ПРАЗНИКЪТ НИ НА 1 ЮНИ, 2015 ГОДИНА

Като част, инициатива и мероприятие от приет на заседание на педагогически съвет на 27 април, т. г. План с инициативи, посветени на патронния ни празник и 95-тата годишнина на училището това тържество стана факт.

То беше обмислено и преднамерено съчетано с международния Ден на детето, завършването и преминаването в по-горен клас на малките второкласници, третокласници и четвъртокласници. Инициативи и привлекателни неща имаше за хора от всички възрасти.

Именно на този ден приключиха част от планираните и започнали ремонтни, строителни и други дейности. Става въпрос за частична подмяна на стари с нови плочки на площадката пред входа, изработването и монтирането на осем масивни пейки с облегалки, позиционирани на три различни места. Оформяне на кът за отдих и раздумка около неизползван кладенец, намиращ се в северозападната част на двора – монтирани са три броя пейки, поставен и насочен е лед прожектор, а строителна фирма под формата на дарение направи покрив в старинен стил над този кладенец. На това място предстоят да бъдат довършени и други идеи и неща.

На подбрано място, до рампата за инвалидни колички бяха сменени част от старите плочки с нови, а на същото място беше монтирана закупената оригинална стойка за паркиране на пет велосипеда. Нови са и петте 50 вт. лед прожектори, поставени с определени цели на различни места. Ценна помощ ни оказа и специализирана фирма относно изрязване на клони, намиращи се на високо и пречещи на част от спортните уреди и на поставеното преди години осветление.

От 15 ч. в актовата зала на училището учениците от начален етап имаха възможност да се насладят на постановка, подарък – откупка, „Тримата братя и златната ябълка” от ДКТ „В. Друмев” гр. Шумен. След приключването му желаещи ученици си направиха снимки с гостуващите артисти.

А самото тържество беше и интересно и разнообразно. Материал във вестник „Шуменска заря” от 4 юни, с автор Милена Андреева информира читателите на регионалния ежедневник. Ето и нашата „версия”.

Хронологията: откриване с химн на Шумен „От тука започва България”. Спазвайки вече пет годишна традиция, в отговор на покана от страна на образователен портал Академика БГ, всички ученици от начален етап хорово рецитираха познатото и емблематично стихотворение „Аз съм българче”. Тон за синхрона – ред по ред и строфа по строфа, даваше Пламена Николаева от ІV клас – отличничка и изявена в различни области ученичка.

Силно впечатляващи демонстрации по карате поднесоха млади и с много награди каратеки, водени от своите кумири и идоли – сенсей Даниел Димитров, пет пъти носител на наградата на община Шумен за „най-добър треньор за съответната година” и председателят на клуба сенсей Стоян Обретенов. Той представи атрактивни техники на източното бойно изкуство киокушин. А изумителни техники за преодоляване без болка в тялото силата на материята демонстрира и Д. Димитров. Сенсеите и техните достойни възпитаници представиха „шивари” – атрактивно чупене на дебели дървени и бетонни плоскости.

В ролята на музикален домакин бяха влезли момчета от ученическа рок група от гр. Шумен. Те изпълниха свои авторски и други парчета, а това най-много се хареса както на по-малките деца, така и на младежи, на тяхната възраст.

Редуваха се със свои кратки програми ученици от ІІ и ІІІ клас. Публично, тържествено и по подобаващ начин момичета и момчета получаваха своите награди за годишен успех и спортни постижения. На г-н Т. Трифонов асистираха класните ръководители старши учители Маргаритка Стефанова, Галина Живкова и старши възпитателите Теменужка Христова и Таня Стефанова. С много цветя децата отрупаха своите любими учители и възпитатели. Красив букет г-н Трифонов подаряваше на всяка колежка от начален етап. Често в снимките, правени от професионален фотограф и приятел на училището ни Красимир Кънев, се включваха и присъстващи роднини на децата – майки, баби…

Програмата продължи със „Старото школо – годишно изпитание”. Постановката беше подготвена и осъществена с любезното участие на пратеници от Родолюбивия комитет „Крум Страшний”, къща музей „Панайот Волов” и 14 ученици от четвърти, пети и шести клас. Съдействие при подготовката на учениците оказа старши учител Цветалина Велкова, а въпросите обобщи и подготви Тихомир Трифонов. Така, в това театро на открито беше показана една „картина от вълненията” в края на всяка учебна година на старите българи по време на всеобщите годишни изпити. Представлението беше посветено и на 200-годишнината от рождението на възрожденския просветител Стефан Изворски, който през 1846 г. прави в град Шумен за първи път в българските земи „Първо всеобщо годишно изпитание”.

Нашите ученици отговаряха на интересни въпроси, свързани с историята на село Царев брод, на училището ни, на местното читалище, на православния храм и на католическия манастир, на църквата в с. Велино и много други. Поднесена беше и важна информация за кметовете на селото, за представителите на местната власт и в останалите населени места, от които има ученици; за директорите на училището, за значими постижения на настоящи и бивши наши ученици, за техните учители, за дарителите на училището, за носителите на наградите на своите випуски… Тези въпроси им бяха задавани от членовете на „църковното и училищното настоятелство”, предвождано от поп Ставри /в ролята му беше историкът Явор Якимов, директор на ОУ „Хр. Ботев” в с. Тушовица/. Изпълнени с много хумор и препирни, речите на настоятелите завършиха с крамола и за „платата” на даскалицата /в нейната роля умело се въплати Милена Андреева, уредник на къщата музей „П. Волов”/ , която се определя за следващата учебна година.

В програмата се включиха и наши ученици, танцьори към състав „Фолклорна жарава” при читалище „Напредък” с. Царев брод. А в знак на благодарност, на читалищния секретар г-жа Анна Михайлова беше връчена специално подбрана и надписана книга, луксозно издание, за ползване от читателите…

Празникът продължи с блок програма на четвъртокласниците, завършващи своето „начално образование”. В оригиналната им програма имаше песни, стихове и подбрани „наричания” за отделни колеги и директора. Те получиха пред всички своите удостоверения за завършен първи етап на своето основно образование, както и материални стимули за отличен успех и спортни постижения. Изказана беше специална благодарност за сърцатата работа на Цветалина Велкова, техен класен ръководител през изминалите четири години и също възпитаник на училището ни.

Към края на празничната вечер, в актовата зала на втория етаж, наши ученици, подготвени от сестра Мария Агнес и подпомогната от ст. учител Гергана Гроздева изнесоха дълго подготвена пиеса на английски език. А съдържанието на видяното е както интересно така и възпитателно, факти, които бяха отчетени от всички присъстващи.

За първи път ученици и родители бяха поканени да се включат в кулинарна изложба със свои произведения. Тя беше аранжирана и с необходимите надписи и подредена във фоайето на първия етаж – след входа.

За всички ученици и деца в този ден бяха осигурени за почерпка джоб, а за учениците от начален етап и безплатен сладолед.

Всички отличници получиха освен лакомства и специално изработени ключодържатели с двустранни надписи „Отличник”/„Випуск 2014 /2015 г.” и снимка на фасадата на училището.

Така, този първи юни се превърна в пореден празник за всички присъстващи – ученици, колеги, родители, роднини и други граждани, както и представители на местната власт от деветте населени места, от които в училището има ученици.

Вече се свечеряваше, когато учениците и дошлите родители и роднини бяха извозени до населените им места, а местните хора се разотидоха доволни и с приповдигнато настроение… от видяното, чутото, наученото и припомнено… Нищо, че са пропуснали някоя серия от поредния сериал!

До скоро, до следващото ни тържество!

Юни, лето 2015

От вихъра на водовъртежа,

Т. Трифонов

 

 

 

Повече снимки може да разгледате на нашата Facebook страница.

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and