НА 24 МАЙ…

За този ден, за този празник толкова много се е казало, изписало, видяло и преживяло! И никога няма да бъде достатъчно! Толкова много и толкова чисти емоции, цветя, усмивки, много музика и песни… и химна „Върви, народе възродени…!”

Това е един от празниците, за които са се казвали толкова възвишени и красиви неща! Наистина, това за мене е „най-българс-кият празник”, без този свят ден да се противопоставя на другите ни официални, църковни и т. н. празници… Преди седем години, на тази дата група от хора, публично известни личности от различни градове от страната, обявиха своите идея, инициатива и предложение 24 май да бъде обявен за Национален празник! От тогава е и подаръкът, барелеф на Константин Кирил и Методий (като много интересна е съдбата на този бронзов барелеф, но това е друга тема…), който е вграден в мазилката под металните букви… По такава една тема винаги ще има поне две различни, противоположни мнения! Тогава се повдигна мащабна дискусия, стотици бяха споделяните мнения в сайта 24.05.! Дори и само това, като многолика реакция, би трябвало да удовлетвори в значителна степен инициаторите… Снимка с доц. Юрий Проданов от ШУ „Еп. К. Преславски”, направена на винилна мрежа и поставена на фасадно стъкло напомня за това… Лично моето мнение е в подкрепа на такава чиста идея! Не подценявам ни най-малко датата 3 март, но истината е, че на тази дата и ден, ежегодно, повече от милион български граждани не припознават празникът като исконно свой, не се гордеят с него! А празникът на 24 май може само и единствено да обединява и възвишава!

И тази година Празникът се случи, и то по един много добър начин! Времето беше прекрасно и не ни създаваше проблеми или затруднения, напротив радваше се с нас! Както винаги имаше много хора, цветя, подарени бяха знаменца с ликовете на Светите братя и на България… По-различното беше, че първокласниците вече ще завършват в края на месец май!

За втора учебна година наши ученици, основно такива, на които един или двама родители работят в чужбина, гледат ги други близки и роднини, както и такива в социално затруднено положение бяха целева група по съвместен проект на АлДоРа (участваха ученици от основните училища в село Градище и село Царев брод). С учениците от начален етап, след кастинг бяха избрани момичета и момчета, които под ръководството на професионален хореограф Роза Чанева се запознаха с различните латино танци. На 24 май тези десет момичета и момчета показаха танца „Меренге”. Красивите, специално ушити за нашите деца костюми допълнително направиха изявата им феерична и много красива…

Тази година по проект „Твоят час” в училището ни имаше 7 създадени групи в две направления. По три от тях бяха сформирани танцов състав с ръководител учител Даниела Господинова, вокална група под ръководството на старши учител Нина Чендева и театрално студио с ръководител старши учител Гергана Гроздева. Празникът позволи под формата на публични изяви да се покаже наученото. Това направиха вокалната група и танцовия състав.

Вокалната група представи: „Една българска роза”, музика Димитър Вълчев и текст Найден Вълчев; 2. „Мечта” от Михаил Смирнов; 3. Песня Рады из кинофильма „Табор уходит в небо”.; 4. „La bamba” – популярна песен.; 5. „Shape of You” – ED Sheeran. 11 момичета, в това число и едно момче, Димитър Пламенов бяха облечени и с блузите, които са закупени по проекта.

Танцовият състав, също пременен с блузи с народни шевици, изигра и то успешно „Варненски ръченик”, „Ръченица” и „Тропанка”.

25 ученици, на различна възраст и от различни класове с настроение и старание за първи път показаха научените стъпки и танци.

Групата за деца с дефицити в знанията, ръководена от ст. учител Каролина Георгиева (Българския език – лесен и интересен) също имаше публична изява на този ден.

Традиция е наши бивши ученици, да присъстват на подобни тържества, да се съберат и отбележат конкретна годишнина… Тази година на 24 май заедно с всички присъстващи, сред нас бяха и ученици, родени през 1957 година, които преди 45 лета са завършили основното си образование. Заедно с тях беше и класният им ръководител Мария Гашпарова, работила дълги години в училището ни и човек, ползващ се с голям авторитет не само сред местното население. Отделено беше на нашите специални гости нужното внимание, от тяхно име приветствие към всички присъстващи поднесе Керанка Йорданова, възпитаник на училището ни, детски учител, човек със завиден авторитет. А на тази дата нашата колежка имаше и рожден ден! Толкова много, все хубави съвпадения!

Бившите възпитаници, завършили преди 45 години засадиха за историята и борче, донесено от Родопи планина.

За да бъдат уважени, напълно заслужено, на своя патронен празник, всеки член на колектива получи цвете от своя директор, направихме си и снимка за спомен… Липсваше ни на този ден и Стефан Величков, поради здравословни причини… Пожелахме му много здраве и му изпратихме позитивната си енергия!

Уважени и поздравени бяха и други присъстващи, в това число и г-жа Павлина Борисова, дългогодишен учител в това училище, сега пенсионер, Антоанета Живкова, председател на училищния обществен съвет, сестра Мери Клеменс от манастира; гости, участници в програмата и др.

Като напълно естествен финал на празничната програма прозвуча неофициалния химн, любима на всички песен „Моя страна, моя България”! Много бяха тези, които припяваха, кой, колкото може!

Благодаря на всички, които имаха ангажименти и заслуга, включително и за техническото обезпечаване при подготовката и провеждането на тържеството, посветено на 24 май, на патронния празник на училището ни и нашия професионален празник.

Май, 2017

Тихомир Трифонов,
удовлетворен участник


From НА 24 МАЙ…. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 6/05/2017 (65 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and