СЛУЧИЛИ СЕ НЕЩА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

Вече от дистанцията на времето, над два месеца по-късно, може да се върнем към неща, които представляват не само интерес. В някаква, в значима степен те ще останат в историята на училището, а и в спомените на ученици и колеги…
На 7 май имаше съвпадения на задачи. Преди обяд учениците от седми клас посетиха (нещо, което правим ежегодно) организираната във Военен клуб, гр. Шумен Панорама на средните учебни заведения. Там те имаха възможност да присъстват на краткото тържество по време на откриването, а след това да минат по „щандовете” на всички представили се учебни заведения. Беше им обърнато индивидуално внимание, раздадени много брошури, имаха контакти с по-големи на възраст ученици, които добре рекламираха своите училища. Полезни бяха и атрактивните форми на представяния, които колеги и ученици бяха подготвили – видеоклипове, видове роботи, табла и много др. На няколко момичета бяха нанесени сенки, бяха им навити косите, почерпени със сладки и соленки, имаше и безалкохолни коктейли…

След това седмокласниците, по изготвен график, посетиха първата по рода си подредена уникалната изложба в залата на „Телепол” – „Историческо величие”. Учениците имаха възможност да разгледат над 40 художествени платна, запечатали силата и героизма на исторически събития и личности. Имаше подредени и 30 внушителни статуи на владетели. Учениците видяха отблизо и пълни копия на Панагюрското златно съкровище, Боровското сребърно съкровище и най-старото т.нар. “Варненско злато”. Шумен беше първият град-домакин на изложбата, защото оттук започва България, обясниха организаторите. На 7, 8 и 9 май общо над 85 наши ученици имаха възможност да видят тази изложба и да участват в различни състезателни игри и демонстрации, да се преоблекат в древни облекла, да си направят снимки, да си изработят ръчно и сами изделия…За да бъдат на по-ниски цени билети бяха закупени преди края на м. април, учениците заплатиха символичната сума от 1 лв., а разликата беше поета от училищното настоятелство. Училището от своя страна за пореден път осигури и безплатен превоз с големия училищен автобус.

Също на седми май, след обяд, отбор на училището, съставен от четири ученици от шести клас участва в заключителния етап на състезание, посветено на годишнина от рождението на Панчо Владигеров, световноизвестния музикант и композитор. Това право учениците ни завоюваха защото се класираха на трето място в провело се преди това състезание с ученици от шести клас от всички училища в община Шумен. Пред компетентно жури, както и подкрепяща отборите си публика, нашите ученици заеха почетното четвърто място. Отчитайки „равнището” на участниците в два от другите отбори (ученици от музикални паралелки), това класиране е обективно, достойно и ни изпълва с радост. Поздравления за колегата и преподавател по музика Анна Мирчева и учениците Елиф Ревает, Юскан Северинов, Мартин Данов и Александър Валериев, капитан.

Също през м. май се проведе и Националното външно оценяване за четвъртокласниците. То премина организационно по възможен
най-добър начин, като това се случи в Актова зала №2. Резултатите на учениците са добри, очаквани и „нормални”, а тук няма да ги коментираме.
Всяка учебна година, на заседание на педагогическия съвет приемаме обмислен и изготвен план с инициативи, посветени и свързани с 24 май, наш троен празник. Изготвен след това и на плакат, разпратен и залепен не само в училището, а и по населените места, даваше възможност да се виждат и очакват поредните инициативи, конкурси и дейности. Тази учебна година беше обърнато допълнително внимание на т. н. „отворени врати”. Беше изготвен график с дните, часовете и предметите, в които каним родители, роднини и бивши наши ученици да присъстват и наблюдават съвместната ни работа. Този график беше размножен, поставен в найлонов джоб и подарен на родителите на всеки наш ученик. Въпреки тези наши усилия, не беше голям броя на присъствалите в часове родители.

На 24 май в училището ни се проведе тържество, достойно за този прекрасен празник! Пред публиката, препълнила Актова зала №1 се изявиха първо най-малките ученици, имаше сборна литературно-музикална програма от каките и батковците, изявиха се танцьорите от клуб по хореография по линия на Занимания по интереси с ръководител учител Даниела Господинова… За втора по ред година на тази дата и празник бяха наградени всички ученици, които през отминаващата учебна година са се представили много добре и отлично в различни състезания, конкурси и олимпиади. Наградите бяха подбрани внимателно и конкретно съобразени с тематиката на победителите, възрастта на учениците и практичността на предметите.

Поздравления за всички присъстващи имаше от Златка Димова, значим местен дългогодишен деятел на културата, от Надя Ружина – от името на католическата общност в манастира в селото, както и от г-жа Антоанета Панова, учител пенсионер.

След официалната част в учителската стая бяха поканени присъстващите колеги пенсионери, както и „цялото щатно войнство”. Както е подходящо за празник имаше скромна почерпка и личен подарък – стрък цвете и бутилка шампанско.
Следваше изпращането и на останалите курсове с ученици от съседните населени места. Тогава напълно неочаквано, без каквото и да е предупреждение пристигна голяма група от дарители на училището, повечето със своите деца. Става въпрос за хора, които със своите пари са откупили и подарили на училището преди вече доста години бронзов барелеф с ликовете на Константин Кирил и Методий.

Водени от приятелите и дарителите и по други поводи на училището – нотариус Ася Асенова, обществения посредник на община Шумен Иван Капралов и доцент Юрий Проданов, декан на факултета по журналистика в ШУ „Еп. К. Преславски”, всички си направиха снимки под барелефа. След това импровизирано беше разгледано училището като база и условия за работа и учене, като изказаните мнения и направени комплименти бяха много – като „обем” и „съдържание”.
Като част от инициативите за 24 май бяха и гостуването на Милена Георгиева, уредник на къща музей „П. Волов” с две беседи пред учениците от начален етап. Това се случи на 29 май преди обяд. На другия ден учениците от първи и втори клас посетиха тази къща музей. Разгледали са музея, изнесена им е интересна беседа… Превозът и цената на билетите и лекцията са поети от училището също като подарък за 1 юни, международен ден на Детето!
Същият ден, но по-късно в училището, в Актова зала №1 свой авторски спектакъл изнесе бати Асен – „Веселият клоун”. Много смях, веселие и добро настроение лъхаше от осъществения контакт между присъстващи и гост изпълнител. А накрая всеки получи и личен подарък… И в този случай беше доплатено със средства от Сдружение „Училищно настоятелство”, а участието на учениците беше с левче.

Също през месец май бяха подменени и знамената на пилоните в двора, както и отново окачени паднали през зимата къщички за птички.

Със сигурност и редица други неща са се случили и съвместно преживели ученици и персонал. Няколко стотин са снимките, с които разполагаме (например по време на посещението на изложбата на всички ученици от трети до седми клас, от тържеството на 24 май…)! Ясно е, че няма как всичките тук да бъдат качени и споделени!

Времето минава, но многото положителни емоции и преживявания, натрупани през месец май, първия месец в името на който няма буквата „р”, са силни и вълнуващи.

Август 2019 година
Тихомир Трифонов


From СЛУЧИЛИ СЕ НЕЩА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 8/23/2019 (92 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and