НА 13 ДЕКЕМВРИ, ПЕТЪК !

Център за подкрепа и личностно развитие – ОДК „Анастас Стоянов“ Шумен отново ни покани да участваме в традиционния Коледен конкурс “Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”, който се провежда за двадесет и трета поредна година. Целта на конкурса е да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

В конкурса желаещите можеше да участват със следните творби:
Коледни и новогодишни картички и рисунки; Коледни пана и украси;

Плоски и обемни кукли на коледари и сурвакари; Сурвакарски маски и ликове; Сурвакници.

Произведенията от конкурса вече няма да се връщат, а ще се предоставят за благотворителна кауза.

Наши ученици участват в този конкурс от самото му начало и винаги са печелели индивидуални и/или колективни награди. И тази година не беше по-различно. Колегите явно много добре бяха мотивирали учениците защото много
бяха тези, които подготвиха свои произведения и участваха – с картички, сурвакници, украшения…

Този път успоредно с този конкурс имаше и още едно писмо . „Писмо с кауза” – желаещите може да изработят и подарят свои произведения за благотворителност – като събраните пари от продадените неща ще бъдат предоставени в помощ на издръжката на приюта за кучета „Тонка Петрова”. Отличените творби бяха подредени в красива изложба, която се откри на 13.12.2019 г. от 11.00 часа в РБ „Стилян Чилингиров”, гр. Шумен.
Решенията на журито, в състав Недялка Митич, Валентина Великова и Ивелина Иванова – художници, прочете Теменуга Тенева, също талантлив художник, а наградите връчи лично директорът на ЦПЛР – г-жа Мария Йорданова.

А сега ще обърнем внимание на представянето на нашите ученици. То наистина е впечатляващо и радващо. Готови бяха десетки, по-точно е да се каже и трудно транспортирани поради обема им неща.

В Раздел СУРВАКНИЦИ седем са отличените участници като четири са от училището ни: Иван Господинов от шести клас, Мелек Орханова и Александър Валериев от седми клас . Отделно в протокола е посочен и Джейхан Мехмед, на 11 години, от пети клас – защото неговата сурвакница е класирана като най-голяма.

В Раздел КОЛЕДАРСКИ МАСКИ И ЛИКОВЕ девет са наградените, а в това число са Ева Живкова и Ерай Юмеров от шести клас.
В Раздел РИСУНКИ награда е заслужила със своето произведение Елиф Ридван от седми клас. И в Раздел УКРАСА имаме победител – това е Гюнай Галибов от шести клас.

Всички те присъстваха на тържеството и на награждаването и лично получиха своите грамоти и предметни награди. За всички нас, за цялата училищна общност поредните успехи, този път още по-масови, ни радват и изпълват с гордост.

Отново на 13 декември, петък, но от 13.00 ч. в Арена „Шумен” се проведе за първи път – “Празник на талантите, участници в занимания по интереси”.

Над 400 участници от всички общински училища на територията на община Шумен изпълниха зала Арена „Шумен”.

В чудесен, пъстър и неповторим концерт, продължил над 4 часа, те пяха, танцуваха и представиха по оригинален начин училищата си.

А около сцената имаше наредени щандове, на които бяха подредени изработени изделия в различни клубове през миналата учебна година. Щанд имахме и ние, снимките показват, че той беше много пъстър, богато подреден и добре аранжиран. Поради липса на място немалка част от предметите бяха наредени около и пред предоставената за целта маса. Най-голям интерес представляваха диамантените гоблени (картини). Всички тези предмети са само част от направеното от малките сръчковци, под умелото ръководство на своя преподавател Даниела Господинова.

Както подобава в началото с няколко изпълнения на свои състави се изявиха приятелите ни от СУ „Сава Доброплодни”. А при изпълнението на химна на Шумен учениците ни направиха гледката красива и „по-патриотична” със своите ритуални шалчета. Нашето участие се състоеше в изява на малките танцьори от клуб по хореография „Магията на фолклора” с ученици от пети до седми клас с два танца – „Шопска ръченица” и „Варненски танц”.

Между тях на сцената народната песен „Кальо Калино, девойко”, прекрасно изпълни Моника Петрова от пети клас. С кратко интервю от страна на водещия Даниела Господинова представи нашата изложба.

Приятно впечатление направи и присъствието на наши родители, дошли да подкрепят децата си… След изявата на нашите ученици, които бяха трети по ред от учебните заведения, продължиха интересните и разнообразни изпълнения на другите училища… Поздравяваме всички, взели участие в това мащабно събитие, както и най-вече организаторите от отдел ” Образование, наука и развитие” в община Шумен.

Убедени сме, надяваме се, че с общи усилия този невероятен празник заедно ще превърнем в ежегодна и чакана традиция!

13 декември, петък,
2019 година
Тихомир Трифонов


From НА 13 ДЕКЕМВРИ, ПЕТЪК !. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 12/17/2019 (63 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and