И ЯНУАРИ МИНА И… ОТМИНА!

Първият месец на поредната Нова година беше относително спокоен, малко лежерен, с „фиксиране” върху учебния процес, провеждането на класните работи по математика и български език и литература, както и другите регламентирани в график и със заповед писмени изпитвания…

Проведоха се традиционните периодични инструктажи по група предмети (в един учебен час) и тези, по класове и под формата на общ час на класа по степени (в два поредни часа). Учениците ни отново получиха материална подкрепа – този път само с нови химикали, блок за рисуване, тоалетна хартия и ново джобно, рекламно наше календарче! Имаше и неща за хапване – сладки и солени!

Имахме и важно, първо за годината общо събрание на колектива, на което административното ръководство представи подробна информация за финансовото приключване на 2019 година.

Конкретно, аналитично и сумарно бяха изброени фактите, довели до много добрите финансови резултати. И това на фона на очертаващ се и плашещ бюджетен дефицит в началото на календарната 2019 г….

И този месец се наложи да се подменят изгорели прожектори, разположени на върха на пилони в двора. Но по-интересното се случи в класната стая на седми клас.

Там, на тавана, на мястото на едно от осветителните тела беше монтирано друго, което се различава по това, че може да си променя цветовете, яркостта, а има вграден и високоворител.

С дистанционно устройство и с телефон може да се пуска музика, каквато е и идеята на тази покупка. Да може да се разнообразява свободното време на учениците по оригинален начин, а музиката да си избират те!

Наложи се да се отстрани и една неочаквана ел. авария, по време на която в класната стая на първи клас нямаше електричество в контактите…

В летописа на училището ще остане като ярък спомен гостуването на семейство Иванка Минчева и Ренато Витоло. През последните две години те са едни от най-големите дарители на училището.

Този път те разполагаха с повече време и успяхме да проведем приятелски разговор.

Поканени бяха и учениците от Съвета на учениците в училището. Подарени на Ренато Витоло бяха и подготвените подаръци като „Дарител на училището 2019”. Това не можа да стане на 12 септември по време на ХХІІ-я коктейл в чест на дарителите ни, понеже той не беше в България. Договорени бяха и други възможности за помощ и дарения, които предстои да се случат в близките месеци на стотната година на любимото ни училище.

Във връзка с написването на материал за пътуващите ученици и учители, по молба на известен шуменски журналист Красимир Крумов, бяха направени и няколко снимки. Те отразяват, както е пояснено в текста под тях, момента на отпътуване на учениците от начален етап до населените им места след края на учебните занятия. В сканиран вариант желаещите ще видят и публикувания в столичен ежедневник материал по темата (ще се качи покъсно).

Недостатъчно ясни са причините, поради които реализацията по схема „Училищен плод” и схема „Училищно мляко” беше прекратена за м. ноември и декември. Каквито корекции и неща ни бяха поискани, ние направихме, но чакането наистина продължи дълго…

По-важното е, гледайте напред, че от 6 януари те бяха възстановени, като от фирмата – доставчик са изработили такъв график, че всички запланувани доставки да бъдат реализиране до края на учебната година. Публикуваме към новината една от направените снимки, на която се виждат част от случилите се доставки – млечни продукти, кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал и различни плодове. Освен тези, които се виждат, доставки имаше и на круши и други сортове ябълки.

А бананите са с леко променен цвят защото са били оставени в хладилник. Впечатляват и новите опаковки за прясното мляко – красива малка пластмасова бутилка. По време на зимния сезон, когато „циркулират” различни вируси, когато витамините в свежи плодове са недостатъчни, всяка седмица по четири пъти нашите ученици от начален етап получават по график нещата по двете схеми. Доволни сме от акуратността на фирмата, с която работим.

Такива и трябва да бъдат взаимоотношения между професионалисти, които изпълняват задълженията си и защитават интересите (на нашите малчугани) си.

Благодарим и на леля Нехире и на леля Виждан за съдействието при раздаването на плодовете и млечните продукти.

За една дългогодишна, над 20 години традиция сме писали и друг път… Става въпрос за направата на снимки по класове в началото и в края на учебната година. През месец септември това обикновено става в първите работни учебни дни след тържественото откриване на поредната учебна година. Мястото на снимките може да изберат и учениците, като на тях каним да застанат и колеги и обслужващ персонал, които имат работа и взаимоотношения със съответния клас.

От готовите снимки могат да си поръчат и закупят всички желаещи ученици, а по един брой се подреждат в поредния училищен албум. За да бъде ползата по-значима, след съответната обработка, класните снимки се ползват за направа на красива табелка за вратата на всяка класна стая. А през м. януари и за бутиков, единична бройка календар за всеки клас. Избрани са от т. н. „работни календари” за да може още попригледно да се виждат миналия, настоящия и бъдещия месец…

С компилация с малка част от хилядите правени през годината снимки се подготвят и по няколко т. н. „служебни календари”. Общата снимка, заедно с „вградени” други, по-малки по размер са лицето на постер от винил ( също дългогодишна наша традиция и практика).

Идеята и реализацията след това се изразяват в окачване на постера в началото на коридора на първия етаж… През цялата учебна година да преминаваме под него, поглеждайки го! А след като годината отмине този постер се окачва на друго видно място, на стена и така е неразделна част от тази необичайна картинна галерия в двата коридора и фоайета „глави” и картини от вече „бивши” календари, от отминали години, много постери, окачени на стени или висящи от таваните, снимки в рамки, както и много оригинални рисунки в сградата – около 120 на брой. Нееднократно сме писали за авторите им, но защо и тук да не ги споменем отново – с различни техники, с блажна боя, с фолио, със спрей и с цветен латекс, Виктория Шидерова и Павел Павлов са допринесли сградата ни да е толкова различна, пъстра и красива.

Скромно ще отбележа, че винаги сме били против ширещия се кич, тук такъв според нас няма! Своето мнение по въпроса може да изгради всеки, които е посещавал или ще посети училището ни!

Външен човек,разхождайки из сградата може да придобие много информация, за училището, но и за много други научни познания и факти (например таблицата за умножение и имената и години на раждане и смърт на български революционери, други видни исторически личности, всички наши манастири, други бележити места у нас в рамки и т. н…).
Въпреки, че в друга новина, през есента, снимката с новия постер е вече публикувана, сега ще го направим пак!

В края на тази ще отбележим и това, че в заплатите ни за м. януари са отразени настъпилите сериозни промени. Независимо, че общинската формула не е обсъждана и приета, само на база първоначален бюджет изпълнихме указанията да не бавим промените! Увеличена е минималната работна заплата, началните, стартовите заплати за учител и старши учител, сумите за лекторски часове, парите за втория час на класа…, за първи път ще има финансов стимул и за колегите, учители на ГЦОУД…

Допълнени са вътрешните правила за работните заплати в училището, изготвени са новите щатни разписания, направени са и други необходими корекции…

През м. януари продължи работата в петте клуба за занимания по интереси и в шестте групи по „Подкрепа за успех”.

Вече стартира и нов проект – „Образование за утрешния ден”. В него са включени всички ученици от втори клас, а научен ръководител е ст. учител Цвета Анкова .

Името на групата по този проект е „Моят дигитален свят”. Периодично ще публикуваме и снимки от провежданите занятия, но най-важното в случая е, че във времето за Занимания по интереси, нашите ученици могат да се включват в различни дейности като тренировки по футбол в две групи към ЦПЛР-УСШ „Хан Крум”, по график във фитнес залата и в изброените по-горе клубове… Продължава и работата по първия европроект „FEIRST”, като през месец февруари ще се проведе и второто изнесено уикенд обучение за включените десет колеги – този път в град Велико Търново.

Така мина и отмина и месец януари, Голям Сечко, независимо от необичайното за този сезон време…

Село Царев брод
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and