ОТНОВО Е 15 СЕПТЕМВРИ, НО 2021 ГОДИНА!

Кое ли сърце не трепва и не се вълнува на тази дата! Няма значение дали е на млад или на по-възрастен човек. Безспорно този ден е много по-различен за учителите и всички свързани с образователното и просветно дело, но това важи с особена сила за първокласниците!

Тази година те са 58 593 за цялата страна и са част от 706 857 ученици, които се обучават в 2357 училища. В шуменска област първолаците са 1309, а само в шуменската община – 761. В средищното училище в село Царев брод, в нашето любимо и толкова красиво училище, 14 са първокласниците, а общият брой на всички ученици е 125. 83 от тях са пътуващи, като те са от 10 населени места, общо със село Царев брод учениците ни са от 11 населени места. Може би не са толкова много учебните заведения, в които има толкова много пътуващи, а учениците са не само от различни населени места, но и от различни етноси, с лична и семейна култура, домашно възпитание… Но ние сме свикнали да обгрижваме и приобщаваме по един добър начин винаги своите нови и други ученици. Така ще го направим и сега и това започна още от първия, в случая тържествен ден!

Със сигурност от десетилетия не е имало толкова нови ученици в началото на новата учебна година. При нас те са 35, а тази бройка е такава и заради придошлите и новозаписани от с. Иглика, с. Живково, с. Златна нива, с. Коньовец и от кв. Мътница. Със съжаление и съчувствие тук ще отбележим, че основно това са ученици от закритото поради намаления брой възпитаници ОУ в с. Живково. Ще се постараем, ще положим усилия и грижи, всичките тези момичета и момчета да свикнат с нас и обстановката и материалната база и да се чувстват като равноправна и уважавана част от нашата училищна общност.

Друга особеност тази година е и назначаването на четири нови колеги, учители на групи (ГЦОУД) – Нели Попова, Хава Кара, Маргарита Петрова и Марина Василева, която ще преподава химия и опазване на околната среда и физика и астрономия. По време на тържеството те бяха посрещнати с нужното уважение, с цветя и рекламно знаменце на училището с личен надпис на бялото поле. Нов класен ръководител има четвърти клас, като това е Анна Мирчева, работеща при нас, завършила своето трето висше образование и била предната година в отпуск по майчинство.

На всички тях пожелаваме в училището ни и сред учениците, на които ще преподават, да намерят своето достойно място и много поводи за професионално удовлетворение и радостни преживявания. А ние, всички останали, като добри другари и колеги ще ги подкрепяме и напътстваме.

Един от аспектите на подготовката и очакванията са – каква е цялостната готовност за началото на поредната учебна година. За кадровата обезпеченост вече стана дума, а в материален план за първи път реално сроително-бояджийски дейности в сградата не бяха правени. Просто…, защото нямаше нужда, нямаше необходимост. А нови неща за всички са трите красиви и с различни размери витрини (вече подредени); посетителските столове в ателието по изобразително изкуство, ел. печка в същото помещение, която ще се ползва основно за готварство, но и не само; новите, с три цвята и три височини масички и нови столове за първи клас, новата двуместна люлка в двора…

Седем са новите врати със стъклопакети и перфо фолио, навсякъде са поставени стоп автомати и нови дръжки за врати. Основно са пребоядисани с един по-различен зелен цвят боя всички спортни съоръжения, пейки, огради и пет врати в двора, както и предпазните парапети и бордюрите от страната към центъра. Отново сме подредили в шкафчетата в коридорите различни подаръци, които ще се ползват и лично, но има и много, които са за да подпомогнат учебни процес. Логично, най-много те са за първи и втори клас, като причините са ясни – ще добавим, че втори клас започват изучаването на чужд език, а и таблицата за умножение!

И тази година нямаше коктейл в чест на дарителите, ясно е защо! Но с решение на педагогическият съвет от 14 септември е решено Дарител за 2021 година да бъде Ренато Витоло, италиански гражданин, наш приятел и за пореден път дарител. Нови за годината и училището дарители са Мартин Василев, собственики управител на фирма „Готинщайн“ ЕООД и Десислав Десподов, директор на конезавода в с. Кабиюк.

А за тържеството може да се каже, да се напише следното… Първо за времето, всички имахме добър късмет, нямаше традиционния на този ден вятър, нямаше и облаци, не валеше, но и не беше много топло! Време, заедно с поводът и подготвената от нас обстановка празникът да се получи, а то така и стана!

За подгряване, преди официалното откриване се погрижи Благой Живков, чудесно превъплатил се в клоун, който задаваше темпото, игрите, шегите и закачките! Част от многото направени снимки от професионалния фотограф Красимир Кънев много добре онагледяват това!

А за тържеството може да се отбележи, че този път първолаците бяха седнали на новите, получени преди часове масички и столчета. Имаше програма с участието на част от по-големите местни ученици, втори клас поздравиха идващите след тях момичета и момчета, а и те, първокласниците имаха думата и си казаха, и то много добре стихчетата…

За да бъдат уважени новите ученици, от втори до седми клас – 21 на брой, те бяха поканени да излязат пред всички, получиха окуражителни възгласи и рекламни знаменца с конкретен и личен текст, надпис на бялото поле.

Съобщено беше и за многото поздравителни адреси, които бяха получени…

Всички родители и многото други хора бяха скъпи наши гости, като бяха приканени заедно да спазваме противоепидемичните мерки в двора, а и след това, за родителите на първи клас. Но все пак имаше и официален гост – почетен професор доктор хонорис кауза Бисерка Йовчева. Тя е член на постоянната комисия по образование и наука към ОбС, основател и двигател на известната школа „А и Б“ в град Шумен. По време на гостуването ни тя се включи при поставяне на лентите „Аз съм първокласник!“, както и като плисна менчето с пожелания: „Всички да са здрави и успешни и да ви върви по вода!“ След срязване на „пъпната връв“, белите, зелени и червени балони с хелий полетяха нависоко, а и надалеко, за да разказват за нашето тържество и за това, че отново имаме първокласници…

Под звуците на „Върви, народе възродени…“ най-малките ни ученици бяха захранени с дъхава погача и „хапки“, натопени в мед! Така, те влязоха в своята класна стая за своя първи учебен, тържествен час! Госпожа Таня Стефанова, този път сама се представи, като след това същото се случи и с учениците. Всеки си познаваше своята буква, показваше е и казваше своето име и с помощ от учителя на група Галина Пейкова буквите залепваха на „дървото“.

Представени бяха и всички учебници, подарена им беше и книжка от името на община Шумен – „Празник на буквите – опознай България!“, с поздравителен текст от кмета Любомир Христов.

И този път имаше красива и вкусна торта за всички ученици и за желаещите родители, осигурени бяха и баници.
Като извод може да се напише и „каже“ следното: подготовката за едно обезпечено начало на Новата 2021-2022 учебна година беше успешна, а тържеството сложи „красив венец“ в този празничен ден за всички нас!

Септември, 2021 година
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and