ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ

В тази поредна наша новина ще поставим на вниманието Ви някои събития и случки. Със сигурност е имало и други моменти, които биха заслужили да са обект на отразяване и споделяне, но това не е новинарски сайт, нали?
На 16 април се проведе открит урок пред учениците от шести и седми клас, тържествен час, посветен на 140 годишнината от първата българска конституция – Търновската. След като учениците от тези два класа имаха възможност заедно със своята преподавателка, учител Николинка Станчева да посетят подредената пътуваща изложба във Военен клуб гр. Шумен, сега те участваха и в този по-различен урок и час. Поздравления заслужава колежката ни за подготовката, за презентацията, за достъпността на изказа и контактуването с учениците! А във втората част и те бяха включени по един ангажиращ начин.

На 22 април се случиха няколко неща, за които искаме да споделим. В Деня на майката Земя, организирано учениците от шести и седми клас, под формата на полудневна екскурзия с учебна цел, с нашия автобус посетиха интересна инициатива. Мероприятието, посветено на 22 април включваше много и различни опити и демонстрации, участници „на живо” и връчване на награди за участие в организираните преди това и по този повод конкурси. Така стана възможно учениците ни да съпреживеят дейностите, а наградените от тях да получат предметите и грамотите си лично от г-жа Мария Йорданова, организатор и директор на ЦПЛР-ОДК гр. Шумен. Пред Паметника до общината, площадката за определено време се е превърнала в „опитно поле” и място за нови познания с практическа насоченост. В конкурс за снимки, направени от ученици със своите фотоапарати и четиримата ни участници, седмокласници, бяха наградени. Росица Николова е на първо място, на второ Габриел Антонов, на трето Анна Калонова и поощрителна награда е връчена на Ева Лъчезарова.

По същото време, от 11 ч., по предварително уговорка при нас беше екип от журналисти от bTV Репортерите. Както беше споделено, първо намеренията са били да се отрази живота на сестрите в католическия женски манастир в с. Царев брод и съвместната ни работа като най-добри и близки техни партньори. Но след като се запознали в подробности с историята и „особеностите”, както и етническото многообразие и съвместен живот в село Царев брод, намереният им се разширили. Беше посетен учебен час по английски език в първи клас, като години наред като доброволци са преподавали сестра Летиция и сестра Мария Агнес от Филипините, сестра Мери Клеменс от Намибия и др. След като през месец януари сестра М. Клеменс замина за родната си страна, щафетата пое сестра Мария Агнес, престоятел на манастира. Кратки интервюта бяха направени от Анна-Мария Конова и с ученици от този клас.

Снимките, срещите и интервютата продължиха и на 23 и 24 април, вторник и сряда. На 23 проведохме станалото традиционно, съвместно тържество със сестрите в манастира. То беше и интересно, и „образователно”, а и с развлекателна част – песни и стихове. За всички ученици (за І-ІV кл. на площадката пред църквата, а за по-големите в красивия двор) бяха организирани игри със състезателен характер и с „награден фонд”. Преди да се разделим всички присъстващи получиха като подаръци лакомства.
На 22 април от 13,30 ч. се проведе и общинската викторина по безопасност на движението. По традиция домакини бяха СУ „Тр. Симеонов” в гр. Шумен. През изминалите години, като „случила се” традиция, нашият представителен отбор често е заемал призови места – имали сме първо, второ, трето място, а и второ в областен етап от викторината през 2016 г. И тази година подготовката на учениците под ръководството на учител Даниела Господинова премина нормално и отговорно. По време на състезанието и след края на неговите три кръга, отборът ни заслужи призовото трето място. Четиримата участници – Иван Господинов (V кл.), Александър Валериев и Мартин Данов (VІ кл.) и Иван Маринов (VІІ кл.) за труда и представянето си получиха индивидуални награди, които както се вижда на една от снимките ги зарадваха.

От 7 до 12 май край град Шумен ще бъде представена изложбата „Историческо величие”. За да обясни какво ще може да видят тези, които я посетят, гост пред всички ученици и колеги беше представител на организацията и – Александър Ангелов. „Преживей могъществото на своите деди!” е не просто едно лого, едно мото! Историята на страната ни, на нашия народ е интересна, героична, понякога трагична и всеки един от нас може и трябва по-добре да я познава! Пояснено беше и защо първото място, първата спирка на тази грандиозна изложба, придружена с интересни инициативи и във всеки един от шестте дни ще започне именно от град Шумен.

На това импровизирано събиране-покана съвсем накратко бяха дадени кратки разяснения и за строителството и предстоящото откриване на първия етап от Исторически парк край село Неофит Рилски. Той ще бъде нещо не просто единствено по рода си, по мащаба и по реализацията! Очаква се на откриването на 22 юни да присъстват десетки хиляди хора, интересуващи се и искащи да се докоснат до славната ни история! Визуално, реално, да се потопят в отдавна минали епохи, времена, нрави, облекла и оръжия!
Взаимоотношенията на училището като институция и Фондация „Въздигане” са от края на миналото лято. Бяха закупени много книги и комикси за исторически герои, техни издания и видове монети реплики (с ликовете на хан Кубрат, монети на Благодарността и лика на генерал Никола Иванов), а по време на първия учебен ден със свой щанд гостуваха доброволци от тази фондация, водени от г-н Ангел Тодоров.

Използван беше поводът, пред всички присъстващи в Актова зала „При царете”, г-н Александър Ангелов да подари масивна фигура на хан Кубрат (в луксозна дървена кутия). Тя ще бъде „горд експонат”, до който всеки пожелал ще може да се докосне, да вземе и вдигне, а и да си направи снимки. Историята трябва да се познава, затова и всички третокласници през есента получиха книжка-комикс именно за „Кан Кубрат: Заветът на българите” (издание на фондация „Въздигане”, което е подарявано през последните години на много третокласници в цялата страна).

В резултат на направената разгласа и създадена организация на 8, 9 и 10 май, 75 ученици от трети до седми клас, организирано, с безплатен транспорт, срещу символично заплащане от 1 лев (и доплащане разликата до реалната цена от училищното настоятелство) ще посетят изложбата с лого „Преживей могъществото на своите предци!” А отразяването ще стане навярно в друга наша новина.

Последните хронологично качени в тази новина снимки са една малка част, които съм направил, изкушавайки се да сляза долу, гледайки в камерата във фоайето играещите ученици. За това си заслужава да се споменава и дори повтаря! Защото се случва всеки ден от 15 ч. от месец януари насам, а и в няколко сутрини седмично, преди влизане за първия учебен час. Това е като една магия, учениците сами от телефон и чрез предоставена им тонколона избират и си пускат музиката. Това са много и различни хора, по-рядко и други танци, в това число и сиртаки… А хубавото време позволява и това да се случва навън, пред стъпалата до входа! Понякога „аматьорите” танцьори нямат търпение цялото хоро да свърши, бързо се консултират какво след това да се пусне и… готово! Хващат се отново! А някои не са се и пускали! Не съм се замислял много, но като, че ли и това е начин за изразходване на енергия, присъща на по-младите хора!

До скоро! Добре дошъл месец май!
2019 година
Тихомир Трифонов


From ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 5/06/2019 (89 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and