ПОРЕДНО НОВО НАЧАЛО – ВЕЧЕ ЗА 98 ПЪТ!

На 15 септември, петък, 2017 година, училището ни, по-готово от всяка друга година, (шаблонно е, но все пак вярно) широко отвори своите врати! 116 момичета и момчета, от които 18 първолаци, след края на вълнуващото и празнично тържество прекрачиха прага на прекрасното ни училище!
Сложено беше поредното, ново начало!

За едни това е поредната учебна година, за седмокласниците – вероятно последна, за учениците от първи клас – разбира се, първа! Първа, като преподаватели при нас тя е и за Анна Мирчева, лектор по музика, но по-важното е, че тя е наш възпитаник, продукт на местната образователна система, наша ученичка! За първа година като външен лектор по история и цивилизация в училището ни ще бъде и учител Николинка Станчева. Като старши учител на ПИГ ІІ и ІІІ кл. годината започна и Виолин Радославов. Поради заболяванията си сред нас не беше и ст. учител Стефан Величков, дългогодишен член на педагогическата колегия и възпитаник на училището ни…

След повече от тридесет и пет години в училището в село Царев брод на това тържество официално беше изпратена старши учител Маргаритка Стефанова. Безспорно тя ще остави дълбока следа в съзнанието, в спомените на своите многобройни ученици, в историята на училището и образователното дело в село Царев брод. Затова подарените рекламни материали и предмети за спомен, заедно с чудесна нашенска баница и прекрасен букет са само скромен материален израз на тази обща благодарност!

19 години работи като директор на детската градина в село Коньовец и госпожа Зелиха Шеф. За общо съжаление след като постепенно намаляваха децата в това заведение, градината от това лято вече е закрита. За да бъде уважен и по достойнство почетен положения от нея труд, тя също беше поканена на това вълнуващо училищно тържество. Изброените по-горе подаръци за колежката начален учител получи и г-жа Шеф, но вместо баница, за нея имаше чудесна ритуална погача – защото, нали „никой не е по-голям от хляба!”

А иначе, тържеството както винаги на 15 септември беше уникално и неповторимо! Вярно е, повтаряха се редица моменти, като химн на Република България, Химн на Шумен („От тука започва България”), влизането на първокласниците (водени от своите първи учители – Таня Стефанова и учител на ПИГ Галина Пейкова) сред шпалир от прави и ръкопляскащи хора, отслужен беше тържествен водосвет от уважаемия отец Иван Еленов, поръсени за здраве бяха много от присъстващите и най-вече най-малките, първолаците; подготвената програма от колегите Каролина Георгиева, Стефка Ванкова и част от местните ученици, изява имаха и част от първокласниците, в края полетелите разноцветни балони с хелий в небето… Но участниците, изпълнителите на ролите в тази социална игра, „хероите”, те бяха различни и променени във времето, дори и пораснали през последните три месеца…

Вече ги нямаше тук завършилите основното си образование на 15 юни осмокласници и за всеобщо недоумение и седмокласници; бившите първокласници, получили своите индивидуални баджове за съпричастност към училищната общност на 24 май вече са във втори клас, приятелите ни от „Студио Трима” Д. Малев и Кр. Кънчев, кореспондент на btv, заснеха видеоклип, който ще е част от рекламен филм за нас. А снимките с дрон допълнително заинтригуваха не само учениците и малките деца! Менчето със светена вода с пожеланията „На добър час! Да е спорна и здрава новата учебна година!” този път плисна старши учител Маргаритка Стефанова Паноткова. Със сигурност имаше и други уникални моменти, защото както знаем, ако застанем край една река и се загледаме във водата, то само след пет минути нещата много ще са се променили! Защото Всичко тече, Всичко се променя! Така е, други бяха и учениците, които държаха венеца с цветята…

Благодарни сме и на многото родители, роднини, вече пораснали наши бивши ученици, други хора от различни населени места, които уважиха тържеството ни!

Захранването на влизащите първокласници, техните учители, а и близките им, както и влизащи за първия учебен час роднини бяха захранени от детските старши учители Керанка Йорданова и Мариана Петрова от градината в село Царев брод – с парче от дъхава пита, потопено в пчелен мед.
Много интересно премина и запознаването и първият час в класната стая на първокласниците, като част от снимките илюстрират случилото се. И този път имаше красива торта, около която застанаха и за снимка, но не само бъдещите герои, изпълнители на своите лични роли – първокласниците и преподавателите им. Те тръгнаха заедно с г-жа Таня Стефанова, пред своите близки, по един дълъг път на познанието… Освен, че е дълъг, той няма и да е лесен, без трудности и препятствия! Но успешното начало беше поставено, а стартът даден!

Класните ръководители на класовете са: старши учител Таня Стефанова – на първи клас; с втори клас ще работи и отговаря ст. учител, възпитаник на училището ни – Галина Живкова; класен ръководител на трети клас и също обучавана преди години в училището ни е ст. учител Цветалина Велкова. Своят предпоследен випуск тази година ще води и завърши ст. учител Стефка Ванкова (тя е и с най-голям стаж в училището ни).

С петокласниците, момичетата и момчетата, обучавани и възпитавани последните четири години от г-жа М. Стефанова, ще работи през тази и следващите учебни години старши учител Каролина Георгиева (също е била ученичка и е завършила в това училище преди години). С най-големият и труден, с шести клас ще продължи да работи учител Даниела Господинова. За последна година прекрачиха прага на училището седмокласниците, за тях ще продължи да се грижи и отговаря старши учител Цвета Анкова.

Учители на ПИГ са: на първи клас и на част от трети – ст. учител Галина Пейкова; на втори и част от трети – старши учител Виолин Радославов; на ПИГ ІV кл. и част от ІІІ кл. – учител е Димитричка Йорданова.

С по-големите ученици – с V клас и част от VІ клас трябваше да продължи да работи ст. учител Стефан Величков, но здравословните му проблеми не позволиха това да се случи. Старши учител Мирослав Илиев по традиция ще работи със VІІ и част от VІ кл.

Разнообразна подготовка и много дейности бяха реализирани през летните месеци, за да бъде училището ни толкова красиво, готово, за да започне безпроблемно учебната година. Но това е друга тема, която ще засегнем в отделна Новина.

През лятото се проведоха процедурите за избор на пригодност и на учебници за училището ни за втори е шести клас. През м. юни бяха получени новите учебници за първи и пети клас, в преди 15 септември и тези за втори и шести клас. Така, на практика учениците от четири класа, от общо седем ще държат в ръцете си и ще ползват напълно нови учебници.

Навреме пристигнаха новите класни дневници (според някои писания може и да са последните на хартиен носител). Попълнени бяха кориците и първите листи, залепени стикери с римски цифри, детелинка за късмет и дадени за подвързване чрез ламиниране.

Сключени бяха и договори със съответните фирми за да бъдат осигурени безплатни закуски, плодове и млечни продукти за учениците от начален етап, а за всички ученици и обедно хранене чрез кетъринг.

По дългогодишна традиция учениците ни получиха като полезни подаръци ученическа книжка (със залепен стикер – четирилистна детелинка) и лична карта. Приятел на училището ни, фотографът Красимир Кънев на място, при нас, направи снимки на тези, които имаха необходимост. Качествената услуга струваше само два лева, за шест броя, с два размера! Така родители и ученици не просто бяха улеснени, те спестиха и време и пари. Може би малко се престараваме, но за да довършим докрай нещата класните ръководители надписаха ученическите книжки, залепиха новите снимки, събрани бяха подписите на колеги, родители и дойде и моя ред да си свърша и работата и задълженията.

Така усилията ни се увенчаха с удовлетвореност – за възможно най-кратко време задачата относно новите класни дневници, личните карти и ученическите книжки беше качествено и бързо изпълнена – без грешки, със спазване на препинателните знаци и т. н. Защото ние наистина държим и спазваме максимата: „съдържанието да е оформено, а формата да е съдържателна”. Поздравявам своите колеги за добре свършената работа, включително и допълнителната такава!
В тази новина ще бъдат качени и направените снимки по класове (това се случи на 20 септември), една хубава и над 20 дългогодишна наша традиция. Освен децата, до тях заставаха и присъстващите за деня преподаватели и непедагогически персонал, а учениците избираха местата, на които да застанат.

Накрая дойде ред и време и за общата ни снимка, на – цялата училищна общност. Традицията повелява – обработените снимки по класове са част от красивите табелки, които поставяме на всяка врата на съответния клас, а по-късно и за индивидуалните, уникални календари за всеки клас. С общата снимка вече е поръчан поредния постер на винил, като една година той ще стои в началото на коридора на първия етаж и всички ще минаваме многократно под него. Всеки един, който вдигне поглед и потърси на него себе си и приятелите си, може да си направи и извода, че всички сме като едно голямо семейство, че сме хора с общи цели и задачи и ще бъдем девет месеца заедно! А това не е малко, не знам дали е подходящо сравнението, но това е време като за една нормална бременност! А колко много неща ни предстои да преживеем заедно и поотделно през учебната 2017-2018 година?

Да не пропуснем да посочим, че за трета поредна година и есен, в своите гардеробчета нашите ученици получиха полезни и ценни, за лично ползване и за подпомагане на учебния процес неща (има снимки с богатите подаръчните комплекти). Те са събирани както от дарители така и закупувани седмици преди да бъдат подредени в наличните за всички класове триетажни гардеробчета с разделителен стелаж в шкафчето на всеки ученик. Целта ни не е да изброяваме всичко онова, което съдържаха всички шкафчета, тук ще посочим, че за първи клас подаръчните комплекти бяха най-богати! Като бонуси децата получиха хавлиени кърпи, лакомства и ламинирани във формат А 4 помагала.

Такива помагала, различни по съдържание и за различни предмети получиха и много други ученици – например за втори клас има три вида бланки по английски език, периодичната система по химия за седми клас, както и много други помагала по история и цивилизация, математика, БЕЛ, география и опазване на околната среда, за колегите от начален етап… За първа година за всички ученици от втори до седми клас бяха поръчани, закупени и раздадени линийки с дължина 30 сантиметра и таблицата за умножение на тях. В друга новина също ще стане дума, но на стената в коридора на първия етаж със сиво фолио е изработена и залепена цялата таблица за умножение. Дано тези неща допринесат за подобряване и математическата грамотност на учениците ни…

Първокласниците получиха и рекламни ранички с плодове, минерална вода и канцеларски материали, подарени от Милко Димитров, бизнесмен с верига от магазини от гр. Велики Преслав.

За първи клас имаше дарения и от верига магазини BulMag, от управителя на книжарница „Пегас” г-жа Мариана Маринова и от ЗАД „Армеец” в лицето своя регионален управител г-жа Мария Желязкова.

На 21 септември проведохме и първата обща и по класове родителска среща. Поставени бяха важни въпроси, поднесена актуална информация, започна събирането на необходимите подписи за информираност от родители и настойници, избрани бяха паралелковите родителски активи…
На 15 септември и в навечерието му бяха получени поздравителни адреси от министър Красимир Вълчев, от областен управител на област Шумен, от евродепутати; от депутат и наш приятел г-н Димитър Александров; от бивш наш ученик, сега общински съветник Веселин Пенчев, от приятелите ни от Социален комплекс с ръководител г-жа Венета Господинова и др.
След всичко изброено, може наистина да се каже, че нормалното и успешно започване на Новата учебна година е безспорен факт!

Нека да е спорна, здрава, с по-малко проблеми, като цяло да е успешна 98-та за любимото ни училище учебна година!

Снимките, с които разполагаме, допълват и илюстрират казаното по-горе! Приятно четене и гледане! Защото, наистина, „казаното отлита, а написаното остава!”
А за подготовката, дейностите и придобивките в материален план ще има отделна Новина, защото мащабът и фактите наистина го предполагат!

Есента на лето 2017
Тези редове написа Тихомир Трифонов

 


From ПОРЕДНО НОВО НАЧАЛО – ВЕЧЕ ЗА 98 ПЪТ!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 11/14/2017 (82 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and