележниците и личните карти, залепени са и снимките.

Всичко това е поредното доказателство, че в нашето училище наистина се прави много за благосъстоянието на учениците ни, много неща от досегашната практиката се запазват, като се добавят и нови.

През миналата година през всеки срок се подаряваха химикалки за учениците, така ще е и сега.;
Продължава практиката да идва фотограф на място и изработва снимки на цена, валидна само за нас – 2.00 лева., като тази година има и бонус – подарък от още два броя снимки за спомен.

Ниска, само за нас е и цената на снимки за спомен с размер 9/13 см., каквито всеки, който желае може да си закупи – става въпрос за правени снимки от професионален фотограф при наши тържества и празници.;

Това, което предстои в най-скоро време е да се направи ремонт на част от подпухнала външна мазилка на част от сградата, която е в гаранционен срок, както и да продължи да се работи около кладенче-то /уговорено е като форма на дарение../.

Това са нещата, които са реален факт. Възможно е да има и други неща, които тук не са описани. По-важното е, че направеното е определено много, качеството е добро, вложени са много средства, материали, труд… Участвали са много хора, както от колектива, така и специализирани фирма на външни изпълнители.

 

Всички те заслужават нашата гореща благодарност!

 

2 октомври, 2015 година

Тихомир Трифонов

 

 

 

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and