Как да подобрим паметта си?

Ето няколко прости всекидневни стъпки, които можете да предприемете, за да засилите паметта си

Източник: Thinkstock/Guliver 

Паметта е едно от най-ценните човешки качества. При едни тя е много силна, а при други – слаба. Има много изследвания върху това, как точно да упражнявате мозъка си.

Ето няколко прости всекидневни стъпки, които можете да предприемете, за да засилите паметта си:

1. Сменете шрифта:


Когато направите един текст по-труден за прочитане, това всъщност е добро упражнение за мозъка. Можете да направите това, сменяйки шрифта на вашия компютър, добавяте удебеляване или курсив или като държите страница по-далече от лицето си, за да може шрифтът да изглежда по-малък. Учените обаче предупреждават да не правите текста прекалено труден, защото това ще донесе повече проблеми, отколкото ползи.

2. Научете бални танц:

Научаването на нещо ново ново като език или готварски курс е като цяло добре за мозъка. Научаването на балните танци обаче се оказва нещо особено добро. Това не е просто физическо усилие, а запаметяване на стъпките. Непрекъснато трябва да мислиш, да се нагаждаш към промяната, с мозъка се случва същото, каквото и с тялото – тренира се.

3. Сменете ръцете:


На много хора, страдащи от парализа, им се налага да започнат да използват тази част от тялото си, която по-рано не е била доминираща. Това помага за създаването на нови невронни мрежи. Дори и хора, които не са имали здравословни проблеми могат да се възползват от тази пактика. Измийте зъбите си с лявата ръка, закопчайте колана си и яжте също с нея (ако тя е водеща при вас, направете го с дясната). Тези нови дейности стимулират нови части от мозъка.

4. Пишете на ръка:

Да смените клавиатурата с лист хартия и химикалка може да се окаже изключително полезно за мозъка. Изследвания при деца са показали, че писането на хартия активира повече региони в мозъка, отколкото простото докосване на клавиатурата.

5. Разсейвайте се:


Оказва се, че разсейващите шумове правят много повече от това просто да ви подлудяват. Всъщност, точно обратното. Изследване на учени от университета в Амстердам установило, че хората, които са били изложени на досаден фонов шум, решили повече анаграми, отколкото тези, които не са били разсейвани.

Източник: “Health”    

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and