ПРИКЛЮЧИХА ПОРЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ЛАГЕРНИ СМЕНИ

Повече от двадесет пъти, съвместно с нашите приятели, сестрите от католическия манастир в село Царев брод организираме и реализираме петдневни лагерни смени.

Така се получи и тази година. След предоставяне и попълване назаявления и на декларация (до края на месец май) започна разпределението на желаещите по смени. В четири лагерни смени – от 1 до 5; от 8 до 12; от 15 до 19 и от 22 до 26 юли повече от 100 ученици и този път се включиха в дълго чаканите дни…

Не за първи път подготвяме такава новина и много са тези, които знаят за тези необичайна за масовата практика през лятото съвместна инициатива. Със сестрите от католическия манастир „Пресвето сърце Исусово” в село Царев брод обединяваме усилия, финансови средства и организация за да бъдат петте лагерни дни полезни, интересни, весели, с възпитателен и развлекателен ефект за участниците. А те основно са наши ученици, с включени по изключение гостуващи при баби и дядовци внучки и внуци, както и вече бивши наши, малко по-големи ученици – средношколци. Това основно се отнася до последната, четвърта смяна.

За участниците от другите населени места, от които имаме ученици, се осигурява безплатен превоз в двете посоки; за учениците се осигуряват закуска и обяд, изнасят се интересни и поучителни беседи, организират се състезателни и други игри, развлечения… Големият, красив и сенчест двор на манастира се оглася от детски смях, шум и глъч в първите три дни от всяка смяна – в понеделник, вторник и сряда. Вече втора поредна година, освен еднодневните екскурзии до северното черноморие (всеки петък), за лагерниците има и интересен четвъртък. Миналото лято беше посетена и разгледана „Томбул джамия”, а това лято – църквата „Три светители” до площад „Кристал” – в гр. Шумен. След това с училищния автобус учениците посещаваха плаж и басейн на „Барбароса бийч клуб” край града. Там, в продължение на повече от четири часа, при едни комфортни условия, с любезното съдействие на собственика, г-н Анатолий Чернев, лагерниците се забавляваха и развличаха.

В петъчните дни, на 5, 12 и 19 юли, отново с училищния автобус, със специално закупена винетка за м. юли, се проведоха еднодневни екскурзии до гр. Варна. Това лято включените за посещение обекти бяха умишлено по-малко. Посетен е бил атракционен парк, намиращ се в морската градина, в който в продължение на няколко часа всички ученици, с гривни на ръцете, са имали възможност многократно да се възползват от наличните обекти (това е видно и от снимките, към тази новина).

После лагерниците са обядвали при сестрите, последователки на майка Тереза.

Следващата „спирка” е била планетариума, разположен също в Морската градина. С интерес са проследени разказ за махалото на Фуко, прожектирания документален филм, „небето” и съзвездията на тавана, интересните обекти във фоайето, където са имали възможност да си направят и оригинални снимки…
След това като част от разходката е видян и торпедоносецът „Дръзки” във военно-морския музей в града.

Автобусът е чакал малките туристи на паркинг на Морската гара, откъдето те, поизморени, но доволни и изпълнени със спомени и впечатления са си тръгнали обратно.
Само за четвърта смяна, на 26 юли, маршрутът умишлено беше по-различен. Всички включени са посетили тракийската гробница край село Свещари, а след това и друг интересен обект – Демир Баба теке. И тук интересът на вече по-големите ученици е бил напълно оправдан!

Заветът на кан Кубрат е: „Заедно можем всичко”. В нашия случай, с общи усилия, поделени за транспорт финансови средства; домакинство като база, занимания, игри, храна (от манастира), с любезното съдействие на сестра Надя Ружина, новата за България сестра Текла от Кения и сестра Мария Агнес, престоятел и тази година се случиха всичките тези хубави неща. Не беше лесно, трудности имаше относно извозване на ученици от другите населени места, в организационен план, в някои от дните и атмосферните условия не бяха от най-благоприятните, но всичко това вече е история! Една красива лятна история, случила се в 4 (пъти) х 5 дни!
Използвам възможността да благодаря и на наши настоящи и вече по-големи ученици, които бяха обучени и изпълняваха много добре своите роли на аниматори.

По график и по смени, в църквата, на басейн, в гр. Варна и в село Свещари с учениците бяха колеги и жени от непедагогическия персонал (по смени) – Таня Стефанова, Галина Живкова и Виждан Басриева; Цветалина Велкова, Цвета Анкова и Нехире Басри; Даниела Господинова, Велислава Христова и Нуртен Хамид и четвърта смяна – Даниела Господинова, Николинка Станчева и Роза Стоянова. Това се отнася и в много голяма степен до Ахмед Хайредин, нашия добър, внимателен и търпелив шофьор (на големия училищен автобус). Много им благодарим за всичко направено – от името на ученици, родители, а и от мое име!

Тази традиционна инициатива беше включена и в графика за летните дейности, публикуван на сайта на МОН. Убеден съм, че в много от учебните заведения има интересни и полезни инициативи, с които да се ангажират по приятен и полезен начин част от учениците и през летните месеци.
За нас това е високо отговорна и нелесна за реализация ежегодна инициатива! А нетрадиционните неща както знаем не се организират и реализират лесно! И въпреки всичко, след поредния успешен „сезон” и край – удовлетворението е за всички!

Август, 2019 година
Тихомир Трифонов


From ПРИКЛЮЧИХА ПОРЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ЛАГЕРНИ СМЕНИ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 8/16/2019 (38 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and