Този път началото беше на 17 септември!

Всяко откриване на поредната учебна година е повод за много очаквания, подготовка, притеснения, опасения и боязън! Това се отнася в различна степен, но както до учители и училищни ръководства, така и може би повече за ученици и родители (най-вече на първокласниците и новите за съответното училище други ученици)!

Иначе и сега всичко беше тържествено и празнично, обстановката приповдигната, много хора в двора на училището, повечето пременени, нагиздени, с цветя и много усмивки!

Кратък, неочакван дъжд забави, дори спря подготовката за 15-20 минути, но всичко бързо се нормализира и това не попречи на официалното начало.

И тази година бяхме поканили клоун (Боби), който успя да развесели учениците, да ги включи в различни игри и така да повдигне градусът на настроението и ако е имало в някаква степен напрежение – то да поспадне!

Подобни тържества започват с химн на България и на Шумен, развети бяха и знамената. Влязоха в употреба и красивите ритуални шалчета, които имаме и ползваме по проект „Ритуализация на училищния живот” от 2007 година!

Посрещнати с много ръкопляскания и ставане на крака бяха и новите ни ученици – 14 момичета и момчета от кв. Макак, с. Велино, с. Златна нива, кв. Мътница и с. Царев брод. Те заеха отредените им места, заедно със старши учител Стефка Ванкова, класен ръководител и старши учител Галина Пейкова, учител на ГЦОУД.

Отец Милен Герчев, дългогодишен приятел на училището ни, отслужи водосвет. Той го завърши както винаги с красиви и съдържателни, напътствени думи към всички и поръси със светена вода малките и други ученици, колеги, присъстващи!
Тържеството продължи с подготвената блокова програма с текст и песни, поздравления от втори клас и първи изяви и на част от първолаците.

Прочетен беше поздравителен адрес от д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на 44-тото Народно събрание на Република България и депутат от Шумен. Официалният гост на тържеството, г-жа Илияна Гецова, представител на община Шумен, прочете поздравителен адрес от г-н Любомир Христов, кмет на общината. Беше съобщено и за много други подобни адреси – от министър Красимир Вълчев, Милена Дамянова, председател на комисия в народното събрание, от проф. Стефан Желев, областен управител, както и други поздравления и телефонни обаждания от Димитър Александров, депутат, дарител и приятел на училището, много други – дарители, приятели, бивши наши колеги, други директори на учебни заведения, на бизнес партньори, от издателства!
Преди и по време на тържеството имахме скъпи гости – представители и активисти на фондация «Въздигане», водени от Ангел Тодоров. Бяха изложени различни изделия и произведения, които желаещите можеха да разгледат и да закупят. Става въпрос за възпоменателни монети на хан Кубрат, фланелки на бележити българи, красиви големи картини, картички и много книги… «Патреоти» много, обединени и разединени, индивидуалисти и други такива, но тези хора, заедно с двегодишния Кубрат за нас са исконно истински. Затова за взаимоотношенията ни, какво и как ни свърза ще стане дума друг път.

На тържеството бяха поканени и по професия колеги, защото казват «бивш учител няма». Имаше и стрък цвете в знак на уважението ни за тези, които бяха дошли!

Използвайки присъствието на толкова много хора от различни населени места, директорът на училището обяви и представи двама новоназначени колеги. При огромна конкуренция (за мястото на учител на ГЦОУД с ученици от пети и шести клас са кандидатствали 44 колеги) е била избрана учител Анна Димова Мирчева, възпитаник на училището ни. Тя ще преподава и музика в среден етап и ще продължи обучението си за да завърши своето трето висше образование. За учител на ГЦОУД с ученици от втори и част от трети клас е била предпочетена младата Велислава Василева Христова.

Те бяха назначени на местата на починалите през миналата учебна година старши учител Стефан Александров Величков (също възпитаник на училището ни) и старши учител Виолин Радославов Трифонов. За тях и за починалата наскоро майка на колегата Маргаритка Стефанова, баба Кръстанка, г-н Трифонов покани с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта им. Тези наши колеги и другари ще останат завинаги на 59 години – Стефан Величков и на 56 – Виолин Радославов.

Поздравления бяха поднесени от Бахтишен Салимова, председател на клуба на пенсионера в село Царев брод, от сестра Мария Агнес, нов престоятел на католическия манастир, както и от Златка Димова, дъргогодишен културен радетел , която подари и билки за здраве и късмет! Освен танц, цветя и поздрави имаше и от приятелите ни от читалището в с. Велино!

Дойде време и за връчване на част от подготвените за първи клас неща: на всяко дете беше сложена красива, поръчана и отпечатана лента „Първокласник съм!”. Връчени и окачени бяха и рекламните знаменца с нарочен надпис на бялото поле. Около букета с балони с хелий се събраха първолаците, заедно с новите си учители – Стефка Ванкова и Галина Пейкова. Отброявайки обратно – от десет, девет, осем… балоните бяха пуснати и отлетяха в небето! За радост и удовлетворение на всички! Може би в тези моменти всеки един от присъстващите възрастни с умиление и доза вълнение си е припомнил моменти от тези мигове, когато е бил първокласник! Защото това безспорно е едно от нещата, които се случват само веднъж в живота на всеки човек!

След 19 години работа в училището, по свое желание, отивайки на друго работно място, за предпоследен работен ден при нас беше Нуртен Енверова, работеща като лелка. За да бъде тя уважена и като форма на благодарност директорът и подари красив букет. Нуртен Реджеб лисна и менчето с вода за да ни върви на всички „по вода” през новата, 2018-2019 учебна година, 99-та за училището ни.

Под венеца с цветя преминаха първокласниците, както и техните най-близки роднини. Този път захранването с погача и мед се случи пред стаята на първолаците, а го направи детската учителка от ЦДГ „Щастливо детство” в с. Царев брод Керанка Йорданова.
Преди да започнат своя първи час, Милко Димитров подари раничка на всеки ученик, в които имаше много и разнообразни неща, които да подпомогнат децата и родителите им. Той поздрави всички и благодари за възможността да бъде част от всичко хубаво, което се случва в училището ни. Признателните домакини благодариха сърдечно и пожелаха успехи на бизнесмена от гр. Велики Преслав.
В стаята, пред погледите на многото присъстващи г-жа Ст. Ванкова проведе интересен първи час с основни цели и задачи опознаване на всички ученици и представяне на отделните учебници.
От името на родителите Таня Атанасова подари закупените два цвята папки, изненади беше подготвила и г-жа Ст. Ванкова. Бахтишен Салимова и Виолета Стоянова направиха и индивидуални подаръци за всеки ученик.

Около красивата торта с емблемата на училището ни се събраха учениците и учителите им. На двама от присъстващите родители – беше предоставена възможността да се запалят фонтаните. А тортата…, тя стигна за всички, които пожелаха. Майките и бабите бяха накупили и донесли и други лакомства, с които почерпиха всички ученици…

Така, леко уморени, но доволни и щастливи, всички, които бяха на откриването (в двете му части – на двора и в стаята на първи клас) си тръгнаха към домовете.

Снимките допълнително ще онагледят написаното. А и много от присъстващите също снимаха, правеха си и клипове…
Учебната година беше открита! Нека да е здрава, мирна, без произшествия, без сериозни инциденти! Работата ни да спори и да е по-лека, а най-важното – резултатите да ни удовлетворяват в значителна степен!

„ЖИЗНЕНО ВАЖНО Е КОГАТО ОБРАЗОВАМЕ ДЕТЕТО, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА ОБРАЗОВАМЕ И СЪРЦЕТО МУ!”
ДАЛАЙ ЛАМА

Септември 2018 година
Тихомир Трифонов


From Този път началото беше на 17 септември. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 10/17/2018 (71 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and