УРОЦИ ПО РОДОЛЮБИЕ И ЛЮБОЗНАНИЕ

И тази година на заседание на педагогическият съвет приехме план с инициативи, посветени на патронния празник. В тази кратка новина ще Ви разкажа за две от тях.
След предварителни разговори и уточнения, в рамките на три дни станаха реалност:

Урок по родолюбие – „ГЕРОИТЕ” – на 15 май. В главната роля пред всички ученици и колеги се изяви Искрен Красимиров, основател на „НЕзабравимата България”. Този час по родолюбие и патриотизъм премина под знака на 140-та годишнина от Освобождението на България. Пред присъстващите оживяха откъси от филмите на „Незабравимата България” за Левски, Ботев, Софроний, Иван Вазов, Захарий Стоянов и Освобождението на България, както и поетичен рецитал. Осанката на нашия гост, четническата му униформа, ясната дикция, изразителното рецитиране, голямото му обаяние допринесоха тези 50 минути да преминат бързо и неусетно. Прекъсванията бяха само за ръкопляскания след поредното рецитиране или откъс от интересен филм!
За училището останаха подарените диск с филм и поетичен сборник (стихотворения от който, Искрен с много патос рецитира).
Всички желаещи имаха възможност да се докоснат до нашия гост, до униформата му, да си направят снимки с него, да получат автографи! Преди да отпътува нашият гост направи станалата за нас традиционна обиколка в училището като се срещна и с много ученици в техните класни стаи. Направи много снимки на места в сградата, които го заинтересуваха и хареса.

На тази среща пожела да присъства и колегата директор на ДГ в кв. Макак Стела Петрова. И. Красимиров е гостувал при децата в градината през м. февруари, затова желанието и да го види в ролята му пак я доведе при нас…

На 18 май за учениците от начален етап имаше друго интересно преживяване. Наш гост за пореден път беше чаровната Милена Георгиева, уредник на шуменски музей „П. Волов”. Темата, която тя поднесе – текстово и с богато онагледяване беше неслучайно подбрана в навечерието на най-българския празник – 24 МАЙ!

-„За писмената”, беседа за възникването на старобългарската писменост и за делото на книжовниците от Плисковско-Преславската школа. Демонстрация на писането на пясък, с перо и перодръжка, на пинакида с калем и др.

Малките ни ученици слушаха с интерес факти и изводи, събрани и подбрани, обобщени и поднесени така, че да достигнат до ума и сърцето на всеки. Това, което е учено да се припомни, а и нови неща да се чуят!

Винаги е по-полезно и интересно когато учениците имат възможност да видят отблизо и да се пробват как се е пишело преди много години, дори преди векове! Много бяха желаещите да го направят, да се пробват и опитат!

В навечерието на 24 май и 2 юни тази изява и този час в максимална степен изиграха своята роля и заредиха всички предпразнично и изпълниха с чувства на национална исконна гордост!

А в цитираният план има още много интересни и полезни неща, някои вече „се случиха”, а други предстоят!

Май, лето 2018-то
Тихомир Трифонов

 


From УРОЦИ ПО РОДОЛЮБИЕ И ЛЮБОЗНАНИЕ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 5/27/2018 (23 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and