ЗА НАШИТЕ (МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ) РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ!

Много се е изговорило и изписало за това, че основен залог за добрите резултати в едно учебно заведение са и контактите, взаимоотношенията между преподаватели, училищно ръководство и родителите и настойниците на учениците! По принцип е така, но много често връзката се къса, доколкото я има, на родителските срещи идват малко родители, повечето все нямат време… Било то да говорят по-често със своите деца, било то да потърсят учителите им, а и да пазят авторитета ни пред тях! Много са и учениците, родителите на които, един или и двамата са на гурбет в странство и се виждат с децата си рядко и за кратко! Темата е повече от сложна, сериозна, противоречива, многопластова, затова тук няма да я коментираме в тази и светлина!

Това, което искаме да споделим и да покажем е нашия скромен опит да направим нещата по-различни, някак си по-близки и по-желани… Вярно е, че много неща сега са по-различни, може да се каже и по-лесни и вариативни! Ако родител или настойник пожелае да получи информация за резултатите на своите деца или внуци, да научи за училищния живот и т.н., то може да го направи така: да разговаря по мобилен или по училищен служебен телефон (05315 2192), да посети сайта на училището и четирите страници към него (www.ou-tsarev-brod.com и Twitter, Facebook, Youtube, Google +), да пише във фейсбук, в скайп, по ел. ни поща – tihomir.1@abv.bg. Има и график за консултации с родители и ученици, който колегите стриктно спазват и среща с тях може да се осъществи. Вторият час на класа също е по график и с времетраене от 45 минути и предоставя време и възможност за разговори и получаване на необходимата информация. Всички тези графици както и много други документи ги има в сайта на училището и на две табла в училището – след входа и на магнитна дъска на втория етаж до учителската стая. На две места в сградата (след входа и до боксовата круша) има и две табла със снимки на всички колеги и текст – кой по кои предмети преподава, на кой клас е класен ръководител. И това направено за да се информират хора, които са от други селища и по-рядко идват в училището ни! Защо пиша всичките тези неща, след като те не са нови и като практика, и като даденост? Просто искам да припомня, че който и да е родител, роднина или настойник на наши ученици пожелае, по много начини, дистанционно или „на живо” може да научи каквото се интересува!

Въпреки всички тези възможности ние правим допълнителни опити за да привличаме родителите за да присъстват по-масово на родителските срещи – обикновено с първа обща част и с индивидуални педагогически консултации след това. Срещите обикновено са четири за учебна година, като за първи клас нещата са по-различни… Понякога се е налагало провеждането и на среща за даден клас по конкретни проблеми…, както това се случи с учениците и родителите на петокласниците през миналата учебна година.
Думата ми е за първата, т. н. обща част. Освен всичко друго, което е логично да се каже, съобщи и представи пред родителите, ние сме организирали и провеждали и следните неща.

Началото на „по-различните срещи” поставихме с моноспектакъл на доайена на ДКТ „В. Друмев” – Стефан Сотиров (починал скоро, вечна му памет), гастролирали са пред многото присъстващи Дуо „Али Баба” (Асен и Станислав -Тафо Асенови), най-добрият имитатор на шоумена Тодор Колев – Крум Крумов, дуо баща и син – „Дуо Лечеви” – майсторите на устните хармоники, имали сме демонстрации по нареждане на маса и изяви на бъдещи бармани от шуменска професионална гимназия и т. н. Реализирали сме и томбола с много изненади и награди…, която се прие много добре и зареди присъстващите с предпразнично настроение! Изнасянето на програми от наши ученици с тематична насоченост най-вероятно се прави на много места! Винаги е приятно да видиш своето дете, син, дъщеря, внуче да рецитира, да пее или играе, да сурвака!

Традиция при нас е и да се връчват публично пред родителите вече получени награди от конкурси, състезания – поздравителни адреси, грамоти, сертификати, дипломи, медали, купи, както и да се направят снимки с щастливите близки и роднини!
Казаното по-горе правим и при връчване паричните месечни награди за отличници по човекът и природата и биология и здравно образование, както и спрямо отличниците в края на първия учебен срок, а и в края на учебните години (но тогава става на тържествата на 15 юни). В някои случаи подаряваме и част от направените снимки.

Съчетавали сме първа обща част и с уважение към наши дарители…, като връчване на Сертификати за дарители на община Шумен (направихме го и на срещата на 21 декември 2017 г.).

Така се стремим да станат контактите ни наистина по-желани, очаквани, дори търсени! Ако се опитам да направя равносметка – тя по-скоро е положителна, но има още много да се желае! Нашите срещи в повечето случаи са масово посещавани, но родителите на тези ученици, с които имаме проблеми като дисциплина, поведение, простъпки, слаби оценки… като по неписано правило не идват!
И все пак тук ще споделим снимки за вече изминалите три наши родителско-учителски срещи за 2017-2018 учебна година – на 21 септември, 21 декември и на 16 и 23 февруари (като този път направихме срещи след края на първия учебен срок отделно по степени). Ще видите и две по-стари снимки от изнесена програма на родителска среща, те са в чест на Станислав Асенов-Тафо, наш и мой много добър приятел, починал само преди година!

Снимките сами по себе си винаги са интересни! А и ще останат в най-новата история на любимото ни училище! Десетки са подредените албуми със снимки, като основно те са в училищния музеен кът! Но чрез сайта на училището и страниците ни в Twitter, Facebook и Google + ще станат достояние на много повече хора! Затова го и правим с толкова желание, старание и… искрена любов!

Тихомир Трифонов, желаещ още по-близки и ползотворни взаимоотношение с родителите на нашите ученици! Ползата ще е взаимна и безспорна!

Февруари, 2018 година

 


From ЗА НАШИТЕ (МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ) РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 3/07/2018 (48 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and