ПЕТ ГОДИНИ КАРАТЕ КЛУБ В УЧИЛИЩЕТО

Като последна инициатива, посветена на патронния празник на нашето училище, на 12 юни, четвъртък, от 14. 30 ч. се проведе поредното силно емоционално тържество. След сериозна предварителна подготовка, на изпратените покани се отзоваха повечето от трениралите и трениращи карате киокушин в основното училище в село Царев брод. Скъпи гости бяха и двама много важни за всички присъстващи господа – страшни инструктор в клуба и многократен победител и носител на приза „Най-добър треньор” на община Шумен – сенсей Даниел Димитров и президента на СК „Киокушин” гр. Шумен, „човекът оркестър” – Стоян Обретенов.

Преди малко повече от пет години, през м. февруари 2009 година група трениращи този спорт, водени от Даниел Димитров направиха демонстрации – първо във фоайаето на втория етаж, а по-късно и навън, независимо от сезона и времето. Явно, че искрата е запалила силен и продължаващ не да тлее, а да гори огън! Карате киокушин през този период са тренирали около 40 момчета и момичета, сега това правят около двадесет в училището, във времето за занимания по интереси /всеки ден, за двете училищни степени/. Други продължават да тренират, но вече в ПМГ в гр. Шумен, като има и такива, които въпреки, че учат в гр. Шумен, продължават да тренират тук, в обратната на училището им смяна!

Семпай Айдън Ахмедов, родител и радетел за този спорт, безспорно има най-голяма заслуга за постигнатите резултати. А те са повече от впечатляващи – над 350 медала, десетки републикански титли, много индивидуални и колективни призове – купи, плакети, медали и грамоти…

Много път изминаха тези момичета и момчета, част от тях получили първите си медали на състезание, проведено на 21 май, 2009 г. в ПМГ „Н. Попович” гр. Шумен, до завоюваните последни медали на републикански първенства в Асеновград и Пловдив, тази година.

Най-упоритите и трудолюбиви логично имат и най-много поводи за задоволство и получени призове. Много дълъг би бил списъкът с имена, ако започнем да ги изброяваме. Затова беше съобщено за намерението на училищното ръководство, в сайта на училището, в меню „Гордеем се с успехите ви”, в подменю „Карате” да се впишат имената на всички тренирали и какви са техните резултати, а за тези, които продължават – данните ще се актуализират периодично.

Безспорно най-титулувани са Осман Осман, постигнал много както на републикански, така и на международни състезания и турнири.

А Ивелина Петрова, още ненавършила 18 години, стана най-младия спортист, печелил наградата „Спортист на община Шумен”, в конкретния случай за 2013 година.

С гордост ще отбележа, че положихме много усилия за да бъде Ивелина номинирана и като успяло момиче в област спорт пред фондацията на Димитър Бербатов.

Най-големите успехи на Ивелина Тошкова са второто място на европейско първенство през 2013 г., както и победи в международни турнири и много републикански титли. Въпреки своята младост, тя участва за първи път в състезание при жени, „Мадарски конник” 2014 г. Но това не беше само първо нейно участие, тя заслужено спечели първо място и голямото признание „най-техничен състезател” в турнира.

Как премина самото тържество? Имаше много настоящи и бивши състезатели, немалко родители, други гости, наши ученици. Властваше духът на приятелството, на взаимното уважение, имаше прекрасно настроение, много усмивки, шеги и закачки. Бяха изгледани на голям екран срещи на Ивелина Петрова – финала на турнира „Мадарски конник” 2014, както и срещата от последното европийско първенство за кадети в гр. Баку /само десетина дни преди това/, в която нашето момиче побеждава представителката на домакините. Видени бяха и други срещи и видеоклипове от награждавания, както и специално подготвена подборка от снимки – както индивидуални, така и състезания и от най-хубавите моменти – награждаването след това.

Свое изказване направи и д-р Стоян Стоянов, работил като лекар в село Царев брод и запалил свои последователи по източните бойни изкуства.

Всички присъстващи получиха ключодържатели за спомен с оригинално съдържание и надписи /около емблемата на СК „Карате киокушин” – Пет години и при нас…/.

А главните виновници всичко това да се случва и то да е един много успешен проект, получиха и индивидуални подаръци – порцеланови чаши с подбрани специално за всеки един снимки – имаше такива за Ивелина Петрова, за Айдън Ахмедов, за Даниел Димитров и за Стоян Обретенов. За Ива имаше и красива, с подходящ надпис торта във формата на сърце. А за да се докаже, „че никой не е по-голям от хляба”, тримата достойни мъже, треньори и ръководители, получиха и по една чудесна, голяма и дъхава погача.

Разбира се, това мило тържество не мина и без голяма торта с надписи и свещичка с цифрата 5, с искрящ фонтан и… традиционното разрязване. Тази чест беше предоставена на г-н Стоян Обретенов, президент на СК „Карате киокушин” град Шумен.

В своите изказвания, всички, които взеха думата благодариха на когото преценят, че е необходимо; като завършваха с пожелания за нови успехи, нещо, в което никой не се и съмнява… и за ново подобно тържество след още пет години.

Имаше време и за свободни разговори, за почерпка с раздаване на приготвените за всички неща…

Накрая всички присъстващи и поканени си направиха обща снимка за спомен, като особеното е, че преди това доста време им отне докато подредят на стъпалата донесените купи… А медалите, те бяха на вратовете им и… на някои натежаха доста, но такава тежест… дай-боже, всекиму!

От мястото на събитието и във водовъртежа му,

Тихомир Трифонов

12 юни, 2014 година

 

 

Повече снимки може да видите на нашата Facebook страница

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and