ТОВА СЕ СЛУЧИ НА 6 ЮНИ!

На 6 юни, сряда, 2018 година в двора на училището в село Царев брод от 11 ч. беше оживено. Гостоприемните домакини се бяха подготвили да посрещнат представители на още пет учебни заведения, в които по пилотен проект през последните две календарни години е имало класове, работещи като Детско полицейско управление.

Това домакинство беше заслужено, то беше „спечелено”, защото отборът на училището като представител на ОДМВР град Шумен се класира на първо място в първото национално състезание. Както от предходна новина, а и от материали на много медии, за случилото се на 26 април в град София вече се знае немалко. Големият успех още много време ще ни радва, но в този ден, за да се случат максимално добре заплануваните неща трябваше да се положат много усилия и да се проведе сериозна предварителна подготовка.

В това заключително общо занятие и състезание взеха участие отбори от по четирима състезатели, водени от своите ръководители от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” във Велики Преслав, СУ „Васил Левски” в Нови пазар, СУ „Г. С. Раковски” в гр. Каолиново, СУ „Панайот Волов” гр. Шумен и СУ „Панайот Волов” гр. Каспичан, както и този на домакините от „Различното училище” в с. Царев брод.

Гости на това първо по рода си състезание с демонстрации бяха Любомир Христов, кмет на община Шумен, директорът на ОД на МВР старши комисар Ялчън Расим, началникът на РУ гр. Шумен главен инспектор Илиян Николов и новият началник на отдел „Охранителна дейност” в ОДМВР Йордан Дундаков. Присъстваха и кмета на с. Царев брод инж. Стефан Живков, кмета на с. Велино Димитър Димитров, директори на учебни заведения, учители и много други хора, за които случващото се представляваше определен интерес.

В началото поздравления към участниците и присъстващите поднесоха старши комисар Ялчън Расим, Любомир Христов и Тихомир Трифонов. С „Химн на Шумен” беше дадено началото на всичко онова, което предстоеше да се случи.

Като част от официалната „част”, петокласникът Александър Валериев от отборът победител в гр. София, връчи на кмета на община Шумен Любомир Христов реплика на Грамотата, получена от гр. София, поставена в луксозна рамка. За „здраве и късмет” той даде възможност на г-н Л. Христов да пипне и да хване купата, която им е била връчена в град София.

Случилите се неща бяха в следния порядък: викторина с въпроси към състезателите от всички отбори; състезание с велосипеди, представляващо преодоляване на различни препятствия; състезания по надбягване с чували и атрактивното теглене на въже…

Всички участници-състезатели се влагаха с желание и старание, имаше много настроение, спортен хъс и ентусиазъм, а многобройната публика се наслаждаваше на случващото се.

Дойде време за чаканите с огромно нетърпение изяви на професионалисти – полицаи и пожарникари. Заедно със спецчастите на полицията, децата от шестте полицейски управления участваха в демонстрация на противодействие на престъпността. В определени ситуации на помощ се включи и полицейското куче Бард. Показани бяха и сложни полицейски методи, с които се залавя опасен престъпник. С бързи и умели движения лошите хора бяха свалени на земята, а на ръцете им щракнаха белезници.

За многото присъстващи ученици, гости и други възрастни предстояха още интересни и прелюбопитни неща. Например като атрактивно и ефективно спускане по въже на полицаи от втория етаж на училището…

Докато вървеше състезанието по дърпане на въже, в двора на училището възникна “катастрофа” с тежко пострадал водач. Наложи се пожарникари – спасители да го извадят от катастрофиралия автомобил преди колата да избухне в пламъци. Раненият шофьор беше изнесен от местопроизшествието от екип на “Спешна помощ”, в каквито се бяха превъплътили младежи от БЧК гр. Шумен.

Едва спасителите бяха отвели ранения на безопасно разстояние и колата лумна в пламъци. Бързата реакция на огнеборците по гасене на пожара беше аплодирана от всички участници и зрители.

С това белите в двора на училището не свършиха. Инспектор от Детската педагогическа стая Светослав Иванов обяви по уредбата, че е извършено нападение над училището. Бандитът беше задържан, обезвреден и обезоръжен поне 4-5 пъти по различни начини, като маскираните от Специализираните полицейски сили с помощта на служебно следово куче разкриха пред децата част от техниките, които използват в реални ситуации при неутрализиране на престъпници.

Всички участници от шестте детски полицейски управления получиха грамоти за отлично представяне в надпреварата, много подаръци, листовки за безопасно пресичане и управление на велосипед по време на лятната ваканция и брошура от БЧК. Грамотите връчи старши комисар Ялчън Расим, а след това си направи и снимка за спомен с капитаните на отборите.

Много добре като водещ изпълни своите ангажименти Светослав Христов, инспектор от ДПС в град Шумен.

За всички участници-състезатели и за техните ръководители беше осигурен обяд в стола на училището.

Така, в рамките на повече от час и половина, пред погледите на присъстващите гости, много журналисти, ученици и хора от село Царев брод се случиха тези интересни, атрактивни „събития”. Без да е нескромно, можем да си дадем много добра оценка за голямата предварителна подготовка и техническо обезпечаване, за подготовката на грамотите, за осигурените разнообразни награди, храна и напитки за участниците и др.

Поетите ангажименти като домакини, бяха в максимална степен изпълнени.

А видяното, преживяванията, вълненията и емоциите…, те ще останат още дълго в съзнанието на всички присъствали.

 

Юни 2018 година

Тихомир Трифонов

From ТОВА СЕ СЛУЧИ НА 6 ЮНИ!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 7/15/2018 (67 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and