СТАРТЪТ БЕШЕ ДАДЕН! НА ДОБЪР ЧАС И… СПОЛУКА!

Има тържества, които ежегодно се повтарят, но никога не са същите, винаги са различни, вълнуващи и много емоционални! Така беше и на 15 септември 2016.
На дълго подготвено и добре организирано тържество, започнало в 9. 45 ч. беше дадено началото на 97-та учебна за училището ни година.

След „Химн на Република България” и „Химн на Шумен”, ст. учител Галина Живкова въведе в строя на училището 22 момичета и момчета от първи клас.

Отец Иван заедно със своя приятел и помощник и предварително осветената вода, отслужи кратък водоствет за здраве и благополучие на цялата училищна общност, както и на всички присъстващи.
На отреденото им място, седнали удобно срещу многото присъстващи ученици, родители, роднини, гости и други хора, първолаците изгледаха подготвената програма, а в края и сами се включиха със своите първи публични изяви… Това, те го направиха много добре… Отдавна в училището ни не е имало толкова голям първи клас – 22 момичета и момчета от различни населени места – от кв. Мътница, от кв. Макак, от с. Велино, от село Златна нива, от село Коньовец, от град Шумен и разбира се и от село Царев брод. Едно момиченце тръгва на 6 години, имаме момче със СОП, а останалите са посещавали сравнително редовно детска градина и са на необходимата възраст. Тук е мястото да благодарим на колегите от ЦДГ в тези населени места за тяхната работа и подготовката на децата за да бъдат вече ученици. Поздравяваме и родителите на тези деца, защото да имаш първокласник не е лесно…, като това особено се отнася до тези родители, които за първи път имат ученик. Убедени сме, че с помощ от любимите баби, заедно с нашите ежедневни усилия, полагани най-вече от класният ръководител старши учител Галина Живкова и работещата в полуинтерната група с първи клас старши учител Таня Стефанова, тези малчугани ще успяват и напредват, час по час, ден след ден, седмица след седмица…

Сборната програма, поднесена от по-големи ученици беше и този път кратка, емоционална и с весели и шеговити моменти.

По време на първото за новата година тържество, аз като директор реализирах още една да я наречем сравнително нова, от няколко години традиция. Връчих публично класните и дневниците на ПИГ, прошнуровани, прономеровани, заверени, а тази година и ламинирани за да се запазят по-добре, със залепена детелинка на кориците им. Това стана като бяха канени последователно всички класни ръководители и учители на полуинтернатни групи. Като участници в този „ритуал” имаше и ученик, представител на всеки клас, а в някои от случаите, както е видно от снимките, бяха решили да излязат почти целите класове…

И тази година бяха много присъстващите на това мило тържество. За това допринесе и хубавото време. Имаше много родители, роднини на нашите ученици, а гости бяха кмета на с. Царев брод – инж. Стефан Живков (тази година той е и родител на първокласник), г-н Пламен Стайков, управител на клон на известна банка и г-жа Мария Йорданова, началник отдел „Образование, наука и развитие” в община Шумен. Тя прочете Поздравителен адрес от кмета на община Шумен г-н Л. Христов и пожела спорна и успешна година на всички ученици, учители, обслужващ персонал. Поради ангажимент по същия повод и в друго училище, тя не можа да остане до края на тържеството ни.

После всичко се случи както много пъти досега, но с нови герои, с пораснали през ваканцията ученици, с помъдрели (разбирайте, и с повече бели коси…) преподаватели…
Първокласниците се бяха хванали за завързаните в букетбалони с хелий с бял, зелен и червен цвят, символизиращи цветовете на трибагреника ни. Миг след това балоните отлетяха нависоко и надалеко, за радост и хубаво настроение на всички присъстващи… Най-много това зарадва малчуганите от първи клас, а първото им тържество ще остане завинаги в техните спомени и преживявания и чрез многото снимки и заснетите клипове.

После директорът на училището, Тихомир Трифонов, за първи път откакто работи в училището, плисна менчето с осветена вода, като преди това пожела „На добър час! Успешна да е и Новата учебна година!”
Колежките от ЦДГ „Шастливо детство” с. Царев брод – Керанка Йорданова и Мариана Петрова, по традиция захраниха най-новите ни ученици…

Петокласниците (досегашните ученици на г-жа Галина Живкова), хванали първолаците за ръка, въведоха в сградата малките ученици и ги придружиха до вратата на тяхната класна стая. А стаята, красива и подредена, ги очакваше нетърпеливо! Това се отнасяше и за завързаните с разноцветни панделки комплекти учебници, за балоните с хелий, за многото подаръци…

Първият учебен час, в препълнената с много роднини и гости класна стая премина неусетно. Реализираха първоначалният сценарий колегите Г. Живкова и Т. Стефанова, всички се запознанаха като се представиха по оригинален начин…

Много бяха и подаръците, които малките ученици получиха. Те бяха насочени към техните лични нужди и необходимости, както и такива, които ще улеснят и подпомогнат учебния процес. Имаше и красива торта, около която, преди да бъде разрязана, нашите герои си направиха снимки за спомен.

За трета поредна учебна година, в началото и учениците ни получиха порадъчни комплекти. Тяхното „съдържание” ставаше с годините все по-богато. Нещата месеци наред се събират и обогатяват чрез дарения от фирма „Фикосота”, както и чрез закупуване на промоционални цени със средства на училищното настоятелство и от бюджета на училището. Много и различни са нещата, които всеки ученик намери в своето гардеробче (в това число и напълно новите триетажни гардерабчета за пети, шести и седми клас, с индивидуално заключване, със залепени имена и кръгчета с арабски цифри…). Затова вместо да ги изброяваме, желаещите може да ги видят на направените снимки. Много повече са индивидуалните подаръци за първи клас, което не е случайно. Убедени сме, че така освен, че спестяват средства родителите на учениците ни, много от нещата ще се ползват с различна продължителност във времето…

Традицията да се подаряват ученически книжки и лични карти на всички ученици е с над петнадесет годишна „давност”. А на всеки ученически бележник класните ръководители залепиха и друг оригинален подарък, детелинка – самозалепващ стикер – за здраве, благополучие и късмет!

Още много може да се каже и напише за подготовката и началото на тази Нова учебна 2016/2017 година. За многото нови покупки, разнородните ремонтни дейности, придобивки, за които са отделени немалко финансови средства, усилия, труд, предприемчивост и инициативност… и какво ли още не! Това планираме да направим в друга новина с текст и снимки, тогава на тези моменти ще се отдели повече време и внимание.
Да си пожелаем и през новата учебна година най-вече здраве за всички, да успеем да изпълним максимално добре своите задължения, да се запознаем и се съобразяваме с новите моменти от Закона за предучилищното и училищното образование и новите образователни стандарти (ДОС).
Но в случая, „пилците” ще се броят…не „наесен”, а в края на месец май и през месец юни, 2017 година! Ще поживеем, ще видим!

Да ни е спорна и с по-малко проблеми поредната, НОВА, 2016/2017 УЧЕБНА ГОДИНА!

Лето 2016
Тихомир Трифонов


From СТАРТЪТ БЕШЕ ДАДЕН! НА ДОБЪР ЧАС И… СПОЛУКА!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 11/01/2016 (Showing 8 of 87 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ НА НАШАТА FACEBOOK СТРАНИЦА!

 
Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Missing gallery end-tag.

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and