ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ СЕДМИЦИ

Надявам се да не прозвучи нескромно, но при нас различните нови неща не се случват спорадично, може би и не толкова „планирано“, но за сметка на това… повече от често!

В тази недълга като текст „новинка“ ще стане дума за някои придобивки, които вече са факт! А от понеделник колегите и учениците ще могат и да ги ползват!

Честите ни забележки: „Ученици, затваряйте вратите! „Топлото излиза!“ „Затваряйте вратите внимателно, не ги блъскайте!“ и др. такива…“препоръки“, може би няма да се наложи повече да ползваме!

На почти всички врати в класни стаи, кабинети и служебни помещения бяха сложени т. н. „стоп автомати“. Логично те бяха съобразени и по цвят със самите врати.

А на вратата в учителската стая освен автомат за затваряне беше монтирана и чип-система за отваряне и влизане. За всички колеги са осигурени нови ключодържатели с индивидуален чип и за всеки случай, при „рядкото“ спиране на електричеството и секретен ключ.

Два дни след изборите за ново Народно събрание, на 14 врати в сградата бяха подменени дръжките с нови – като модели. На основание дадените пояснения и гаранции, този вид дръжки са много по-здрави. Така логично по-трудното отваряне с наличието на новите стоп автомати, както и честото отваряне и затваряне на вратите…„ ще се компенсира“.

На 30 и 31 март в двора на училището бяха монтирани и поставени нови 21 броя уреди – катерушки, различни по вид пейки, детски пикник маси, люлка – клатушка-везна, подменени с нови бяха и наличните баскет табла. Като на две от четирите конструкции се наложи да се прави „основен ремонт“. Към останалите само две тръби отново бяха изградени и заварени по-здрави тръбни стойки. Три от красивите кошчета за отпадъци бяха монтирани с анкерни болтове в коридора на първия етаж.
Старите две футболни врати от асфалтовата ни площадка бяха отрязани през м. ноември, а вече основно ремонтирани, бяха монтирани на подходящо място в двора. Очакваме в най-скоро време да им се поставят и мрежи, които ще бъдат дарение от президента на фирмата, с която работим – новите ни приятели от „Готинщайн“ ЕООД.

В една от последните ни новини бях загатнал за безуспешните ни опити – десет години подред, да кандидатстваме с еко проект към ПУДООС и Министерство на околната среда. Този път, на единадесетия ни опит, може би и заради по-големия брой одобрени проекти, най-после и ние имахме повод за радост. Този път проектът беше одобрен, вече изпратихме необходимите комплекти от документи относно сключването на договор. Може да се очаква в недалечно бъдеще, в следващите месеци в двора да има още няколко качествени и полезни фитнес уреди, както и още пейки и кошчета…

Към края на този текст искам да отделя специално внимание на новите четири врати, които преди повече от месец бяха направени и монтирани на мястото на стари, дървени врати на втория етаж. Освен, че те са много красиви, нови са и като вид и материал, който е използван, по-леки са, отговарят и на едно ново изискване в последния приет стандарт за физическа среда към ЗПУО (закон за предучилищното и училищно образование). Имат стъклопакет в горната си част – като целта е да може да се вижда и от двете страни – от коридора към помещенията и от тях – към коридора. Но ние не спряхме дотук – бяха изработени и залепени перфо фолия, през които може да се вижда. Ще ги видите на снимките!

На 2 април с любезното съдействие на г-н Пенчо Христов и негови работници, за пореден път бяха сменени знамената на пилоните в двора с нови. Като нов момент е изработката и на знаме на училището – така под прожекторите вече се веят знамената на ЕС, на Р България, на община Шумен и на „Различното училище“.

В навечерието на 8 март, международния ден на жените, беше монтирана и новата козирка пред пенсионерския клуб в с. Царев брод. За това вече бяха публикувани няколко снимки във фейсбук страницата ни… Тук искам да благодаря за съвместната и качествена работа както за новите врати, така и за тази козирка на Христо Христов. Той не случайно се ползва с авторитет и уважение, а много са тези, които са се възползвали и от услугите му. Много са и другите неща като прозорци, врати, текущи ремонти…, които в училището и в читалището Христо е правил.

Запазвам си правото друг път да публикуваме снимки на направените и заплатени неща в читалището, както и новите гардеробчета в детската градина. Това е в отговор на отправени въпроси и пожелания.
Още много са новите неща и придобивки през последните месеци, но поне за още едно тук ще споменем – поставянето на сешоари в тоалетните на учениците. Нещо полезно и най-подходящо след измиване на ръцете, но не само заради ковид кризата, а заради добрата лична хигиена.

Тук ще бъдат прикачени и снимки – преди и след ремонт на няколко от т. н. „английски дворове“. Това се наложи след амортизация на старата дървена с поликарбонат конструкция, правена преди повече от 10 години.
Поставена беше и нова външна врата на тоалетната на момичетата.

С риск да наруша съдържанието на заглавието, само ще отбележа, че за около месец бяха подменени старите луминисцентни лампи с нови, ЛЕД -модел в стаите на първи, втори, трети и четвърти кл. Разликата – тя е очевидна!
Ето, така, за недълго време при нас хубавите неща в сградата и в двора продължиха да се случват! Традицията ни задължава всичко, което правим да е качествено, естетически издържано и по възможност с най-добра съотносимост между качество и цена.

Средствата, които бяха използвани са от делегирания бюджет на училището и от Сдружение „Училищно настоятелство“.
А необходимите пари за новите красиви цветни оградки край двете беседки в двора бяха осигурени от наши дарители, приятели на Исторически парк, като дейностите бяха координирани от Александър Ангелов, един от многото приятели на училището ни.
Забележка: Към снимките ще има текст, който допълнително ще информира и пояснява (така, както е било и в предишните ни новини).

Април, лето 2021
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and