УСПЕХИТЕ НИ В КРОС „ЗЛАТНА ЕСЕН” ПРОДЪЛЖАВАТ

Над 400 възпитаници на шуменските училища се включиха в най-старото лекоатлетическо състезание, провеждано в град Шумен масов крос „Златна есен“.

Той се организира ежегодно от ЦПЛР Ученическа спортна школа „Хан Крум“, а през 2019 г. бе посветен на 50 годишнината и.

При откриването на надпреварата участниците и техните учители бяха поздравени от заместник-кметът на общината Найден Косев и директорът на УСШ Йонко Божилов.

„Привилегия е Шумен да поддържа ученическата спортна школа , която вече 50 години дава шанс на младите спортисти да развият талантите си.

Бъдете здрави и следвайте мечтите си, достигайте нови спортни върхове“, обърна се към лекоатлетите Найден Косев. По традиция трасето на крос „Златна есен“ бе по алеите на Градската градина.

Учениците бяха разделени в три възрастови групи , като момичета и момчета бягаха отделно. Разстоянието за учениците от ІІІ-ІV клас бе 250 м., за тези от V-VІ и VІІ-VІІІ клас – 500 м. Девойките ІХ-ХІІ клас също бягаха половин километър, а юношите километър. Класиралите се на първите шест места получиха фланелки и грамоти, а най-бързите трима лекоатлети във всяка възраст – и медали. Класираните до шесто място носеха и точки за своите училища при отборното класиране. Бяха раздадени и отборни купи, както и такива за най-масово участие на ученици от началните, основните и средните училища.

След много оспорвани стартове, довели до бягане и финиширане с една маратонка, падане на състезатели по трасето, дърпане, спъване , пресичане за по-направо, всички стартирали пристигнаха благополучно до финала.
Наша вече дългогодишна традиция е да участваме в този крос, и което е по-важно, въпреки неголемия брой участници, представянето всяка година е престижно. Защото не е едно и също да се подберат момичета и момчета, които добре бягат – от сто и от 300 – 500 – 700 и повече ученици (каквито са учебните заведения в града). Самата организация за участието, осигуряването на превоз в двете посоки… това за нас, от село, също е сериозен допълнителен ангажимент…

За да се получават тези много добри резултати и да се съпоставяме с много по-големите учебни заведения в град Шумен учениците бяха подбрани и тренирани от старши учител Мирослав Илиев. Бяха им давани подходящи и правилни съвети, за дишането, за тактиката, са стартирането, за финалния спринт и т. н. Но какви са резултатите, преди да коментираме фактологията относно много доброто представяне на нашите състезатели.

При най-малките в тройката при момичетата се наредиха: Никол Маринова от III ОУ, Никол Стаменова от НУ „Илия Р. Блъсков“, Андрея Станчева от II ОУ. При момчетата в тази възрастова група първи стана Максим Иванов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ село Царев брод, втори е Никола Спасов от НУ „Илия Р. Блъсков“, а трети – Алпер Ахмедов от НУ „Княз Борис I“.
Калина Димова от II ОУ беше най-бърза при момичетата петишести клас. Тя успя да изпревари втората Александрина Павлова от СУ „Сава Доброплодни“ и завършилата трета Диляра Хикмет от СУ „Васил Левски“. В тази възрастова група при момчетата първи финишира Атила Едвин от СУ „П. Волов“, втори стана Симон Новаков от СУ „Сава Доброплодни“, трети – Мерич Мехмед от II ОУ.

При момичетата от седми и осми клас първото място спечели Илияна Борисова от ППМГ, втора се нареди Гюляй Нихал от СУ „П. Волов“, трета финишира Аделина Павлова от СУ „Йоан Екзарх Български“.

При момчетата най-бърз бе Красимир Събев от СУ „Сава Доброплодни“. След него до среброто и бронза стигнаха Кристиян Николов от СУ „П. Волов“ и Джан Ефраим от СУ „В. Левски“. При девойките от ІХ-ХІІ клас Никол Димитрова от ППМГ изпревари със сантиметър на финалната линия Мария Ташева от СУ „Сава Доброплодни“, трета завърши Валентина Илиева от ПГСАГ.

При юношите стартираха 51 ученици, като до финал стигнаха 49. Най-бърз бе Мелих Мехмед от ПГМЕТТ. Втори е Ахмед Сабри от СУ „П.Волов“, бивш възпитаник на училището в село Царев брод, победител в този крос през 2018 г., трети – Алекс Наков от СУ „Йоан Екзарх Български“. В отборната надпревара при началните и основните училища победители станаха лекоатлетите от II ОУ „Д-р Петър Берон“. Втори е отборът от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Царев брод с 13 събрани точки, а трети – този на НУ „Илия Р. Блъсков“. При средните училища най-много точки събраха възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“, които вдигнаха шампионската купа. Втори се нареди тимът на СУ „П. Волов“, а трети ППМГ „Нанчо Попович“.

Купите за масовост в кроса за 2019 година бяха присъдени на II ОУ „Д-р Петър Берон“, което участва в кроса с 53 ученици и на СУ „Сава Доброплодни“, с – 55 ученици.

Преди две календарни години, през 2017 г., при участието само с 5 (четири момичета и едно момче) отборно училището се класира на трето място, за което напомня връчената купа.

Второто място през тази, 2019 се дължи на едно първо място – на Максим Иванов от четвърти клас; Ева Живкова – с четвърто място във възрастова група V-VІ кл.; Ажда Бейханова – на пето място при момичета от ІІІ и ІV клас ; Радостин Руменов на шесто място при учениците от ІІІ и ІV кл. и Айлин Етем – на шесто място при ученичките от V-VІ кл. Максим получи златен медал за първото си място, а другите ни класирани до шесто място участници грамоти и фланелки. На фона на многото, на десетките участници във всяка възрастова група, представянето и на другите наши участници също е добро и ни радва:

Мариела Сашкова от ІV клас – 10 място; Мелис Хасан от V кл. – 13 място, Гьокай Айдънов от V кл. – на 13 място, Илиян Димитров също от V кл. – 23 място; Вероника Петкова от VІІ кл. – на 13 място, Мартин Данов също от VІІ кл. – на 16 място.

Поздравления за малките ни спортисти, за положените усилия, тренировки, за спортния хъс и желание за достойно представяне. Свой важен принос за това има и ст. учител Мирослав Илиев, който ги тренира и готви немалко дни преди това. Не може да не отбележим и масовото присъствие на близки и роднини на малките ни състезатели. Те съпреживяваха представянето им и по своему ги подкрепяха.

Продължаваме да следим представянето и на вече бившите наши ученици, състезаващи се за своите нови учебни заведения. Радваме се на второто място при най-големите ученици на Ахмед Ферхан. Преди няколко години той беше два пъти „Спортист на училището”, а тази пролет безапелационно спечели и беше най-бърз при изкачване стъпалата към Паметник „1300 години България”. Много добре се представи и Андреан Руменов, също при най-големите ученици.

Благодарим и на организаторите от община Шумен и ЦПЛР Спортна школа „Хан Крум” за предварителната подготовка и за провеждането на самото състезание.

Октомври 2019 г.

Тихомир Трифонов, присъствал на състезанието и станал съпричастен с радостта на учениците ни


From УСПЕХИТЕ НИ В КРОС „ЗЛАТНА ЕСЕН” ПРОДЪЛЖАВАТ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 10/15/2019 (45 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and