ПРЕЗ ФЕВРУАРИ И МАРТ!

За тези вече отминали два месеца, освен грипните ваканции и нарушаването на учебния процес и всички други ежедневни рутинни дейности, се случиха и неща, за които в тази новина искаме да споделим – с текст и „обилно количество” снимки!

Всички запознати с реалностите в училището ни знаят, че при нас ремонтите и подобренията, новите покупки и др. такива не са епизодични или само през лятото. На 10 февруари започна подмяната на наличните 6 стари прозорци с дървена дограма в кабинета по музика и фитнес залата. След смяната им двама родители и бивши възпитаници преди години на нашето училище се захванаха с т. н. „обръщане” и подмазване. Благодарни сме и този път за качествената работа на местните майстори Илхан Енверов и Тюркян Изетинов.

По вече „установения през годините ред” жените от помощният персонал довършиха останалото, а то никак не беше малко – боядисване с латекс на целите стени в двете помещения, а след това и цоклите. Изпрани и отново окачени са и красивите пердета. Вече тези две стаи, освен, че са красиви и функционални, но и някак по-просторни и светли!

Традициите при нас се уважават и затова на 14 февруари заедно отбелязахме два празника. Бяхме заедно и в добро настроение, което е полезно, зареждащо, а от позицията на изминалите повече от два месеца вече и носталгично!

По повод патронният празник на НУ „Й. Р. Блъсков” бяхме поканени като четвърти отбор да участваме във футболен турнир, станал вече традиционен. Приехме поканата с радост и ентусиазъм и на 17 февруари, малките ни футболисти и придружаващата ги екзалтирана публика бяхме в красивата спортна зала на СУ „Й. Екз. Български”. След много положителни емоции, след една загуба и една победа с 2:0 над момчетата от СУ „С. Доброплодни” отборът ни зае трето място. Призовете за тази учебна година се увеличиха с купа, грамота и хубава футболна топка.

На следващият ден, 18 февруари, в два поредни общи часове на класа – по степени се случиха няколко неща: отчитане резултатите от първия учебен срок; награждаване на отличниците; теглене томбола с имената на учениците без неизвинени отсъствия за м. декември и януари; подаряване на членовете на съвета на учениците на личен бадж и красиви фланелки с надписи – отпред и с личните имена на гърба… Бяха връчени и финансовите дарения по 25 лв. на ученици, отличници за дадения месец по човекът и природата и биология и здравно образование (за м. септември, октомври, ноември, декември и януари). Текстовете под снимките към тази новина са красноречиви като фактология и затова не е необходимо тук да ги изброяваме пак.

На 19 февруари имахме кратко и вълнуващо общо тържество, посветено на годишнина от гибелта на Апостола на Свободата – Васил Левски. Веднага след това учениците от пети и шести клас и с членове на съвета на учениците от седми клас потеглихме за Шумен, където взехме участие в общоградското тържество през паметника на В. Левски. Това се случи за първи път, а патриотичната вълна и емоции погълнаха и нас. Всеки имаше възможност лично да поднесе своя карамфил пред паметника, след като се изредиха всички, които носеха много, много венци!

А когато импровизирано учениците ни скандираха гръмогласно „И преди, и сега, Левски значи Свобода!” и „Сърце, душа, за България!” дойдоха да ни поздравят различни хора – граждани, представител на арменската общност в Шумен, зам.-кмет Найден Косев и облеченият в четническа униформа реставратор и представител на Национален комитет „Васил Левски” за гр. Шумен – Марин Казаков.

Запознанството ни направи така, че на 20 февруари г-н Марин Казаков беше наш гост и в Актова зала №1, в два поредни часа той имаше среща с учениците ни по степени. Разказа им много интересни неща за Васил Левски, показа донесен реквизит – много оръжия, библия, различни шапки… Желаещите можеха след това и да се снимат с нашия нов приятел и гост! На раздяла той ни подари и оригинален портрет – календар на Дякона. А преди да си тръгне му показахме големия постер на винил, окачен на стена в коридора на първия етаж. На него в колаж от снимки е отразено гостуването на членове от Родолюбивий комитет „Крум Страшни” за възстановка „Старото школо” в двора на училището заедно с наши ученици…

В други новини сме споделяли за това, че за първи път екип от 10 колеги от училището ни работи по спечелен европроект с фондация „Заедно в час” – „FIERST”. През м. февруари, на 21, 22 и 23, в град В. Търново се проведе второто обучение. Беше интересно и полезно да се контактува с толкова много хора от различни учебни заведения, а и занятията бяха добре обмислени, подготвени и реализирани от приятелите ни по този проект. Предстои работата да продължи, основно по избраното направление за училището – „комуникация“, с посещения на психолог при нас и други изнесени обучения…Да, такива бяха плановете, но както знаем след това се случиха неща, които тотално ги преобърнаха и измениха…

Като част от изискването преди провеждането на занятието имахме задача да споделим и изпратим до медиите информационен текст. Тук искам да изкажа своята благодарност за тяхната професионална реакция – публикувани бяха текст, снимки, картини и видезопис. Благодарни сме на в. „ШЗ”, ШУМ.БГ, ШМОКО.BG, Радио „Шумен”, Телевизия „Шумен”…

По проект „Образованието за утрешния ден” в училището беше получен голям дисплей. По график от МОН той беше монтиран от техници, като преди това закупихме за наша сметка подвижна стойка. На снимките се виждат нещата в завършен вид, но по-късно с необходимите физически усилия този комплект беше свален от подиума и преместен в дъното на компютърния кабинет.

Подобряването на материалната ни база през този период от време се изразява и в новозакупените столове, компютър (втора употреба) и многофункционално устройство за учителската стая.
За пореден път бяха закупени и материали, за колегите, ръководители на групи по „Подкрепа за успех”, а и други – за включените ученици.

С чаровната Мариана Банчева ни свързват контакти от 2011 г., когато тя работеше в Национална мрежа за децата и във връзка с номинирането и награждаването ни като първо училище, носител на сладката (шоколадова) награда „Златна ябълка 2011”. По-късно, вече като зам.-министър в служебно правителство тя посети и разгледа училището ни. През м. февруари и март, в отговор на направено предложение от нея и като представител на Институт за прогресивно образование, бяха изготвени, сканирани и изпратени и по куриер комплект документи за участието ни в нов европроект – BG05M2ОP001-3.017 „Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“.

След отлагане поради обективни причини през това време се проведоха и констативен и срочен педагогически съвет (на 19.02. и 02.03.).

През м. март постепенно ескалираха нещата с корона вируса, наложи се да преминем към дистанционно обучение, но за тези неща тук, в тази новина няма да „говорим”!

30 април 2020 година
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and