ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО НИ

Преди няколко месеца беше публикувано интервю в Национален портал на НПО в България. В резултат на събиране на публикации в този портал през 2021 г. и отпечатване им в сборник, ние получихме такъв и за нас. Той е озаглавен „Хроники на доброто“. В него, втората публикация е интервюто за нашето училище. За нас това е огромна реклама и популярност, както самото интервю, така и публикацията му в този сборник. Получените бройки ще ни дадат възможност да подарим и на читалищата в с. Царев брод, с. Златна нива и кв. Мътница.

През късната есен на 2021 г. бяха поръчани и доставени от разсадник, а след това и засадени 7 брезички и 60 броя, 60 стръка зелен лигуструм. Надяваме се да се хванали и с годините да растат и допринесат за допълнителното облагородяване на красивия ни двор.

На стъклопакета на вратата на пети клас беше изработено и залепено перфо фолио със снимка на класа в подходяща аранжировка. То позволява да се вижда от двете страни, а допринася и за самочувствието на петокласниците.

Поради много сериозна повреда и нерентабилен основен ремонт се наложи да се бракува стария климатик в учителската стая и да се закупи със средства на училищното настоятелство нов – и като модел климатик. Той запълва една необходимост и вече е неразделна част от интериора в „стаята на осите“!

Години наред за нас в рекламна агенция се изработва постер от винил, отразяващ наша обща снимки – на цялата училищна общност. Новият постер беше монтиран на мястото на досегашния, от 2020 г., в началото на коридора на първия етаж. А вече стария постер беше окачен до боксовата круша, на стената в началото на коридора на втория етаж.

В резултат на анкетно проучване по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ в училището бяха получени 30 броя таблети марка Lenovo. Техническите им параметри са определено добри. Ако се наложи да се премине в дистанционно обучение те ще бъдат раздавани на учениците ни, а понастоящем ще се ползват в компютърния кабинет като подпомагане работата и обучението по компютърно моделиране и информационни технологии.

На 6 декември община Шумен ежегодно уважава своите дарители. Така беше и тази година. Определени са били десетте най-големи дарители, над 90 са всичките заявени и уважени със сертификати дарители. За наша радост Сдружение „Училищно настоятелство“ е било определено за една от десетте организации, които са направили най-много чрез своята помощ. На място, на 6 декември в училището беше донесен Сертификат с метална монета и рекламни материали. Те бяха връчени на инж. Стефан Живков, председател на УС на настоятелството от г-жа Даниела Савчева, началник отдел в община Шумен.

Останалите сертификати са за други наши дарители, а именно: училищно настоятелство в кв. Мътница, Христо Христов, местен бизнесмен от с. Царев брод, Ренато Витоло, собственик на рекламна агенция от град Рим, Италия, Кънчо Енчев, бизнесмен и собственик на ловно-рибарски магазин в град Шумен и Цветан Кикиндонов, бивш наш възпитаник и дългогодишен финансов дарител.

За съжаление и през 2021 година в училището се налагаха ремонти на ел. инсталацията, монтиране на нови ел табла и отстраняване на аварии. В резултат на поредна такава се наложи и подмяната на вече негодни и нагорели контакти, разклонители и др. На публикуваната тук снимка се виждат част от подменените части и материали.

В резултат на национална инициатива и в нашето училище желаещите ученици и колеги можеха да дарят една или повече книги за фонда на училищната библиотека. И това реално се случи и като кампания продължава. Вече десетки са дарените книги, като най-голямото дарение е от отец протодякон Александър Василев чрез католическия манастир в село Царев брод.

Ежемесечното финансово дарение на Цветан Кикиндонов, част от заплатата му, ние, спазвайки волята на дарителя и по предложение на колегите Ивалина Иванова и Марина Василева, даваме финансов стимул на наши ученици, представили се много добре в часовете по Човекът и природата, Физика и астрономия и Химия и опазване на околната среда. На 23 декември 2021 г. това се случи на петима наши ученици: Елис Кенанова от пети клас, Ажда Руфадова от шести клас, Мелиса Сейфула, Илиян Димитров и Димитър Златанов от седми.

ЦПЛР ОДК Шумен проведе ХХV конкурс “Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”. С протокол от 18.12.2021 г. бяха обявени резултатите в разделите “Сурвакници”, Коледарски и сурвакарски маски и ликове”, “Пано”, “Картичка”, “Рисунка” и “Украса”.

И ние имахме повод за радост. От подготвените и представени в срок 300 индивидуални и колективни произведения на ученици от различни училища, общини и области, награди получават: в Раздел “Сурвакници” – Мелек Ахмед Сейфула от V кл. печели първа награда за “най-голяма сурвакница”. В Раздел “Украса” и „Рисунки“ сред наградените са Гизем Ахмед Хайредин – на 12 години, Надежда Радостинова Йорданова на 11 години, Даниела Михайлова Григорова на 13 години и Диян Диянов Ганев – на 8 години.

За първокласниците беше закупен и предоставен за ползване интересен музикален и образователен таблет.

В тази кратка новина са събрани наглед различни неща. Това беше и една от целите, да се покажат и споделят текст и снимки от нашето, вече присъствено ежедневие. Случиха се и преживяхме заедно и много други неща, случки, събития, ваканция, празници, имени дни, имаше и много поводи за почерпки… Но няма как и всичко това да бъде „документирано“.

Януари 2022 година

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and