ЗА УЧАСТИЕТО НИ В ИНФОРМАЦИОННИ ДНИ ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС”

По инициатива на РУО гр. Шумен на 11 и 12 октомври в сградата и двора на Дом на учителя се проведоха публични изяви по проект „Твоят час”. В отговор на отправената покана попълнихме необходимите анкета и заявка. Въпреки краткото време, с общи усилия бяха старателно и красиво изработени две големи табла, на които със снимки бяха отразени моменти от „живота”, дейността изаключителните занятия в седемте групи. Бяха занесени и експонирани предмети, изработени от най-малките ученици, участници в групата „Майстор Тричко, знае всичко” с ръководител Даниела Господинова.

Участието ни се изрази в отиване на място на 12 октомври от 14 ч. със седем ученици, участници във Вокалната група с ръководител учител Анна Мирчева. Тази публична изява беше добър повод да се видят облечени поръчаните, заплатени и изработени, а наскоро и получени две битови носии. Те са бродирани, една женска и една мъжка и са реплика на оригиналните носии, характерни за нашия край – северняшка фолклорна област. Бяха ги облекли два дни по-рано за първи път Росица Детелинова и Александър Петков. Много ни харесаха и веднага бяха направени и снимки. Понеже Росица беше болна на 12 октомври, в тях бяха облечени Синем Салиева и Александър Петков. По време на нашето кратко представяне те изиграха и една тракийска ръченица, с която поздравиха всички присъстващи – старши експерти от РУО, ученици и колеги от основните училища в кв. Дивдядово и с. Църквица. Да подкрепи групата ни беше дошъл с майка си и малкия, петгодишен Диян Ганев. Той подари цвете на танцьорката Синем, а явно „недоволен”, че за него няма, другия танцьор, Александър Валериев си удари калпака в земята!

Седем участници във вокалната група изпяха и песента „Заедно” (в оригинал това е песен на Графа, Любо Киров и Орлин Попов, в която като солист блестеше Анна Калонова (макар, че и тя още не беше напълно оздравяла…).

Преди изявата на Тихомир Трифонов беше дадена възможност да разкаже за работата по „Твоят час” в училището, както и да представи участниците. Той благодари и поздрави всички колеги и ученици, работили по този проект последните две учебни години. За присъстващите ученици и за водената вокална група сподели и Анна Мирчева, преподавател по музика.

След това всички имаха възможност да разгледат подредените в две зали материали, табла и предмети. Представител на Телевизия „Шумен”, Венцислава Борисова отправи покана за участие в предаването „Седянка”. Проведени бяха разговори и по всяка вероятност училището ни ще бъде посетено за да се види как се работи с учениците от вокалната група (независимо, че „Твоят час” вече приключи като проект) и да се направят записи. При проекти винаги се говори за тяхната устойчивост, в смисъл, дали след формалното и официално тяхно приключване по някакъв начин и в някаква степен работата, в случая репетициите продължават!
Импровизирано присъстващите бяха поздравени и с откъс от популярна народна песен „Лудо младо, сън засънило…”, „разбира се” в изпълнение на Анна Сергеева.

Двугодишната работа по този проект беше диференцирана в две направления – работа с ученици с обучителни затруднения и група за занимания по интереси. Първите групи водеха ст. учител, тогава в трети и четвърти клас Стефка Ванкова, а в средна степен ст. учител Каролина Георгиева по български език и литература и ст. учител Цвета Анкова по математика. През учебната 2016-2017 година такава група водеше и ст. учител Цветалина Велкова с ученици от трети клас. В групите по интереси ръководители бяха ст. учител Гергана Гроздева – учене на английски език чрез драма и „Уча английски език и се забавлявам” – втората година), учител Даниела Господинова ( танцов състав през първата година и „Майстор Тричко – може всичко” – втората година по проекта с ученици от начален етап) и вече цитираната вокална група с ръководител учител Анна Мирчева.

Много неща се случиха през тези две години по този проект. Той наистина тръгна определено трудно, с много неясноти, със забавяне във времето, с проблеми със софтуера, с много питанки, които си задавахме… Но в крайна сметка ще останат позитивите, като придобити допълнително знания, драматизациите – на български и на английски език, немалкото публичните изяви, придобитите материални активи като облекло, декори, консумативи и др. А и снимките и заснетите клипове, които са веществени доказателства за това време…

Благодаря на колегите, които работиха през този период, не им беше лесно, но щом резултатите са положителни, значи работата си те са свършили добре!

Поздравления и за колегите старши експерти от РУО, положили усилия и организирали изложбата и изявите в тези два дни.

Октомври 2018 година

Тихомир Трифонов

 


From ЗА УЧАСТИЕТО НИ В ИНФОРМАЦИОННИ ДНИ ПО ПРОЕКТ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 10/15/2018 (47 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and