24 МАЙ!

Толкова много е изписано и изговорено за и на този ден и празник! Затова тук само ще уточним някои неща по реда на случилите се на тържеството неща.

Времето. Притесненията ни не се оправдаха! Не валя! Към края вятърът се усили, но това беше по-добрия вариант, нали!

Началото дадохме в 10. 03 ч. с Химн на Република България, а след това и Химн на Шумен.

Публиката, никак не малко за този почивен и празничен ден, беше заела места по новите пейки с облегалки и на изнесените и подредени удобни, тапицирани столове.

Обстановката: празнична, знамето на училището и други знамена, венец с цветя над входната за двора врата, мозаечен портрет на братята Кирил и Методий, ритуалните шалчета на вратовете ни…

Сценария: програма на втори клас и ученици от пети до осми клас, рецитираха се стихове, пяха се песни. Изявиха се като певци и Аслъ, Христина и Димитър от VІ клас. А ако те продължават така заедно, очакваме триото да има и/или име и художествен псевдоним.

А по време на изпълнение на Химн на Кирил и Методий, Нехире, Севинч и Нуртен раздадоха много книжни знаменца, закупени специално за този ден и повод. А когато знаменцата бяха вдигнати и размахани, картината наистина стана още по-красива…

Гост изпълнител с три прекрасно изпети естрадни песни (една руска и две български, от които едната е на известната ни Крисия) беше Зехра Неждет Мехмедова от втори клас на ІІІ ОУ „Д. Благоев” от гр. Шумен.

Този път имаше и нещо по-различно – старши учител Каролина Георгиева беше подготвила викторина с 12 въпроса, свързани и отнасящи се до живота и делото на великите братя Константин Кирил и Методий.

Към края на програмата се включиха, представиха добре и изявиха и първокласниците. И те рецитираха и пяха, а с тях и част от публиката. Всеки ученик получи и личен бадж табелка със своя снимка, като факт, че те вече са пълноправни членове на нашето голямо училищно семейство, на училищната общност.

Всеки първокласник (подредени по азбучен ред) получи своето Удостоверение за завършен клас, както и подаръчен комплект.

Приветствие поднесе и инж. Стефан Живков, кмет на село Царев брод.

За качественото провеждане на всяко едно тържество на открито е важно и дали ще има и какво ще е озвучаването. В случая наличните в училището уредби допринесоха това да се случи така, че казаното и изпятото да се чува от всички, дори надалеч от училищния двор…

Професионален фотограф нямаше, но десетки бяха тези които снимаха и правиха клипове със своята техника – апарати и телефони. А неголемия брой снимки към този новина са от училищният апарат.

В края за желаещите имаше право хоро, а близките на най-малките ученици се запътиха към класната стая на своите деца. Както е логично да бъде имаше богата почерпка, осигурена от родителите и училището.

Всяко подобно, а и всяко училищно тържество е със свой колорит и носи добро настроение, празнични вълнения и положителни емоции. Така беше и сега, тържеството, празникът, да, те наистина не просто се случиха, а получиха!

Редно е да благодарим на всички – за организацията, за сценария и реализацията му, за сполучливите импровизации, за техническата обезпеченост, за подреждането и прибирането след това на немалкото инвентар…

Лето 2016, месец май

Тихомир Трифонов

Уважаеми деятели на образованието и културата, скъпи ученици, драги колеги, уважаеми присъстващи!
Искрено и сърдечно ви поздравявам в деня на най-светлия и обичан български празник – 24 май!
Винаги силно ме е впечатлявал и дълбоко ме е е вълнувал фактът, че ние българите, сме единственият народ, който има специален празничен ден, посветен на създателите на своята писменост. Ние сме единственият народ, който  в този ден почита дейците на образованието, културата, изкуствата, науките и духовността.
24 май не е просто един от официалните празници в календара. Това е ден, който вълнува и трогва всички. Ден, който събужда спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност. Припомня ни заслугите на поколения българ-ски учители, хора на изкуствата и духа за съхранението и възвисяването ни като народ.
Ние, работещите и учещите в това прекрасно училище, се идентифицираме до голяма степен с духа, родил 24 май като празник. Буквите, книгите, произведени-ята на изкуствата на нашите автори ни дават идентичност, самочувствие и основания за гордост.
24 май в пълния смисъл на думата е общонароден български празник. Празник на предците ни, но и на настоящите и бъдещи поколения българи.
24 май има огромно значение. Той ни припомня и ролята, която средищното училище в село Царев брод е имало и има в опазване и развитие на българската просвета, култура и духовност. Това е така за всичките ученици, родители, общественост и местна власт от с. Велино, с. Златна нива, кв. Макак, кв. Мътница, с. Коньовец, филиал Депо, ИЗЦ и с. Царев брод.
На този светъл празничен ден поднасям своите искрени и сърдечни благодарности на всички, които с труда и усилията, с постиженията и вдъхновението си отстояват статута и авторитета на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” на водещ просветен и духовен център не само в община Шумен. Поздравявам и всички бивши наши ученици, които преди дни завърши-ха своето средно образование и сега празнуват на своите абитуриентски балове.
Благодаря и на Вас, родители и роднини на нашите ученици, за оказаната ни съпричастност и помощ. Защото наистина заедно можем повече!
ЧЕСТИТ 24 МАЙ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

Хора!
Днес е свят празник.
Вероятно, много от вас не знаят превода на основата на азбуката ни. Не е срамно.
Прочетете го и пишете на кирилица.
“Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. Ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! От! Ща чръв! Ци ша! Еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен, йон! Юс! Ят!”.
Преведена на съвременен български език, тази уникална азбука звучи така:
“помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“

Повече снимки може да видите на нашата Facebook страница!

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and