НОВО НАЧАЛО НА 16 СЕПТЕМВРИ, ЗА СТОТЕН ПЪТ!

Тази година първия учебен ден беше на 16 септември, понеделник!
Времето се случи прекрасно, без вятър и „нормални”, подходящи градуси. Началният час беше посочен в плаката – покана, публикуван в сайта и фейсбук страницата ни към него.Той беше изпратен и окачен и в другите населени места, от които имаме ученици…
И тази година решихме да „подгреем“ учениците ни, с голяма част от които не се бяхме виждали месеци! Става въпрос за украсата, за балоните с хелий и “веселия клоун“. В него много добре се въплати Благой Живков, като в рамките на около 45 – 50 м. той организира и реализира различни състезателни, музикални и танцувателни игри. В тях се включиха много от вече пристигналите ученици.
Усмивки озариха лицата на малчуганите и в 10.05 ч. вече можеше да се започне… и самото тържество със своята официална част.Нещо по-различно тази година беше изявеното желание да ни гостуват журналисти от Радио Шумен. В 9.10 ч. в тяхната радиокола участвах „на живо” със седемминутно интервю. По-късно бяха направени и редица записи на ученици и колеги, които, вече монтирани са излъчени в обедните новини по програма „Хоризонт”, а и в предавания след обяд. За съжаление не успяхме да ги чуем, но за сметка на това са ги чули други хора, които по-късно ми звъняха, от Шумен, от В. Преслав, от гр. Котел…
Традиционно нашите тържества започват с Химн на Република България, а след това и с „Химн на Шумен”. Така беше и сега. След това влязоха и със ставане на крака всички посрещнахме първокласниците, водени от своя първи учител и класен ръководител – Цветалина Велкова и ст. учител Теменужка Христова (учител на ГЦОУД, наложило се в последния момент да бъде поканена за да замества учител Велислава Христова – по здравословни причини). Водосвет за здраве и благополучие на всички присъстващи, за да е успешна новата учебна година отслужи отец Иван Еленов. Той поръси със светена вода за да се случат хубавите му пожелания!Програмата продължи с кратка такава на сборна група ученици, изявиха се и част от първолаците. Поздравления поднесоха и Бахтишен Салимова, председател на пенсионерския клуб в селото и дарител на училището. С приветствени слова към многото присъстващи се обърна и инж. Стефан Живков, кмет на с. Царев брод.
Да лисне менчето със светена вода тази година беше предоставено на кмета на село Царев брод – Стефан Живков. Той го направи с пожелания „На Добър час!” и „Спорна Нова година”!
Традицията да се пусне от първолаците в небето букет от бели, зелени и червени балони с хелий и този път зарадва всички присъстващи. А безветрието помогна погледите да бъдат дълго насочени към отдалечаващите се и смаляващи балони!
Подредени първокласниците, водени от своя първи учител, тръгнаха заедно, минавайки под красивия венец… След това ги чакаха колегите от ДГ „Щастливо детство” Мариана Петрова и Керанка Йорданова. Всяко детенце беше почерпено, „захранено” с парченце от дъхавата пита… След това също под венеца минаха близки и роднини на учениците, както и ученици и колеги! С пита бяха почерпени всички пожелали, докато и се види края!
В класната стая на първи клас, пред много близки, родители и други деца се проведе първия за тях учебен час. Основно той премина като запознаване – с учителката, с учениците, с буквите им, с учебниците… Учениците ни получиха подаръци, в това число и от фирма „Йоми” от гр. В. Преслав с управител и собственик Милко Димитров – раничка с интересни и полезни неща.Внесена беше красивата и с надписи торта, сестра Мария Агнес имаше честта да запали фонтаните, а учениците и колегите се наложи доста да позират за да могат всички желаещи да си направят снимки за спомен.
Последва почерпка и с други сладки и солени неща, а през това време колегите поставиха пред родителите своите конкретни изисквания.
След този напрегнат, вълнуващ и трогателен полуден, вече беше време малчуганите да тръгнат, всеки със своя балон с хелий и много други неща…
И най-хубавите неща имат свой край, нали? Бяха изминали само няколко часа от 16 септември, от началото на Новата учебна година! За училището ни тя е стотна и като такава в нейна чест през следващите дванадесет месеца ще се случат много, интересни, запомнящи се и вълнуващи неща! Но всичко това тепърва предстои!
На Добър час на всички, ученици, колеги, непедагогически персонал, родители, настойници и роднини на учениците ни! За първа година имаме много нови за училището ученици, като тук нямаме предвид само първокласниците! Ще се стараем при нас да не просто да им хареса, да бъдат приобщени, а да пишем заедно историята на едно красиво, привлекателно и наречено от журналиста от Радио „Шумен” Стоян Стоянов – училище „дворец”.
Да ни върви по вода, проблемите да ги решаваме заедно, да си помагаме, да бъдем част от една общност, защото ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!
Тихомир Трифонов


From НОВО НАЧАЛО НА 16 СЕПТЕМВРИ, ВЕЧЕ ЗА СТОТЕН ПЪТ!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 11/07/2019 (76 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and