„С ПРЕДПАЗЕН КОЛАН НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА“

Със състезателни игри и много забавления за децата завърши вторият етап от кампанията по безопасност на пътя „С предпазен колана на задната седалка“. Тази благородната кауза събра стотици момичета и момчета в зала „Арена Шумен“ на 13 април преди обяд. Водещ на събитието беше Деян Славчев – Део.

На състезанието и концерта присъстваха представили на фирми и институции, които са партньори в инициативата.

“Кампанията е провокирана от фрапиращата статистика за пътния травматизъм. Целта беше да се повиши вниманието на децата и да се изгради съзнателно отношение за поставяне на колани при пътуване в автомобилите”, припомни идеята в началото Мая Блъскова от “Алкомет” АД.

„Животът е толкова важен, а децата са нашето бъдеще. За това се обръщам към родителите – трябва да се грижим за децата и в автомобилите“, каза Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД.

При откриването към присъстващите се бърна и Любомир Христов, кмет на град Шумен – „Позволете ми от мое име и от името на всички мои съграждани да благодаря на нашите спонсори за тяхната прекрасна инициатива. Вярвам, че най-добрите ще победят, а оттук насетне родителите трябва да знаят, че ще ги контролирате в автомобилите, нали така?“

В събота отговорните инспектори по коланите се забавляваха в “Арена Шумен”, но първо разделени в отбори показаха какво са научили в състезания с велосипеди и тротинетки, с удоволствие отговаряха и на въпросите на любимеца си Део.

Както се полага за подобно празненство той пристигна с полицейска патрулка, управлявана лично от комисар Йордан Дундаков, шеф на “Охранителна полиция”.

Ученици от 11 шуменски училища и от основното училище в село Царев брод се включиха в спортна надпревара, за да покажат уменията си при управление на тротинетка и велосипед. Те заобикаляха наредени конуси за време и за правилност. Отборите се състояха от по един участник от първи, втори, трети и четвърти клас. Представителите от първи и втори клас караха тротинетки, а

по-големите бяха дошли със своите лични велосипеди. Отборът на училището в село Царев брод с име „Различното училище” беше в състав Факие Ердинчева (І кл.), Дейвид Викторов (ІІ кл.), Радостин Руменов (ІІІ кл.) и Илиян Димитров (ІV кл.). Факие и Дейвид бяха с новозакупените от училището тротинетки, които те цяла седмица караха и тренираха по мозайката в коридорите на училището ни, а Радостин и Илиян с красивите си и любими велосипеди.

За своето участие и успешно представяне, отборите получиха грамоти и награди – футболни топки.

Бяха обявени победители в следните категории: Най-техничен отбор, Най-точен отбор, Най-сръчен отбор, Най-енергичен отбор, Най-стремителен отбор, Най-ентусиазиран отбор, Най-пъргав отбор, Най-динамичен, Най-завладяващ, Най-бърз, Най-находчив, и отбор Любимец на публиката.

Първата награда беше присъдена на нашите състезатели – за „Най-техничен отбор”. Намиращи се в огромното множество от хора, първи за да получи наградата успя да излезе Илиян Димитров. Като цяло може да се отчете много доброто представяне на нашето момиче и трите момчета. По жребий отборът беше седми по ред, а състезаването беше винаги със съперници от ХГ „Й. Е. Български” с име „Екзархчета”. В три от четирите серии реални победители – и като време и като качество на преодоляване на препятствията бяха нашите ученици.

След състезанието и награждаването, за всички присъстващи, за малките инспектори по коланите пяха Део и поп изпълнителката Дарина Йотова – Дара.

На нас, като училище, бяха раздадени 20 пропуска, които важаха за по един ученик и един родител. Желаещите да дойдат бяха много повече, но трябваше да се съобразим с изискванията на организаторите от отдел „Образование, наука и развитие”. Тук е подходящо да изкажем благодарност за възможността да ползваме като безплатен превоз нашия служебен автобус с водач Ахмед Хайредин.

Инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ е свързана с безопасността на децата в автомобилите. Повече от 80 доброволци от фирми и институции се включиха в обучителни презентации пред шуменските малчугани от І до ІV клас. Чрез достъпна за децата ни информация, представителите при нас от фирма „Лифтком”, обясниха опасността да се возиш без колан и необходимостта от детска седалка или столче в автомобила. Малчуганите получиха фланелки с рекламни надписи и значки „Инспектор по коланите“, които да им дават правото да напомнят на своите родители, че е важно да се возим с колан.

През този втори етап са били обхванати над 3200 деца от първи до четвърти клас от училищата в Шумен, селата на общината, както и деца от гр. Каспичан и гр. Плиска. Планирано е инициативата да продължи и през следващата учебна година.

Идеята е заимствана от фирма „Солвей Соди”, която през 2015 г. за първи път стартира инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ в гр. Варна и региона. Тази учебна година тя се осъществи в Шумен със съдействието на “Херти” АД, “Алкомет” АД, “Телепол”, “Рока България”, “Теси”, “Примекс”, “Unicredit Bulbank”, “Лифтком”, “Фикосота”, “The Bakers”, “БулМаг”, “Бони”, Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, в. “Шуменска заря”, Радио Шумен, Дарик радио и shmoko.bg.

За Жулиета Герова, журналист от „Радио Шумен” наши ученици, родител и директора дадоха кратки интервюта по темата.

По време на престоя си в залата присъстващите можеха да видят на двете големи табла преминаващите и редуващи се многократно снимки от гостуването на доброволците в различните училища. Повече от десетина снимки имаше и от срещата с новите ни приятели от фирма „Лифтком”, водени от чаровната Татяна Кипрова.

14 април 2019 година

Частично са използвани материали и от местни медии.

Тихомир Трифонов

From „С ПРЕДПАЗЕН КОЛАН НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА“. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 4/16/2019 (35 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and