ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ

Няколко са нещата, които бяха акцент в училищния живот през този, вече летен месец.

Тържествата за завършване на учебната 2018/2019 година в начален етап на 3 юни, понеделник.

Провеждането на изпити по български език и литература и математика – Национално външно оценяване 2019 година в седми клас – 17 и 19 юни, понеделник и сряда.

Клуб „Уча английски и се забавлявам”, с ръководители през годината – ст. учител Гергана Гроздева, а от м. март учител Деница Нейкова работи по подготовката на драматизация. „Пинокио” видя „бял свят” с премиера на 15 юни. Участниците, ученици от различни класове, включени най-вече за проявено желание, а не толкова – като възможности се вложиха, стараха и представиха много добре.

На 18 юни, отново в понеделник завършиха с провеждане на училищно тържество пети и шести клас. Това се случи в Актова зала №1.
Традиционно тържество, което провеждаме на 21 юни, вечерта, „Да бъдем заедно в най-дългия ден и най-късата нощ”.

След продължителна, уморителна, съвместна, на моменти трудна работа, учебната година за колегите, преподаващи в начален етап завърши нормално и успешно. Първо да поздравим всички колеги, имащи отношение – ст. учител Стефка Ванкова и ст. учител Галина Пейкова, ст. учител Таня Стефанова и учител Велислава Христова, ст. учител Галина Живкова, ст. учител Цветалина Велкова и ст. учител Димитричка Йорданова. Другите, работили с по-малките ученици са ст. учител Цвета Анкова, учител Даниела Господинова и учител Деница Нейкова. До м. февруари по английски език преподава ст. учител Гергана Гроздева, която по-късно се премести в друго елитно училище, но този път в град Шумен.

66 ученици завършиха успешно обучението си в първи, втори, трети и четвърти клас. Само 25 са момичетата ни. И в случая има определени ученици, отличници, които по преценка на своите учители са работили най-добре.
Колкото и това да е относително за първи клас и нежеланието ни поне в тази първа учебна съвместна година децата да бъдат разделяни, то ето имената на справилите се най-добре: Александър Златанов, Даниел Георгиев, Дилара Ердинчева и Факие Ердинчева, Синан Раим и Преслава Димитрова.
От втори клас най-голямо старание са показали и отлични резултати в обучението си имат Елис Кенанова и Ивана Василева.

Пълните отличници в трети клас са Ажда Бейханова, Борис Стефанов, Коста Иванов, Йордан Йорданов и Мелих Хасанов.

Първи етап на основно образование завършиха с отличие Даниела Михаилова, Димитър Златанов и Илкан Илханов.

Също с отличен успех са и Надежда Йорданова, Назлъ Хюсню, Белослава Градимирова и Иляй Адилова от втори клас; Радостин Тодоров, Славея Филипова и Любов Сачанска от трети и от четвърти: Иван Стефанов, Марина Дончева, Метин Ферди и Илиян Димитров.

Самите тържества по преценка на колегите класни ръководители се проведоха в класните стаи на първи, втори и трети клас, а в Актова зала №1 празнуваха и се натъжаваха на моменти четвъртокласниците. Направен беше стъпаловиден график за да могат да присъстват и родителите, бабите и дядовците на всички ученици. Знаем, че има хора, които имат по повече от един ученик в тази училищна степен.

Най-вълнуващо, продължително и логично беше това на учениците от четвърти клас. Затова им беше отделено нужното внимание, а и публиката беше толкова много… Специални поздравления поднесоха г-жа Татяна Кипрова от името на ръководството на фирма „Лифтком”, Таня Атанасова от родителския комитет, сестра Мария Агнес, престоятел на манастира и от ръководството на училището.

След класните тържества по неписана традиция учениците се почерпиха, за което се бяха погрижили основно родителите им.
Завършването като тържество с програма и награждаване на изявили се в конкурси и в учението ученици от пети и шести клас се случи в удължено голямо междучасие на 18 юни. Така имаха възможност да участват и да се изявят и седмокласниците, които към тази дата продължаваха да ходят на училище и да работят за бъдещето си и за завършването с по-добър и висок успех. Снимките и надписите под тях уточняват и в подробности изявите и кои са „героите” на тях.

Поздравления, скромни и практични лични подаръци получиха и колегите, които преподаваха – ст. учител Каролина Георгиева, ст. учител Цвета Анкова, учител Даниела Господинова, учител Деница Нейкова, ст. учител Николинка Станчева, ст. учител Йорданка Маринова, ст. учител Пепа Какакова, учител Анна Мирчева, ст. учител Мирослав Илиев и ст. учител Тихомир Трифонов.
Свой влог и заслуга за добрата организация, документация и много добрата хигиена имат и ЗАС Роза Стоянова и лелките Нехире Басри, Виждан Басриева и Нуртен Хамид.

На това поредно, но винаги различно и вълнуващо тържество, за първи път без завършване на най-големите ученици, (седмокласниците) умишлен акцент се получи във връзка с пенсионирането на ст. учител Каролина Георгиева. Тя е от село Царев брод, възпитаник на училището и дългогодишен преподавател. Всички я познаваме като много добър професионалист, организатор и двигател на много тържества, колега с авторитет, учител, който няма проблеми с дисциплината на учениците си. Всичко хубаво и добро, което г-жа Каролина Георгиева е направила нейните бивши и досегашни ученици определено няма да забравят! Това е естествено, логично, но и заслужено! Оригинален е и фотоколажа в рамка, която учениците и подариха. А самото официално изпращане на госпожа Георгиева, ние, нейните колеги организирахме, съчетахме и реализирахме по-късно, в удължена кафе пауза на годишния педагогически съвет на 3 юли.

Тук е мястото да изброим и по този начин уважим нашите ученици – отличници от пети и шести клас.

От пети клас това са: Джан Ерханов – с 5.92, Иван Господинов – 5.85 и Борислав Димитров – 5.54; от шести клас са: Мартин Данов – 5.92, Енис Каспер – 5.54 и Елиф Ревает – 5.50. С пълно отличие е Александър Валериев Петков.

На 21 юни вечерта, за пореден път се реализираха няколко идеи в едно вечерно шоу. За присъстващите наши ученици, настоящи и бивши, за многото гостуващи на баби и дядовци внуци и внучки бяха различните игри – състезателни, забавни, весели, остроумни, оригинални. Имаше и много музика с актуално и класическо, любимо звучене, а и много български хора…

В един подходящ и по-късен във времето момент бяха уважени и наградени номинираните 10 спортисти на училището за отминалата вече учебна година. За всички имаше много и различни награди -грамоти, а за първите трима и бронзов, сребърен и златен медал. За връчването на наградите помогнаха специално поканените сестра Надя Ружина, инж. Стефан Живков и Филип Крумов.

Грамоти за принос в областта на спорта в училището получиха учител Даниела Господинова, професионален треньор по футбол Филип Крумов и ст. учител Мирослав Илиев.

От снимките от това няколко часово спортно-занимателно-музикално-развлекателно шоу могат да се научат още много подробности. И този път по традиция вечерта завърши със заря, като запалването на пиробатериите направи инж. Стефан Живков.

Така всички присъстващи посрещнаха астрономическото лято.
Това са част от нещата, на които отделяме време и внимание в тази новина. Със сигурност има и други неща, които заслужават внимание. Например на това, че седмокласниците при нас и в цялата страна за първа година продължават да ходят на училище, до края на месец юни – до 28 юни. Нас ни учудват някои неща – в такова топло време да се учи, доколко това е ефективно, да се разкарва голям автобус за по един, двама, трима… ученици по селата… Ние можем да предоставим за ползване климатик и го правим, но въпросът е от по-общ характер и по принцип! Такива неща и нас ни вълнуват! Не, че някой ще ни отговори!

Август 2019 година
Тихомир Трифонов


From ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 8/27/2019 (121 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and