ПОЛУЧИХМЕ ЦЕННО ДАРЕНИЕ, ИМАМЕ НОВИ ПРИЯТЕЛИ…

23 октомври, петък при нас беше напрегнато. Планирани бяха екскурзии до културно-исторически комплекс „Стара Плиска” с посещение на „Двор на кирилицата” за учениците от начален етап. Неподходящото време до обяд ни създаваше проблеми и притеснения.

Предстоеше да освободим помещенията и да подготвим двете секции за предстоящите избори за органи на местна власт и за референдум…

В очакване бяхме на непознати за нас хора от столицата.

Очаквахме да получим като дарение компютърни конфигурации, които да заменят старите в компютърния кабинет, станали вече десет годишни и както е модерно да се казва, те вече са морално и физически доста поостарели…

Със съдействие на сестра Мария-Агнес, нейните опити и усилия, продължили месеци наред, накрая се бяха увенчали с добри новини и резултат. Това стана факт и благодарение на активната и отговорна гражданска позиция на г-н Огнян Траянов, изпълнителен директор на фирма  ТехноЛогика  и заемащ много други интересни и отговорни постове /за които научихме по-късно…/. А това, че този много симпатичен, контактен, непринуден и земен човек е и консул на Филипините в България, допълнително е допринесло за благосклонното му и ангажирано отношение.

Очакваните гости пристигнаха почти по обяд. С обща помощ започна разтоварването на ценната за нас техника – компютри, плоски монитори, мишки и клавиатури и свързващи кабели. Имаше и едни големи по размер и луксозни като изпълнение, цветни плакати, но какво имаше на тях… научихме по-късно!

След опознавателна среща в дирекцията, в компютърния кабинет вече ни чакаха с нетърпение ученици от пети до осми клас – ученическите активи по класове.

На тази импровизирана среща се казаха много истини, откровения, припомниха се факти, имаше добронамерени напътствия, обстановката беше леко приповдигната, а атмосферата – непринудена!

Говорихме за глобалните цели на ООН до 2030 година и за филмчето, което в този кабинет по класове гледахме и коментирахме… Оказа се, че нашият висок гост е участвал и е свързан с тази дейност и е присъствал на първия час, посветен на тези глобални цели.

Разбрахме и какво съдържат интересните плакати, издадена с помощ именно от фирма ТехноЛогика. Те са много интересни по съдържание, образователно-възпитателни, разказващи за постижения на наши бележити, но може би не достатъчно известни сънародници. Изразът „И ний сме дали нещо на света…” тук приляга много добре. В различни учебни часове тези плакати ще се ползват, показват, гледат и коментират.

Разбира се имаше и снимки за спомен и изказана благодарност! Както на новите ни дарителите, така и на сестра Агнес, без която нямаше всичко това да се случи!

Последва станалата традиционна за наши гости и приятели разходка, обиколка из коридори, фоайета, кабинети, класни стаи и други помещения… Имаше и импровризирани контакти с ученици.

След писане в книгата за впечатления си направихме обща снимка до входа. Тези стъпала преди официалния вход често използваме за много неща – като сцена на открито, като място за по класове и на цялото училище снимка… Но те са и символично и реално погледнато място по което се преминава към „двореца на познанието” – нашето мило, любимо, толкова красиви и привлекателно училище.

А разменените мили думи на откровение и благодарност на раздяла не бяха просто от учтивост при подобни контакти. Те бяха от дъното на душите ни, напълно верни по съдържание на казаното, а и гаранция, че тази първа среща няма да е и единствена…

Идеи за съвместна работа вече има, а дано се реализира и поканата наши ученици да посетят офиси на фирмата и се запознаят с разнородната и дейност. Може да получим като дарения и други инструменти за музикалния кабинет, книги за библиотеката и т. н. От наша страна замисляме и тържества, посветени на празници за държавата, чийто консул е г-н Огнян Траянов. Например викторини, разучаване на песни от Филипините и др.

После всеки си пое по предначертания път и планове – гостите, заедно със сестра Мария-Агнес за манастира, където любезните домакини ги очакваха с нетърпение, за обяд беше станало доста късно – минаваше 15. 30 ч. А и обратният път до столицата никак не кратък..

Ние започнахме и довършихме подреждането на двете изборни секции, фоайета и коридори, всички помещения…Нали на 25 октомври щяха да дойдат да гласуват, а и да видят училището ни толкова много хора. Част от тях правят това само по време на избори и затова ние искаме да видят в най-добра светлина мястото където ученици, преподаватели и обслужващ персонал, заедно прекарваме по много часове всеки работен учебен ден! Да сме гостоприемни, то не е поза или задължения, за нас е чест и реализирана отговорност!

Поредната добра, положителна новина вече е факт. Всеки, който желае да я види ще може да го направи. Има и снимки, правени с училищният апарат, които ще си разменим с други снимки, правени от очарователната г-жа Милена Милева, която придружаваше г-н консула.

Ще завърша с думите: БЛАГОДАРИМ ВИ СЕСТРА МАРИЯ-АГНЕС, Г-Н ОГНЯН ТРАЯНОВ! Вие наистина направихте този петъчен след обяд много красив, съдържателен, радващ и зареждащ.

А от дарените неща ще възползват нашите ученици и колеги години наред…

Тихомир Трифонов, приел дарението

Огнян Траянов

Изпълнителен директор

 

Основател и собственик на ТехноЛогика.

Роден е през 1958 г. в град София.

Завършил инженерно образование със степен “Магистър”, блок B и блок C – инженер специалист по приложна математика и информатика във ВМЕИ (днес Технически университет – София). Натрупал опит като научен сътрудник в институт „Интерпрограма” в сферата на изкуствения интелект. Посещавал е множество технически и управленски обучения към IBM и Oracle Corporation.

Съосновател и член на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор. Член на Контролния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Член на Националния съвет по иновации към Министерството на икономиката и енергетиката.

Отличен е с първата награда в категорията „За принос в развитието на информационните и комуникационните технологии“ в конкурса „Мистър Икономика 2012“.

Почетен консул на Република Филипини в България.

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and