ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЛАН С ИНИЦИАТИВИ, ПОСВЕТЕНИ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО – ІІІ ЧАСТ

Приятели, продължаваме с поредицата текст и снимки! В тази трета част, трета новина по една и съща тема, ще поставим в „светлината на прожекторите“ проведения кулинарен конкурс с разпродажба на 23 май, футболната среща между отборите на СУ „Д-р П. Берон“ гара Хитрино и на нашето училище, провела се също на 23 май от 13 ч.

По същото време останалите ученици в двора на училището ни имаха кратко тържество по повод идващия 24 май! Кулминация на това тържество беше поредното гостуване на Искрен Красимиров, този път със спектакъла „Великите книжовници“. В тази новина ще може да видите снимки на произведенията на учениците от групата за ресурсно подпомагане, подредени в красива изложба.

След необходимата разгласа, в това число и по време на общата част на проведената и масово посетена родителска среща, много ученици и техните майки, баби, каки се отзоваха на поканата. Те са изработили много и различни, вкусни кулинарни изкушения. Идеята ни проработи, по щандове и по класове да се подредят нещата за хапване и пиене, да има поставени цени, продавачи, а по-късно дори и промоции…

Събраните пари от тези разпродажби са по няколко десетки лева и са за ползване от класовете. С останалите неразпродадени лакомства учениците са се почерпили за свое и за здравето на тези, които са ги направили… Нещо, върху което си заслужава да се помисли и реализира, това е такива изложби да могат да се посетят и от родители и други граждани, и те да могат да си закупят каквото им хареса. Така ползата ще е обща, ще има повече продадени вкусотии, а и „приходите“ на учениците ще са по-големи.

Много са тези, които обичат футбола като спорт, едни да гледат, но има и други, които обичат и да играят и да се състезават. Затова се отзовахме на поканата на колегите от СУ „Д-р П. Берон“ гара Хитрино, като част от техния спортен празник нашите малки футболисти да им гостуват. След нужната организация това се случи и на 23 май от 13 ч. на стадиона на училището. Срещата е преминала оспорвано и което и още по-важно, в приятелски и спортсменски дух.

В нашия план с инициативи своето място има и заема и подготовката и аранжирането на изложба от неща, направени в групата за ресурсно подпомагане с ръководител ресурсен учител Светла Димитрова. Тази изложба беше подредена на обичайното място за подобни случаи – двете триместни маси до класната стая на втори клас. Заслужават нашите поздравления тези девет момичета и момчета, умело водени и подпомагани от г-жа Св. Димитрова.

Безспорно 24 май е сакрална дата в нашата история. Този ден е празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, като такъв и наш професионален празник, а и патронен празник. В подобни случаи е добре да се припомни, че духовните покровители на Европа са светите братя Константин-Кирил и Методий, както и свети Бенедикт.

Получава се, че ние и село Царев брод сме още по-близко свързани – заради името на училището и манастира, в който живеят и служат сестри бенедиктинтки. Този път училищното тържество се проведе в навечерието на 24 май в двора на училището. Ученици от различни класове се представиха пред присъстващите, но безспорно „гвоздеят“ е поднесеният спектакъл „Великите книжовници“ от Искрен Красимиров от фондация „НЕзабравимата България“. По интересен начин и с канене да участват и ученици, нашият гост представи това, което е подготвил. Така предпразничното настроение и градусът на патриотизма, ден преди 24 май са били повишени, за което говорят и снимките, които ще можете и вие да видите.

Засега спираме, за да продължим по-късно и с други наши инициативи, организирани с любов и проведени с желание.

Май – юни 2022 година

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and