„ТВОЯТ ЧАС” – ЕДИН (ОЧАКВАНО) МНОГО ДОБЪР РЕЗУЛТАТ…

Действащият от миналата есен Проект BG05M2OP001-2.004-0004 “Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)” – фаза 1, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове не започна нито навреме, нито лесно, много неясноти, трудности и проблеми имаше, но не за това ще стане дума в тази Новина.

          В направлението извънкласни дейности за занимания по интереси старши учител Гергана Гроздева сформира Театрално студио. Особеното е, че пиесата, която предстоеше да се разучи е на английски език. Включиха се 19 момичета и момчета от четвърти, пети, седми и осми клас.

          Малко предистория – сценки, малки „пиески”, пиеса на английски език – в нашето училище тази дейност и такива изяви имат няколкогодишна история. Преди няколко години сестра Летиция от католическия манастир беше подготвила сценки, които всички видяхме в навечерието на поредната Коледа. Интересните неща бяха както положените усилия за дегизирани и костюмиране, така и факта, че бяха включените ученици не бяха подбирани по езикови умения или други съображения, дори напротив… По-късно, по-миналата учебна година отново Гергана Гроздева с група ученици подготви и с голям успех представи друга пиеса на английски език – „Островът на съкровищата”. За желаещите да си я припомнят в сайта на училището има новина с текст, както и много снимки.

          Връщайки се към началото на миналата есен, едва ли по думите на самата колежка, ръководител си е давала сметка пред какви трудности ще се изправи при реализацията на тази амбициозна задача. Става въпрос за занятията, отчитайки, че има и ученици от начален етап, че самата пиеса е доста дълга като съдържание и времетраене. А декорите и костюмите – те наистина, много трудно се превърнаха в реалност. Ползвани бяха трудно осигурени, по-точно „намерени”, услугите на дърводелец, бивш учител от Шумен. Закупувани бяха много, различни други, необходими неща! Колко магазини обиколи Г. Гроздева за да се закупят различни и подходящи аксесоари. Не мина без ползване на неща, донесени и осигурени и от самите участници.    

          За тези, които трудно биха разбрали напълно казваното от малките артисти, чрез мултимедия и на екран можеше да се види презентация с оригиналния текст и други подскакзи – „само” 74 слайда .

         Сега, когато всичко това вече се е случило, а резултатът – две много успешни представления, много аплаузи, високи оценки, повишено самочувствие в малките артисти и техните близки, много снимки и т. н. са факт е лесно да се коментира! Но нека отдадем заслуженото на колежката ръководител делничните занятия, за това, което успя да подготви и реализира. А ползите, те са доказано разнопосочни – повишаване интереса към този език, по-свободното му ползване, трупане на сценичен опит, по детски вживяване в ролите и много, много други…

          Мястото на разиграните сцени и действия беше актовата зала в училището. А красивите декори г-жа Гроздева и този път изрисува сама, с много умения и фантазия! Премиерата се състоя на 30 май, а повторната изява – на 2 юни! А публика бяха нашите ученици, колеги и близки на малките ни артисти!

          Вместо да продължавам с тези разсъждения, по-добре да посоча какво още ще има към тази новина:

  1. Афиш за премиерата.;
  2. Текстова анотация.;
  3. Презентация.;
  4. Музикален фон – в 10 части (ако успеем технически да прикачим).;
  5. Само малка част от многото направени снимки…

Както е казано, написаното остава! Наистина, заради това, за да

бъде запомнен и уважен вложения труд, оригиналните хрумвания, многото старание и много добро представяне е създадена тази поредна нова Новина в училищния сайт!

          Тихомир Трифонов, лето 2017

 

 

„Чарли и шоколадовата фабрика“ 

„Чарли и шоколадовата фабрика“ (оригинално заглавие на английскиCharlie and the Chocolate Factory) е произведение от Роалд  Дал, публикувано за първи път през 1964 г. в САЩ. Илюстратор на първото издание е Джозеф Шинделман, а изданията след 1998 г. илюстрира Куентин Блейк.

Адаптации

         Книгата често е адаптирана за театъра – най-често театрални и музикални представления за деца.

         През 1971 г. е направена филмова адаптация на книгата – мюзикълът „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ на режисьора 

Мел Стюарт, с участието на Джийн Уайлдър в ролята на Уили Уонка и Питър Оустръм в ролята на Чарли Бъкет.

        През 2005 г. е направена нова филмова адаптация, по-близка до оригиналната история – „Чарли и шоколадовата фабрика“ на режисьора Тим Бъртън, с участието на Джони Деп в ролята на Уили Уонка и Фреди Хаймор в ролята на Чарли.

Сюжет

        Чарли Бъкет, „положителният герой“, е добро и умно момче, което живее заедно с родителите си и техните родители в малка къщичка в покрайнините на голям град. От шестимата възрастни само бащата има работа и то зле платена, заради което семейството живее в бедност. Чарли много обича шоколад, но получава малко блокче единствено на рождения си ден. Всеки ден, на път за училище и обратно, малкият Чарли минава покрай „най-голямата и прочутата в целия свят“ шоколадова фабрика и мечтае да влезе вътре.

       Дядо Джо разказва на Чарли за собственика на фабриката – Уили Уонка, който съвсем сам измисля многобройни шоколадови десерти и фантастични изобретения (например сладолед, който не се топи, дъвка, която не губи аромата си и др.). Заради шпиони сред работниците, които издават производствените тайни на конкуренцията, Уили Уонка се принуждава да затвори фабриката. След известно време тя отново започва работа, но вратите са заключени и единствено продуктите излизат навън през специална вратичка в стената, за да бъдат откарани с пощенски камиони. Тайнствените работници (умпа-лумпите) са неизвестни.

        Уили Уонка инициира неочаквана лотария: пет златни билети, скрити под опаковката на пет обикновени шоколада, ще дадат възможност на пет деца (заедно с възрастни придружители от семейството им) да посетят фабриката и да получават бонбони и шоколад до края на живота си. Интересът към шоколадите на Уонка е по-голям от всякога и първите четири билета бързо са намерени от следните деца: Огъстъс Глуп – „лакомник“, Верука Солт – „разглезено от родителите си момиче“, Вайълет Борегард – „момиче, което по цял ден дъвче дъвка“ и Майк Тиви – „момче, което по цял ден гледа телевизия“. Междувременно бащата на Чарли губи работата си и семейство Бъкет гладува.

         Чарли случайно намира пари на улицата и, купувайки си шоколад, открива петия златен билет в последния ден от лотарията. Семейството решава дядо Джо да го придружи.

         Уили Уонка развежда децата и техните придружители из фабриката, като им показва много от необичайните си изобретения и им представя своите работници – умпа-лумпите. Това са мънички човечета от Лумпаландия, приели предложението за работа на господин Уонка, който им обещава неограничени количества от какао – любима, но труднодостъпна храна за тях.

        По време на обиколката лошото поведение на четири от децата довежда до тяхното преждевременно отпадане. Лакомията на Огъстъс Глуп става причина той да бъде засмукан от тръба, която отвежда шоколада в залата за ягодови десерти. След като е бил притиснат от тръбата, той става съвсем тънък. Вайълет Борегард опитва експериментална дъвка въпреки предупрежденията на Уили Уонка и се превръща в огромна боровинка. След като умпа-лумпите изстискват сока от нея, тя си връща нормалните размери, но остава морава на цвят. Верука Солт е изхвърлена в шахта за боклук от катерички, обучени да разпознават некачествените ядки, които преценяват момичето като „калпав орех“. Родителите ѝ също попадат в шахтата, докато се опитват да я открият там. Накрая тримата напускат фабриката невредими, но покрити с боклуци. Майк Тиви е смален от камера, проектирана да изпраща по телевизията мостри от шоколад. След като е разтеглен от машина за дъвки, става изключително висок и слаб.

        Накрая Уили Уонка разкрива, че целта на лотарията е била да избере свой наследник, когото да обучи да управлява фабриката. Това е Чарли Бъкет. Уили Уонка, Чарли и дядо Джо отиват до къщата на семейство Бъкет с летящ стъклен асансьор, за да разкажат новината и да вземат останалите членове във фабриката, която отсега нататък ще бъде техен дом.

 


From ТВОЯТ ЧАС – ЕДИН МНОГО ДОБЪР РЕЗУЛТАТ…. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 8/19/2017 (18 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and