ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ…

С наближаването на идващите коледни и новогодишни празници постепенно и настроението на всички в училището се повишаваше. Ще изброим и посочим няколко събития, които смятаме, че са допринесли за това.

1. На 21 ноември възрастните се бяхме събрали за да уважим и да се поздравим с деня на християнското семейство.

2. Фондация от град Шумен на 13 декември в ДГ „Щастливо детство” изнесе драматизация за децата и за нашите ученици от първи и втори клас.

3. Около средата на месец декември ни гостуваха нови приятели от фондация от град София. Те пресъздадоха случилото се с Исус Христос по един оригинален и вълнуващ начин. На всички присъстващи ученици от начален етап, колегите и сестра Надя от манастира в селото това представление много се хареса. След драматизацията на учениците бяха задавани въпроси, а отговорите бяха адекватни, което ни зарадва… Поканихме младите гости-артисти аматьори да се представят като се получи близък контакт. Присъстващите ученици бяха зарадвани и изненадани от индивидуалните подаръци в найлонови пликчета. На желаещите бяха подарени и детски библии.

4. Жури определи най-добрите творби в конкурса на Община Шумен за детска рисунка, посветена на Коледа и Нова година. В надпреварата участваха близо 400 рисунки на деца и младежи от Шумен, Хитрино, Нови пазар и Попово. Те бяха оценявани от доц. Ростислава Тодорова, художниците Александър Величков, Петьо Дамянов и Деян Ефтимов, и Десислава Златева от Общината.

Победител в първата възрастова група е 5-годишният Хасан Ивайлов от Детска градина „Снежанка“ в село Ивански. На второ място в категорията е 5-годишната Рая Христова от ДГ „Светулка“, а на трета позиция е класирана рисунката на 6-годишната Сияна Грозданова, която се обучава в Арт школа „Чифлигарови“.

С първа награда във втората възрастова група е отличена творбата на Анна Мария Танева на 10 години от Школата по изобразително изкуство в Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс. На второ място е Изабела Милева от II клас на НУ „И. Р. Блъсков“, а на трето – Арзу Ахмед от IV б клас на НУ „Княз Борис Първи“.
В трета възрастова група победител е 11-годишният Станислав Стоянов от Арт школата в ЦПЛР – ОДК. Второто място е за рисунката на Мия Симеонова, също на 11 години, от Арт школа „Чифлигарови“, а на трета позиция е класирана творбата на седмокласничката Анна Калонова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Царев брод. 

Част от рисунките бяха включени в изложба, която беше подредена във фоайето на втория етаж в сградата на Община Шумен. Там на 17 декември (понеделник) от 11ч. се проведе и награждаването на победителите. На него присъства и нашето момиче Анна Калонова. То получи своите награди, ваучер за покупка на книги и лакомство. За спомен ще и останат и направените снимки, които ще и бъдат подарени, а и голямата снимка в местен вестник на първа страница.
Отличените с първа награда творби в трите категории по-късно са били отпечатани като поздравителни коледно-новогодишни картички от името на кмета на Шумен Любомир Христов и неговия екип.
5. Възстановена беше една прекъсната, не по наша инициатива традиция. Да поднесем своите поздравления чрез изнасяне на кратка програма в Държавната психиатрична болница по време на организираното тържество. Това се случи на 20 декември, като представянето на учениците беше повече от успешно. Малките рецитатори и певци се представиха безпогрешно. Както често се получава нашите артисти бяха почерпени от благодарните домакини, а си пожелахме с подобни кратки програми да бъдем гости и при други поводи и празници. За да се случат нещата с гостуването ни заслуга има и Ф. Хасан, социален работник, културен терапевт в ДПБ.
6. Макар и случило се по-рано, в края на миналата учебна година, тук ще споделим и за поредния успех в ХІІ Национален конкурс за литературни творби и рисунки „България в сърцата и мечтите ни” на две наши ученички – Анна Калонова (трета награда в трета възрастова група „Изобразително изкуство” и поощрителна на Синем Салиева в раздел „Проза”). Желаещите ще имат възможност да видят получените дипломи за тяхното успешно представяне.
7. На 21 декември, петък беше по-различно и празнично. Благодарение реализирането на една чудесна инициатива в селото, украсен файтон с Дядо Коледа, Снежанка и нашия сурвакар Александър Валериев обиколи улиците, а децата му се порадваха и нагледаха. Това не би се случило без реализиране идеята на Бахтишен Салимова, наш колега и приятел на училището.
Часовете бяха намалени, а организирано, по класове в 10.45 часа вече бяхме в манастира. Там ни чакаха сестрите, както и много жени от пенсионерския клуб заедно с Дядо Коледа и председателя Бахтишен Салимова.

Сестра Надя беше подготвила пиеса за Рождество с участието на наши ученици. Преди това изгледахме програмата на първи клас, както и сборната програма, подготвена под ръководството на колегите Каролина Георгиева и Анна Мирчева. Сестрите пяха песни, в някои от тях се включиха и наши ученици, сестра Надя свири и на китара. За първи път се изявиха и част от учениците, започнали през есента да се учат да свирят на китара под ръководството на сестра Надя.
Отправихме си благопожелания, а на тръгване всеки от присъстващите получи пакет с красиво и старателно подредени лакомства, гипсова фигурка с новородения Исус и календар на манастира.

В училище също имаше изненада. Преди да си тръгнат към дома учениците ни получиха вече станалите традиционни коледни пакети.

А предстояха още толкова очаквани неща: коледната ваканция, Бъдни вечер, Коледа и Рождество, Нова година и много, много именни дни…

Януари 2019 година
Тихомир Трифонов

 


From ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ…. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 1/17/2019 (71 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and