УСПЕХИ НА НАШИ УЧЕНИЦИ В СПОРТА, В КОНКУРСИ И ОЛИМПИАДИ

Винаги е приятно когато трябва да се сподели за реални, за постигнати успехи от наши ученици. А такива има и през първите месеци на настоящата учебна 2017/2018 година.

Много са тези, които обичат спорта, но не са толкова много, тези, които полагат регулярни усилия и тренират както за здраве, така и за постигане на спортни резултати. Ще припомня, че през последните години наши ученици постигнаха спортни и други успехи – призови места в общински спортни игри, както в индивидуално, така и в отборно класиране по лека атлетика през 2016 г. (макар и отборите ни да бяха в непълен състав), първо място на областно първенство на Христина в дисциплината тласкане на гюле през есента на същата година. А ако се върнем по-назад футболният ни отбор е заемал трето място на общинско първенство през 2014 г., а най-големият успех е първо място в областта и участие в елиминации в зона Варна (през 2009 г.). За резултатите по победния път на нашите млади футболисти има постер с тяхна снимка, който е окачен в коридора на първия ни етаж.

Години наред наши момичета и момчета участват с успех в крос „Златна есен”. За това сме информирали в предходни такива новини. Например „Спортист на училището” 2017 год. Ипек Ибрахимова през есента на 2016 година спечели сребърен медал.
Въпреки различните трудности от организационен, транспортен характер, намалелият брой наши ученици, които могат да бъдат конкурентно способни, когато има голямо желание и учител, който да се занимава допълнително, в повечето случаи ще има и добри резултати. Така стана и тази есен! На 4 октомври наши представители бяха само шест ученици, четири момичета и две момчета. Те се състезаваха при една много голяма като брой конкуренция от по няколко десетки състезатели във възрастова група от всички градски училища (тук няма да цитираме конкретни данни, тях ги има в нарочни материали във в. „Шуменска заря” и месни електронни медии).

Затова и постигнатите резултати са повече от впечатляващи, те ще останат в спортната история на училището като светъл спомен и факти. Със златен медал – за първото си място при над петдесет други състезателки се окичи Ева Лъчезарова от шести клас (разстоянието, което трябваше да се пробяга е 500 метра.). А Мелиса Наталиева от VІІ клас, която участва за поредна година се класира на пето място, което също е безспорен успех.

Четвъртокласничката Айлин Етем спечели сребърен медал за второто си място, също при голяма конкуренция. А Ева Михайлова в същата възрастова група, също от четвърти клас, е на престижното четвърто място (разстоянието при момичета от тази възраст е 250 м.).

При момчетата Гьокай Айдънов от четвърти клас (на дистанция от 250 м.) печели четвърто място, а Христо Валентинов от шести клас (на разстояние 500 м.) се класира на призовото шесто място, което освен авторитет и задоволство, носи и точки за отборното класиране.

Така на практика се получи, че представителите на училището ни се класираха в отборното класиране на ТРЕТО МЯСТО, пред много други учебни заведения, участвали с много повече свои ученици. Наградите са грамота и купа с надпис за училището и индивидуални за учениците. За тези впечатляващи резултати заслуга има старши учител Мирослав Илиев Илиев, който тренираше усилено желаещите и прецени кои от тях да участват. За организацията ни допринесе и преподавателя по ФВС учител Даниела Господинова.

Тази година проследихме резултатите и на наши бивши ученици, които са участвали в този крос, но вече учат в други учебни заведения: на дистанция 500 м. Ипек Ибрахимова е шеста, а Аслъ Зейтинова – девета; при по-големите, на дистанция от 1000 м. Виолина Евгениева е на пето място, а Синем Ердинч на шесто място. Ахмед Сабри, който е бил „Спортист на училището” 2016 год. като успешен състезател на републиканско и международно равнище по карате шин киокушин, в дисциплината 1500 метра тази година е на почетното четвърто място. За „наша школа в бягането” е пресилено да се говори, но за приемственост и за дългогодишно успешно индивидуално участие на наши ученици е вярно да се каже.

Участието на наши ученици в различни конкурси, организирани традиционно и обикновено ежегодно е въпрос на желания, усилия, но и не само. Това става така и под ръководството на колегите, които преподават по изобразително изкуство, домашен бит и техника и технологии. В регионалните конкурси „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден” години наред наши ученици печелят индивидуално първи и други призови места, а така също и престижни колективни награди. Тази година се проведе ХХІ регионален конкурс, организиран от ЦПЛР-ОДК гр. Шумен и община Шумен. На 20 декември при откриване на богатата изложба бяха наградени и призьорите. За наша радост и този път имаме много добре представили се ученици. Награди за призови места имат трима наши ученици – Борис Стефанов от втори клас за няколко участието му с няколко предмета-коледен венец, коледна свещ в чаша и Дядо Коледа от чорапче; Ева Лъчезарова и Росица Детелинова от шести клас за изработените от тях красиви и оригинални сурвакници.

В благотворителните конкурси на РИОСВ град Шумен също участват през годините наши ученици. Тази година свои произведения от еко материали са изработили следните ученици: Надежда Радостинова от първи клас – три коледни картички; Борис Живков и Мариела Сашкова от втори клас – звездички от картончета от тоалетна хартия и звездички от пластмасови чашки; Иван Господинов от четвърти клас е представил коледна украса от еко материали; Александър Валериев от пети клас – коледни картички и снежен човек от чорапче; първокласничката Белослава Богомилова и нейния брат от трети клас Стефан Георгиев – предметите от кибритени кутийки и оригинално изделия в буркан с Дядо Коледа и сняг в него… Сканирани Грамота за участие в благотворителен конкурс „Екоколеда 2017” и Сертификат за благодетел – признание за благородния жест, подписани и подпечатани от директор на РИОСВ инж. Евелина Шишманова можете да видите като част от тази новина.

Участие в кръгове на олимпиади по различни предмети също е ежегодна практика, въпреки затрудненията, които произтичат от регламентираното им провеждане, когато това е в почивни дни. Досега са се провели само олимпиадите по математика и български език и литература. Имаме класирани за областен кръг по математика ученици от училището – Иван Господинов и Джан Ерханов от четвърти клас. Пожелаваме им успешно представяне и там.

За тези, които са били на наши училищни тържества, както и на родителски срещи вече знаят за дарението от бивш наш ученик, завършил преди много години, Цветан Кикиндонов. Той дарява определена сума от заплатата си всеки месец за да бъдат наградени наши ученици, отличници за съответния месец по предметите Човекът и природата и Биология и здравно образование. На последната родителска среща за 2017 година бяха връчени тези своего рода „стипендии” за м. септември, октомври, ноември и декември – Мелек Орханова от пети клас за м. септември, Александър Валериев от пети клас за месец октомври, Мартин Миленов, също от пети клас за месец ноември и Росица Детелинова за месец декември 2017 година. Това стана като бяха поканени и майките им, които с гордост застанаха и позираха за снимка със своите успяващи деца. Благодарности и за ст. учител Йорданка Маринова, преподавател и оценител на знанията по тези два предмета в училището.

Така в тази новина бяха обединени под един знаменател събития и факти, които могат само да ни радват. Именно затова им даваме подобаваща гласност и уважение.

В очакване сме на следващите поводи за да има тази новина своето логично продължение! Убеден съм, няма много да чакаме! А Вие, как смятате?

Декември, 2017 година
Тихомир Трифонов


From УСПЕХИ НА НАШИ УЧЕНИЦИ В СПОРТА, В КОНКУРСИ И ОЛИМПИАДИ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 1/02/2018 (19 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and