СТАРТ НА ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ

На 16 май след необходимата предварителна техническа и организационна подготовка стартира новата, пилотна инициатива, наречена Детско полицейско управление.

В училището ни има традиции в това отношение, досега два пъти е имало Полицейска академия през 2007 год. и 2011/2012. Проведените занятия, посетените обекти, направените снимки… още се помнят от взелите участие ученици, а и не само от тях!

Затова без колебание, с желание и натрупан опит приехме предизвикателството да бъдем едно от двете пилотни учебни заведения заедно със СОУ „П. Волов”, в които тази идея и инициатива да се приложат.

Избрахме участниците в двугодишния курс да са учениците от трети клас с кл. ръководител ст. учител Маргаритка Стефанова. Поради отсъствие на колежката по болест този клас успешно се води от г-жа Димитричка Йорданова, която им е и възпитател.

Като част от предварителната подготовка и обезпечаване бяха взетите размери, поръчани и изработени тъмно сини фланелки с двулицеви надписи за всеки един ученик и за представителите от двата екипа – от страна на РПУ за инспектора от ДПС Светослав Христов, така и за г-жа Д. Йорданова. За всеки беше закупена и подходяща по вид и цвят шапка, на която също бяха направени надписи със силиконово фолио. Сътворена беше първо като проект, а след това и като реализация емблема на полицейското ни управление.

Подготвени бяха за прочитане и подписване Споразумение за партньорство и Декларация за партньорство. А текст на клетвата беше разучен и осмислен. Всеки ученик попълни анкета с въпроси относно желанието и мотивацията, с които ще се включват. От страна на родителите бяха подготвени и подписани декларации, с които те дават своето съгласие за участие в различните инициативи на децата си.

Ето, че на 16 май, понеделник, от 14. 30 ч. в актовата зала на втория етаж, очакването свърши и дойде времето да се действа.

Пред ученици от активите по класове от среден етап и пред дошлите гости застанаха строени и подредени младите участници.

А гости бяха кметовете на с. Велино г-н Димитър Димитров, на село Коньовец г-н Гьокан Илхан и на с. Царев брод инж. Стефан Живков. Тук бяха и г-н Илиян Николов, началник на РПУ град Шумен, г-н Галин Божилов, началник сектор „Охранителна полиция”, началник група в КАТ г-н Миронов, както и Веселин Захариев, възпитаник на нашето училище, работещ като началник на група „Разследващи”.

Случилото се вече е история – откриване с Химн на Шумен,

представяне на екипа за реализация на проекта от страна на РПУ и на училището      , полагане на клетва, подписване на Споразумение за партньорство и Декларация за партньорство. Учениците получиха и лично от г-н Илиян Николов изготвения стикер с емблемата на ДПУ.

Г-н Галин Божилов преди това представи г-н Светослав Христов, инспектор в Детска педагогическа стая, а г-н Тихомир Трифонов представи училищния екип – възпитател Димитричка Йорданова и семпай Айдън Ахмедов.

Преди това г-н Т. Трифонов направи препратка към вече случили се неща – две полицейски академии, глава на календар на Областна дирекция на МВР със снимки на наши ученици от последната инициатива. Като домакин директорът на училището беше поканил успели наши ученици – двама абитуриенти, пълни отличници – Борислав Иванов и Радостин Ганчев. Радостин като трениращ карате шин киокушин във филиала на СК в училището ни, само за около 16 месеца постигна неща, за които по принцип трябват години. Той вече е републикански шампион при мъжете, а на ХІ турнир „Мадарски конник” през м. април става победител и е обявен за най-техничен състезател. В дадено интервю на 11 май за в. „Шуменска заря” той заявява желанието си да запише Академията на МВР в Симеоново и евентуално да работи като следовател или дознател. Младежът беше донесъл и последните си две купи и медали от турнирът в град Шумен.

Беше подготвена и кратка поздравителна програма за всички присъстващи.

След подписването на двата основополагащи документа г-н Николов и г-н Трифонов си размениха като подаръци рекламни материали и сувенири за спомен.

А най-интересното за всички ученици от училището ни тепърва предстоеше. Навън беше направена демонстрация за задържане на двама нарушители с джип, които бяха преследвани от екип, подсигурен и с добре обучено куче. Емоциите взеха връх когато проехтяха изстрели и миг по-късно кучето захапа за ръката мнимия нарушител. После имаше наблюдаване уменията на обученото куче, както и направа на много снимки.

Част от тържеството и демонстрацията бяха заснети от екип на национална телевизия, а репортажът излъчен привечер на същия ден.

Така началото беше дадено по един подобаващ и вълнуващ начин. Занятията и посещенията тепърва предстоят. Те ще започнат наесен.

Месец май, 2016 година

Т. Трифонов

Повече снимки може да разгледате в нашата Facebook страница!

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and