ЧЕСТИТ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН

Исторически парк е проект за представяне на уникални културно-исторически ценности от световна значимост. Блясъкът и величието на отминали общества и цивилизации, събрани на едно място по достъпен за посетителите начин. Съчетание на знанието и културата, на полезното с приятното, на учението с отдиха.

Проектът е замислен като мащабен комплекс, предлагащ своеобразно пътуване назад във времето – от няколко хиляди години преди новата ера до средните векове – през епохите на Неолита, Халколита, Траки, Рим, Прабългари и Славяни, Първо Българско Царство и Второ Българско Царство. Археологическите проучвания разкриват огромното богатство на древните култури по нашите земи. Това наследство, което отразява хилядолетната човешка еволюция, връща на страната ни заслужена роля в световната история и гарантира възможност за запазването на тясната връзка между античното и модерното, между археологията и новия свят. Есенцията на всичко това ще бъде достъпна за посетителите за да се потопят в качествено ново преживяване, в свят на познание и развлечения, където всеки ще се чувства едновременно като сценарист и актьор във филм с исторически сюжет.

Започнат на гола поляна край с. Неофит Рилски с първа копка преди три години, първия етап беше открит на 20 юни 2019 година. И това се случи въпреки неблагоприятните атмосферни и други условия, въпреки многото трудности, характерни за такъв уникален и много различен проект – като строителство, материали, търсене на максимална автентичност и близост до съответните епохи, липса на опит! Както винаги имаше и „неверници”, хора, невярващи, че „чудото” ще се случи и то за… толкова кратко време.

Ето, че на 20 юни 2020 година се навърши една година от откриването на този уникален по своя замисъл и случила се частична реализация проект – ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК. Неговите създатели, „родители” и вярващи във възможната му реализация му решиха да отпразнуват тази годишнина, съчетавайки тридневна Авто изложба-конкурс „Ние сме България” и красиво тържество на 20 юни, вечерта.

Да припомним, че само няколко дни преди това пороен дъжд се изля над село Неофит Рилски, имаше сериозни наводнения и хорски притеснения, отразени от много телевизии… Но на обектите в нашия парк нямаше поражения, дори и следи от случилото се! Ето още едно доказателство, че това, което строителите са направили, спазвайки съветите и нормите на консултанти и други специалисти е с безспорно и вече доказано качество! И така ще бъде и с новите строежи и обекти, които се случват… и ден след ден придобиват облик и уникален вид!

Изложбата конкурс „Ние сме България” е уникална като замисъл и реализация. За три дни – 19, 20 и 21 юни бяха представени няколко десетки уникално и с патриотична тематика брандирани камиони, джипове, леки автомобили, мотоциклети… Това не е изложба като много други, тук не можеш просто да минеш, тръгвайки от единия до другия край! Иска ти се да се спреш и да разгледаш всяко превозно средство, да го огледаш от всички страни… Да се снимаш до него! И не е важна марката, модела и дали колата е по-нова или не толкова, а как тя е „облечена”! Какви картини са нанесени, какво и кого те пресъздават и отразяват! Чист патриотизъм лъха от паркираните превозни средства, а той се предава и на всички, дошли през тези три дни да ги видят, да направят снимки, да се снимат до някои от тях, без да се страхуват, че някой ще им направи забележка, ще им се скара, или нахока!

Състезанието бе за най-добре брандирано превозно средство с елементи на български символи, знамена, мотиви, картини на историческа тематика и цитати. Целта на тези превозни средства е, когато ги срещнем, те да допринасят за повишаване на българското ни самосъзнание и да ни напомнят, че сме наследници на велик народ…

А за да има и победители желаещите можеха да попълнят талон, в който да посочат с арабски цифри, номерата на своите фаворити! Обикновено и шаблонно се казва, че „когато конкуренцията е голяма, е трудно да се отличат някои от „предметите”, „изделията”, „рисунките”… В нашия случай, тук и на това място, на паркинга пред стените и входа на Исторически парк това важи и то в много голяма степен! Който и номер да напишеш в талона, няма да е от пристрастие… Просто няма превозно средство, което да не е брандирано красиво, с елементи на оригиналност, да не отразява елементи или цели картини от историята ни, от „българското”!

В края на третия ден, 21 юни вечерта публиката избра своите фаворити, като най-много гласове получиха камионите на Крум Дончев и Владислав Ангелов, които взеха участие с два от петте си брандирани с България камиони. Дизайнът на единия от тях бе с кан Крум, а на другия с кан Аспарух. 

На второ място посетителите определиха автомобила „Заветът на Кубрат: заедно можем всичко“, собственост на Румен Янков.

А „Балканският лъв“, собственост на Вася Михайлова стана автомобила на трето място.

През 3-те дни на събитието, за да се насладят на превозните средства, пристигаха посетители от цяла България, които гласуваха за своите фаворити. Получилите най-много гласове на първо, второ и трето място спечелиха и парични награди в размер, както следва – 5 000 хиляди, 2 000 и 1 000 лева.

На 20 юни, събота, вечерта от 20.00 до 23.00 ч. имахме чудесната възможност да присъстваме на тържествена вечеря по повод този първи рожден ден! Трудно е да се опише обстановката, атмосферата, този дух на съпричастност, които царяха на мястото и между хората! Когато присъстващите ги свързва не просто някаква инициатива, мероприятие, тържество…, а българският дух, реалната ни и красива история, неподправената любов към всичко българско, към Родината, към майка България – когато има кауза, то нещата са различни, неповторими! Всичко това не просто го имаше, ние го видяхме, почувствахме и преживяхме! Хора, тези над стотина човека се чувстваха като братя, като стари познати, като много близки, като роднини! Това личеше в контактите, в разменените реплики, в непринудените реакции…, във всичко!

Тържествената вечер откри Ивелин Михайлов с думите: “Няма не възможни неща. Ние го доказваме всеки ден, час и минута. Преди 3 години беше направена първата копка и сега за мен “Исторически парк” е едно от най-хубавите места в България сътворено от човешка ръка!”

А организаторите се бяха постарали всичко да е стилно, издържано, красиво, но не и помпозно! Като почнем от масите, от подреждането и аранжирането, от храната и напитките! И продължим към представената програма!

За празничната вечер, освен традиционни за предците ни гозби и специално бутилирано вино за Исторически парк,организаторите бяха подготвили и тематична програма, която стартира с авторските изпълнения на етно певицата Любомира Павлова.

В програмата бе включена и демонстрация с хищна птица, а опитомявянето и използването им за лов е древно изкуство, което датира повече от 12 хиляди години. Бе представена и дълго чаканата премиера на исторически спектакъл, чиято история представя по интересен и интригуващ начин „Завета на кан Кубрат“. Държа да отбележа, че в нея участва и Ивелина Петрова, бивша наша ученичка, успешен състезател по карате шин киокушин, носител на наградата „Спортист 2013” на община Шумен.

А за зрелищния финал на вечерта се погрижиха от „Палячи“ със своя огнен и светлинен спектакъл, които представляват невероятна техника и майсторско жонглиране, динамични бойни схватки под звуците на тематична музика и впечатляваща хореография. Тази тяхна изява съвпада и с петгодишнината от създаването им.

И всичко това се случи само една година след откриването! А какво ЩЕ БЪДЕ след още една, след още две,… след пет години! Бъдещето ще покаже, но уникалността на този патриотичен проект е безспорно светло, примамливо и… гарантирано! Все повече хора, от България и от целия свят ще идват тук за да се заредят с неподправени емоции и автентична история! Както се казва… ще поживеем – и ще видим! С пожелания приказката да продължи, да заразява и да омагьосва!

От мястото на събитията!

Тихомир Трифонов, съмишленик и съратник


Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and