ПАТРИОТИЧНИ ИГРИ

Когато много от нас чуят това словосъчетание се досещат за филма „Патриотични игри” на режисьора Филип Нойс с участието на Харисън Форд и Шон Бийн. В този екшън-трилър от 1992 г. героят Джак Райън е на английска територия под ирландска заплаха…

Но на 6 октомври, вторник, във времето за Занимания по интереси, в двора на училището в село Царев брод ни гостува д-р по кинорежисура Искрен Красимиров, режисьор по образование, артист по душа и апостол по призвание. Той е и основател и управител на Незабравимата България, а в училището в село Царев брод това беше четвъртото му гостуване (но с различни изяви…).

Поради специфичните изисквания по време на пандемията от Ковид 19, този урок по родоучение, озаглавен от Искрен Красимиров – Патриотични игри – се проведе в двора. Като домакини се бяхме подготвили подобаващо. А мястото на провеждане, наличните пейки, допълнително изнесените нови столове, закупени по проект „Подкрепа за успех”, нужното в много силния вятър озвучаване и др. бяха логичен факт. За първи път през тази година учениците ползваха и ритуалните шалчета, което като факт напълно синхронизираше с вълненията, емоциите и радостите, преживени от всички присъстващи…

Началото бе с „Химн на Република България”. Постепенно емоционалния градус се покачваше, като започнахме с традиционните за нас, хорово скандиране на всички – „И преди, и сега, Левски значи СВОБОДА!”, „Сърце, душа, за България!”
Така започна, а Искрен продължи този час по родоучение. Бяха задавани въпроси, на които да отговорят знаещите отговорите им, случиха се и няколко интересни игри, в които също на принципа на първите пожелали участваха групи от момчета или момичета… Предоставени бяха атрибути, осигурени от нашия гост. Трябваше поканените ученици да се превъплъщават за кратко в роли, да рецитират с ясен и силен глас!

Силният вятър определено затрудни всички, като няколко пъти се наложи да се гонят и събират листи от сценария, както и други предмети… Но без подканяне след тях веднага се затичваха много момичета и момчета! Към края отново имаше скандирания – „Българи – юнаци!” и „Левски – Ботев!”

Дълго продължиха снимките с нашия гост, групови и индивидуални, а желаещите получиха и автографи!

Така приключи този различен час по родолюбие и патриотизъм – тук, в „Различното училище!” Остават спомените, емоциите и … многото снимки!

„Няма знаме без дружина
и войска без байрактар –
пряпорец през Дунав мина,
скрит в сандък на градинар…”

Цитат от още една подарена ни книжка със стихотворения!

6 октомври, лето 2020
Тихомир Трифонов

 

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and