Финландия премахва ръкописното писане в училище

Училищата във Финландия поетапно ще прекратяват часовете по изучаване на ръкописни букви и краснопис в полза на развитието на уменията за използване на клавиатура, след като образователните експерти в страната са приели, че клавиатурата е основно средство за комуникация в съвременната епоха, пише вестник „Гардиън“.

„Свикнали сме да използваме ръкописните букви, за да пишем по-бързо, но тези дни децата го изучават едва във втори клас (когато са на осем години) и имат само една година да ги усвоят, след което трябва да започнат да се концентрират върху какво точно пишат, а не как го пишат“, казва Мина Харманен от Националния борд по образованието на Финландия. „Децата нямат време да се научат как да пишат бързо ръкописно, така че просто не е полезно за тях.“

Писането с ръкописни букви става още по-трудно след промените през 1986 г. „До онзи момент използвахме система, базирани на шведската система, а сега няколко букви изглеждат по почти един и същи начин, написани ръкописно. Когато са написани печатно, са много по-лесно разбираеми“, обяснява Харманен.

От 2016 г. децата ще учат само печатните букви и ще прекарват повече време да развиват уменията си с клавиатурата, „нещо, което е много важно на пазара на труда“, казва Харманен.

Финландия може да е една от първите страни, която премахва ръкописното писане, но промяната е част от глобалната тенденция за заместване на ръкописните документи към цифрова комуникация. Едно скорошно проучване установи, че една трета от британците не са писали на ръка нищо повече от бележка през последните шест месеца, а много щати в САЩ също са премахнали часовете по изучаване на ръкописни букви и краснопис от учебните програми.

Докато пуристи скърбят за загубата на личното и на „човешкото докосване“, някои невролози подчертават важността на ръкописния текст за подобряване на развитието на мозъка, двигателните умения, самоконтрола и дори дислексията. И докато във Франция тези класове бяха върнати през 2000 г. след кратка пауза, предложението за премахването им не представлява голям обществен интерес във Финландия.

„Нямаме почти никакви коментари от родителите по въпроса. Някои баби и дядовци бяха разстроени, но останалите приемат идеята“, казва Харманен. Промяната ще помогне на децата в училище, а и след това, смята Харманен, и добавя, че „поне вековният проблем да не можете да разчетете почерка на лекаря скоро вече няма да съществува във Финландия“.

Информационна aгенция „Дартс Нюз“ ©

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and