ИСТОРИЧЕСКО ВЕЛИЧИЕ – В СОФИЯ И… В ЦАРЕВ БРОД

„Историческо величие” е една различна изложба, насочена към възраждането на българския дух и култура. Тя представя славната ни история по интересен и съвременен начин – чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. В нея са включени интересни експонати, атракциони, занимания и лекции, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало. Всеки посетител може да участва независимо от възрастта, интересите и уменията си.


Изложбата отговаря на някои важни за нашето българско самосъзнание въпроси – кои сме ние – българите, защо сме по тези земи и в каква посока можем да продължим пътя си задружно като един народ, поучавайки се отминалите исторически събития. Тя цели намирането и привличането на съмишленици, които да продължат делото.


Интерактивна изложба, озаглавена „Историческо величие“, се откри в НДК, в Мраморното фоайе от 17 ч. на 7 октомври. Над 150 специални гости, партньори и журналисти присъстваха на този спектакъл. Снимките към тази новина добре илюстрират поне част от видяното и преживяно от присъстващите.


В изложбата са включени над 50 картини, огромен брой скулптури и реплики на исторически съкровища, включително Боровското сребърно съкровище и Панагюрското тракийско съкровище.


Бъдещите посетители ще имат възможност да участват в различни интерактивни дейности, лекции и атракциони, които имат за цел да върнат времето назад и да ги въведат във величието на миналото, отбелязват организаторите. Интерактивната изложба разказва славната история на българите. “Историческо величие” представя миналото на народа ни по съвременен начин чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите и бита на българите.

Програмата на събитието включва лекции на теми като “Различните периоди в живота на воина и техните особености”, “Войнски титли, организация и йерархия при древните българи”, “Какво е да си български воин философска система и ценности” и други. Детски школи ще се погрижат за забавлението на малчуганите и ще ги научат как да боравят с брадва, меч, сабя и лък. Изложбата “Исторически величие” в София поставя началото на национално турне, което се реализира за първи път. Исторически картини, съкровища, предмети и литература ще бъдат показани на гражданите в цялата страна. Турнето ще продължи до 27 юни 2020 година, като ще гостува на 27 града от страната: Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, В. Търново, Габрово, Видин, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Добрич, Разград, Търговище и Ловеч. Намеренията са тя да продължи 20 години, като за първите пет години темите вече са изяснени.


„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи! Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой е въпрос на личен избор. Избор, който всички правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивните занимания, представяни на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни” сподели Ангел Тодоров – създател и инициатор на изложбата „Историческо величие”. Съкровища, оръжия и автентични дрехи тръгват за първи път на национално турне. На изложбата могат да се видят над 50 платна от различни български исторически моменти, скулптури на български владетели, репродукция на Панагюрското златно съкровище. Организатор на изложбата е Ангел Тодоров. “Много съм се интересувал от история като малък. Всички хипотези за произхода на българите са ми се стрували разединяващи. В един момент осъзнах, че е добре да се създаде някаква теза, която да е обединяваща. Това цели и нашата идея”, казва Тодоров. ” Постарали сме се да направим едно вълшебно преживяване за посетителите. Искаме да превърнем историята в настояще и по този начин да пренесем ценните неща в бъдещето”, обясни идеята на инициативата Ангел Тодоров. Той разказа, че в периода на траките е имало бижутерна традиция от скъпоценни метали да се творят растения.


За първи път в България се провежда Национално турне на Историческо изкуство, което показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. Официалното откриване на интерактивна изложба „Историческо величие“ се състоя на 7-ми октомври в НДК. Посетителите имаха удоволствието да чуят от самият създател и инициатор на изложбите – Ангел Тодоров – за мисията и целите, които се стремят да постигнат с неговия екип. По време на програмата участие взеха още група „Етнотикс” и ансамбъл „Чинари” с фрагменти от спектакъла на ансамбъла – „Траките“. Участниците наблюдаваха на живо и тракийска клетва, в която желаещите можеха да вземат участие. Турнето се състои от интерактивна изложба на исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани на гражданите в цяла България. То цели да покаже възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. По време на изложбата са предвидени демонстрации на обичаи и традиции, запечатали мъдростта и завета на славните българските владетели. Различни ритуали от миналото ще заживеят нов живот, а за поавантюристичните посетители ще има и бойни възстановки с автентични оръжия и традиционни облекла. Идеята на събитието е историческата стойност, която се съхранява в картините и експонатите да бъде предадена на децата на България. За това ще се погрижи съпровождащ гид. Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила. Всеки желаещ може да се запознае с историята, която ни прави горди да се наречем българи. В Шумен това може да се случи през месец ноември. През м. май, на 7, 8 и 9 заведохме 76 свои ученици, при новата възможност ще заведем и тези, които не са ходили, в това число и първокласниците…
На 11 октомври от 13,15 ч. в Актова зала №1 за трети път ни гостува създателят на „НЕзабравимата България” д-р Искрен Красимиров. Ако може да твърдим кой е патриот и в какво се изразява неговия патриотизъм и родолюбие, то това за Искрен се отнася „най-паче”. Още името му „говори” и за поведението му, живее на ул. „Христо Ботев”, а едно момченце след спектакъла отиде при него и му каза, че много прилича на Христо Ботев.
При предишно гостуване бяхме подарили на Искрен наше ритуално шалче, по спечелен проект за „Ритуализация на училищния живот”. В началото той сподели, че с него е при многобройните си изяви и това шалче вече е обиколило… три континента! Този път постановката беше нова и се казва „Българска дружина, планина повдига”. В подходяща обстановка и атмосфера, пред всички наши ученици, ( заедно с ритуалните шалчета) нашия гост рецитира стихове , в това число и от новата стихосбирка на своя баща, пуска откъси от негови документални филми за най-бележити и святи за всички нас исторически личности и герои: Васил Левски, Христо Ботев, Райна Княгиня, Кирил и Методий и др . Ученици отговаряха на задавани въпроси, както индивидуално, така и хорово! Имаше емоционален контакт и съпричастност, взаимен интерес и удовлетвореност! Повече от час учениците гледаха и слушаха слово, картина и звук, които им въздействаха цялостно… Накрая „Българи, юнаци!” мощно огласиха и кънтяха в красивото ни фоайе…


Желаещите, а те бяха много, имаха възможност да се снимат, да си направят селфи, да вземат автограф от нашия гост-родолюбец.


Този урок по патриотизъм и родолюбие, проведен в навечерието на 1 ноември, е част от инициативите, които са посветени на 100-годишнината на училището ни и ще се провеждат през цялата учебна година.

Тихомир Трифонов, присъствал и на двете „мероприятия” – в НДК на 7 октомври и на 11 октомври в актовата зала на „Различното училище”.

Забележка: Училището ни е наричано с много и различни епитети, метафори, сравнения… Благодарен съм на Искрен Красимиров, който часове след посещението при нас публикува в своя профил обща снимка с надпис: ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Царев брод, общ. Шумен, печели приза “Най-родолюбиво училище”!

From ИСТОРИЧЕСКО ВЕЛИЧИЕ – В СОФИЯ И В… ЦАРЕВ БРОД. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 10/14/2019 (59 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and