ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

На 26 април в гр. София на стадиона на НСА „В. Левски” се проведе надпреварата на Националното полицейско състезание на доброволците от Детското полицейско управление. Отборът на ОДМВР-Шумен, съставен от четирима ученици от ОУ „Свети св. Кирил и Методий” с. Царев брод, са крайните победители в комплексното класиране. Втори са децата от отбора на ОДМВР-Бургас, а трети – малчуганите от Велико Търново.

В началото зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов е благодарил на полицаите и учителите, които са се включили в работата на ДПУ, на посолството на Швейцария, които подпомогнаха програмата, както и на БЧК, на общините и на Българската православна църква. „С това състезание не приключва вашето обучение. Надявам се да приемете присърце, това което научихте, да го развиете и един ден – да запълните редиците на МВР“, се е обърнал към децата зам.-министъра.

След отслужването на водосвет е започнало състезанието, което преминава в три етапа – лична полицейска защита (проведени са по три атаки, като част от атакуващи и защитни действия), пътна безопасност и оказване на долекарска помощ на пострадал. В първата дисциплина нашите представители са трети. В дисциплината оказване на долекарска помощ при инцидент с пострадали чрез игрова ситуация, първенци са децата от Бургас. По безопасност на движението най-добре се представиха малчуганите от Шумен, на второ място са децата от Бургас, а на трето – отборът на ОДМВР-В. Търново. Решаващи за първото място в комплексното класиране се е оказало представянето на Енис Каспер, Илкан Енверов, Александър Йорданов и Александър Валериев в трите етапа – отговор на въпрос от областта на движението по пътищата, при подреждането за време и без грешка на пъзел и пътен знак и решаване на практическа задача за правилно управление на велосипед. Това е единствената дисциплина, в която даден отбор постига максимума – 100 точки.

Освен състезанието, от ГДНП са организирали и специална програма с демонстрации за учениците-доброволци. Те са имали възможност  отблизо да видят как действат служителите от СОБТ, които демонстрират залавяне на терористи и как се обезврежда взрив. Демонстрация по оказване на долекарска помощ и реакция на структурите на Пътна полиция при пътен инцидент са представили доброволци от БЧК, заедно с пътни полицаи. Най-голям интерес у децата предизвиква срещата с четириногите помощници на полицаите – кучетата и конете.

На награждаването са присъствали главният секретар на министерството главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДНП, главен комисар Христо Терзийски, зам.-директорът на ГДНП, ст. комисар Благородна Макева, Мартин Михел, полицейски аташе на посолството на Швейцария у нас, митрополит Герасим и зам.-ректорът на НСА, проф. Николай Изов.

Вечерта, в парк хотел „Москва” за всички участници е организирана дискотека, имало е и голяма торта!

Програмата „Детско полицейско управление“ е с двегодишна история. В момента Детски полицейски управления има към всички Районни управления на МВР в страната. В тях се обучават над 4500 деца на възраст от 8 до 12 години. Там се усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.

Голяма и заслужена е радостта на всички участници от училището в село Царев брод, както и на всички допринесли за тяхната качествена и много сериозна подготовка и представяне. Това се отнася за Светослав Иванов, инспектор в ДПС, Ивайло Иванов от КАТ, БЧК в лицето на момичета доброволци от ППМГ „Н. Попович” и Ирина Георгиева, старши полицай Иван Иванов (ножа), инструктор по бойни изкуства от РУ на МВР, Галин Божилов, началник сектор „Охранителна полиция” при РУ на МВР, Радослав Рачев, автоинструктор, Златка Ковачева от община Шумен и Даниела Господинова, учител и ръководител от училището.
Специалните ни благодарности и поздравления са за направеното като част от подготовката и по време на самото представяне от Илкан, Енис, Александър Йорданов и Александър Валериев. Това е и чудесен и нагледен пример колко е важно представянето на всеки един от тях, когато се изпълняват индивидуални задачи (например при управлението на велосипед) и когато са по двойки (при личната полицейска защита). Другите задачи са реализирани в екип, това, за което често говорим, тук се е случило реално и с доказан положителен резултат. Затова завоюваното първо място в комплексното класиране е наистина сбор от индивидуални умения, спортен хъс, амбиция и колективизъм! Гордост и респект!

Първите винаги остават и се помнят! А снимките много добре и онагледяват! Първи получихме при конкуренция от 30 учебни заведения шоколадовата „Златна ябълка” 2011, първи сме и сега в този пилотен проект на ДПУ и форма и национално състезание.
Така авторитетът на ОДМВР гр. Шумен и на „РАЗЛИЧНОТО УЧИЛИЩЕ” в с. Царев брод са защитени по един безспорен и запомнящ се начин.

Послеслов: Благодаря на журналистите, които отразиха както заминаването на учениците ни на 25 април, така и случилото се след това. Персоналните ни благодарности са за в. „Шуменска заря”, за Шум.бг, Шмоко.бг, Стрела.БГ, Радио Шумен, Телевизия „Шумен”, за споделяне в „Шумен днес” и др.

Тихомир Трифонов,
един доволен и щастлив човек и директор

 

From ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 5/01/2018 (43 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and