Поет от Шумен с първо място в Националния литературен конкурс „Южна пролет”

Младият автор от Шумен Мартин Спасов е тазгодишният носител на най-престижната награда за поезия у нас за дебютна литература Националния конкурс „Южна пролет”, който се проведе от 23 до 25 април в Хасково.

Това е 42-то издание на литературната надпревара, която е за първа книга от млад автор.

Мартин Спасов спечели своя бронзов пегас и премия от 1000 лева в категория „Поезия”,в конкуренцията на 18 млади поети от цялата страна, за дебютната си стихосбирка „Аз мога да цитирам тишина”.

Наградата на талантливия поет е връчена на специална церемония в Хасково лично от председателя на шест членното жури проф. Боян Биолчев и кмета на града Георги Иванов.

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. Възпитаник е  Професионална гимназия по облекло и хранене в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, специалност „Българска филология”.

„Аз мога да цитирам тишина” е първата книга на Мартин. Тя излиза, след като през 2013 г. поетът печели конкурса на издателство „Хермес” за отпечатване на първа книга на млад автор.

Най-престижната награда за поезия от Националния литературен конкурс „Южна пролет” се завръща в Шумен след 13 години, когато през 2001 бе спечелена от шуменския творец Красимир Вардиев.

Добавено: За наша радост и с гордост, ще добавя, че Мартин Спасов беше и наш ученик – в основното училище в с. Царев брод.

Т. Трифонов

 

 

Източник

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and