Ученическо самоуправление в действие – формулата за успешен модел на съвременното българско училище

За първа година и нашето училище участва в Национална програма „Иновации в действие“. Наши партньори са иновативните училища – СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица, община „Тунджа“, област Ямбол и ОУ „Христо Смирненски“ град Генерал Тошево, община Генерал Тошево, област Добрич и неиновативно – ОУ „Христо Ботев“ град Черноморец, община Созопол.

Домакини на първото посещение за наблюдаване на иновация бяха колегите от Средното училище в село Скалица. Като такива те бяха подготвили интересна и разнообразна програма, както в град Ямбол, в хижа „Пиргуля“ и в с. Скалица.

В тази новина по дати ще проследим случилото се с нашата осемчленна група – състояща се от учениците Ажда Бейханова от шести клас, Марина Дончева, Мелис Хасан и Мелиса Сейфула – от седми клас. А колегите са Даниела Господинова, Цветалина Велкова, Цвета Анкова и Тихомир Трифонов.

27 април, сряда

Преди групата ни да отпътува с микробуса, управляван от Хари Спасов имаше още работа за свършване. Колегите и учениците взеха своите първи, втори и трети часове, а през голямото междучасие в учителската стая се състоя и традиционното събиране в ден, когато има заплати.

Тръгнахме в добро настроение, с известна доза вълнение в 10,30 ч. След пътуване през Ришкия проход, след около три часа пристигнахме в град Ямбол и се настанихме в хотел „Диана Палас“. Тук ни посрещна и г-жа Донка Костова, директор на училището в село Скалица. Тя ни упъти и помогна да намерим подходящо място за да може групата да обядва.

В 16.00 ч. в актовата зала на община „Тунжда“ се проведе първата ни работна и опознавателна среща. Присъстваха групите от трите основни училища – от гр. Генерал Тошево, от гр. Черноморец и от с. Царев брод. Водеща беше г-жа Д. Костова, директор на СУ с. Скалица. Всеки директор имаше възможност да разкаже за своето училище и да представи учениците и колегите, с които е. А г-жа Диана Иванова, директор хуманитарни дейност в община „Тунджа“ по интересен и нагледен начин ни разказа за тази много различна община. Тя е съставена само от села, а на брой те са 44. Четири са общините в България, които са конструирани на този принцип, а предимствата непрекъснато се доказват. Така е и в община „Тунджа“ вече 35 години. Всички присъстващи ученици и колеги получихме рекламни материали и брошури като подарък от домакините ни. Пред официалния вход на сградата си направихме и снимка за спомен.

След това имахме свободно време, през което нашата осемчленна група се разходи в гр. Ямбол, обмисляйки къде и какво да посетим на следващия ден.

28 април, четвъртък

Закусихме в хотела и се отправихме към първият предвиден обект – това е една много стара сграда – Безистен. По мащабен европейски проект сградата е основно реновирана, най-вече отвътре. Там сега е разположен интерактивен музей на две нива. Има и орган. Много от градските тържества, ритуали и награждавания се провеждат там. Имахме възможността да изгледаме филм за историята му, както и да разгледаме богатата експозиция, в това число и от икони в приземния етаж. Наистина беше много интересно и полезно!

След това се отправихме през с. Кабиле към Националния археологичен резерват – „Кабиле“. Първо разгледахме вътрешната експозиция, а след това и част от огромната по площ територия и многото разкопки, части от съоръжения, мозайки и указателни табели.

След бърз обяд групата ни отпътува за с. Генерал Инзово. Там вече ни чакаше уредника на Акбунарската къща, Янка Лилова. За мене това е един истински местен патриот. Тя много увлекателно и последователно ни запозна с историята на селото и на къщата. Нещо, което ни впечатли е факта, че всички експонати са дарени и нито един не е откупен. Разбрахме за местните традиции и какви и колко интересни неща се правят в двора на къщата и в парка в близост. Атракция са сватбите на чужденци, като скоро пак е имало с младоженци от Австрия, Германия, Израел…

Продължихме по пътя за с. Пиргюля, където ни очакваше възможността за участие в състезание по пейнтбол. Настанихме се, имахме и време за почивка. А по време на вечерята имаше и танци, основно народни, но не само…

29 април, петък

Дойде денят, в който ще посетим училището в с. Скалица. В 9,45 ч. вече бяхме пред читалището в селото, а там ни посрещна заместник директора по учебната и творческа дейност г-жа Атанаска Бонева. Презентацията на иновацията стана в актовата зала на Народно читалище „Светлина“ в селото. Там вече ни чакаха учениците от Съвета на учениците – 13 момичета и момчета от пети до дванадесети клас. Иновацията беше представена с презентация и изказвания на всеки един член, успоредно с преминаващите и показващи се слайтове. Определено беше интересно и съдържателно. А на въпрос от ст. експерт в РУО град Ямбол Здравко Динев дали в личен план тази иновация е променила учениците, много откровено и искрено отговориха няколко средношколци. Те без притеснение разказаха какви са били преди да влязат в Съвета на учениците и как и колко са се променили… Това бяха изключително лични признания, които много се харесаха на присъстващите.

Дойде време за снимки, за връчване от г-жа Д. Костова на сертификати на учениците от гостуващите три училища. А те от своя страна бяха подготвили скромни сувенири и рекламни материали за подаръци на местните ученици. Пред входа на читалището всички присъстващи си направихме снимка за спомен.

Пред официалния вход на училището вече ни очакваха строени останалите ученици, а най-малките ни посрещнаха с народен танц. По българска традиция с погача и шарена сол всички ние бяхме поканени в сградата. Имахме възможност да разгледаме помещенията и материалната база в училището. А учениците ни, заедно с тези от Съвета на учениците имаха дискретна среща „на саме“. След това познанството продължи със спортни игри – със среща по волейбол.

В учителската стая се проведе интересна и откровена среща с учителите и колеги от училището. Беше ни разказано за работата, за успехите, но и за трудностите, които съпътстват живота в това средно училище. Коментирани бяха и други въпроси и проблеми, които представляват за нас интерес.

Разгледахме и ученическата работилница, в която карат практика средношколците от професионалната паралелка по лозаровинарство. В двора е и малко лозе, за което се грижат учениците под ръководството на колегата агроном Станимир Марчев.

Домакините бяха подготвили и работен обяд, на който освен много вкусни неща, бяхме почерпени с вино от различни сортове, производство на учениците. А на г-жа Д. Костова от името на училището и за спомен от посещението и новите ни контакти беше подарен наш ритуален шал.

В края на визитата ни имахме възможност да посетим в края на селото вулканични скали, известни като „Лековитите камъни“.

Като извод може да се каже, че всички останахме много доволни от цялостното провеждане на тези три дни, но най-вече от гостоприемството на домакините и от интересната и полезна иновация. Със сигурност ще можем да ползваме елементи от практиката на колегите и ние.

2 май 2022 година

Село Царев брод – град Ямбол – село Скалица, община „Тунджа“

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and