ЗАВЪРШВАНЕТО НА ПОСЛЕДНИЯТ И ВИПУСК…

На 1 юни, т. г. се проведе вълнуващо тържество, завършваха четвъртокласниците. Първата част се състоя в актовата зала на училището, а след това, със специално организиран транспорт, ученици и родители посетиха „Студентски парк”. Там те се наслаждаваха на различните атракциони, имаше и консумация… Съдействие за реализирането на тържеството и екскурзията до град Шумен оказаха родителите и приятелите ни от „АлДоРа” в лицето на г-жа Росица Василева и Румен Василев.

Както обикновено при такива тържества има смесени чувства, радост от завършването на първата училищна степен и получаване на първото Удостоверение за това… Но и тъга и сълзи в очите на ученици, родители и други присъстващи близки… Когато, преди 35 години г-жа ст. учител Маргаритка Стефанова, тогава много млада, е започнала да работи в това любимо и на нея училище, тя едва ли си е представяла кога ще бъде главен участник в последното си класно и училищно тържество. Така, учебна година след година, випуск след випуск на четири години… Изминават цели тридесет и пет лета. През тези години колежката работи упорито, амбициозно, системно, трупайки опит и знания, логично постигането на много добри резултати е напълно реален факт! Тя продължава да обучава и децата на своите (бивши) ученици!
Ето, че идва този момент, идва времето, защото както знаем всяко нещо си има и край! Край на един дълъг и плодотворен трудов път, на дълбока следа в образователното дело в село Царев брод и в това красиво училище – ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работата приключва, но спомените, делата, снимките, видеозаписите… те остават и винаги ще ги има! Та нали, човек е жив, докато са живи спомените за него, за делата му, докато има и кой да ги помни!

Като признание за всичко хубаво и полезно, добро и в полза на стотиците си ученици, г-жа Маргаритка Паноткова беше поканена на тържеството за откриването на Новата, 2017-2018 учебна година, 98-та за училището ни! И сега тя изглеждаше много добре и все още във форма за да работи и бъде полезна! Но жребият е хвърлен и решението е взето! След като получи заслужените и продължителни аплодисменти на присъстващите, огромният и красив букет, рекламни материали на училището, чудесна баница, тя произнесе слово! То извираше дълбоко от душата и, достигна до съзнанието на много хора, те почувстваха вълнението и любовта, които струяха от него!

Колежката изпълни и ритуалното откриване на учебната година, плисна менчето със светената от водосвета и отец Иван Еленов вода и пожела НА ДОБЪР ЧАС! ЗДРАВА И УСПЕШНА УЧЕБНА ГОДИНА!

Довиждане г-жо Стефанова! Благодарим Ви за отдадените години на съзидателен труд, за ограмотените момичета и момчета, за възпитаните от Вас не просто хора и ученици, а Човеци! Те, както и много други хора никога няма да Ви забравят, ние – също!

Не сбогом, а до скоро! Винаги сте добре дошла на всяко наше тържество, а и по друго време!
А вие, вече петокласници, вие мили момичета и момчета, запазете в себе си всичко онова полезно, значимо, хубаво, благородно, на което ТЯ, Маргаритка Стефанова Паноткова Ви научи за четири години!

1 юни – 15 септември, лето 2017
С вълнение писа тези редове Тихомир Трифонов, колега и приятел и на МАРГАРИТКА

Обръщам се към всички, присъстващи на това тържество !

Спомняте ли си първия учебен ден? А вашата първа учителка, държала неуверената ви детска ръчичка, старателно и плахо изписваща първите букви?

Спомняте ли си това трепетно вълнение, с което прекрачихте училищния праг за първи път? Сигурна съм, че дори и избледнели, спомените са още живи във вашето сърце. Защото никой не може да забрави първите си стъпки, било в училище, или в професията. Не се забравят лесно първите успехи или провали, първите похвали и постижения, нали? За всеки човек те тръгват от училището.

Връщам се в годините назад. Всеки път отново и отново преминавам през емоционалната въртележка. Нима може да останеш равнодушен пред развълнуваното море в училищния двор! Пъстрота и младост. Детски глъч и неукротима енергия. Нима може да не трепне сърцето ти пред малката ръчичка, стискаща цялата обич на света в едно цвете!

Как да останеш безразличен към детския плах, несигурен, очакващ поглед?
Вървя през годините. Виждам бившите си ученици – пораснали и успели. Преминават като на лента. Всеки път си казвам: „Тези са по-буйни и по-непослушни от предишните.” Да, децата са различни, но те са такива, каквито ги направим ние – цялото общество. Те са рожба на своето време, живеят в настоящето и не гледат в миналото.

Последният випуск, който изпратих през м. май, е доказателство за това. Чудесни деца!… с техните надежди и страхове…Обичам ви пети клас!

Моята дъщеря ми изпрати като поздрав едно стихотворение. То е събрало най-важното послание към Учителя:

„Ако нямаш огън в душата, ако е малко твоята любов,
ако веднъж от обич не си плакал, недей прекрачва тоя праг висок!
Върви си и по-добре друг път избери,
учителят с една любов се ражда,
която до смъртта му да гори!”

В нашето училище няма хора, които да изберат друг път, защото те са родени да бъдат учители.
Мили мъничета, не се притеснявайте! Вас ви поема една госпожа – г-жа Таня Стефанова, събрала всичката любов и отдаденост на децата. Попадате в едно прекрасно училище, където ще бъдете като в собствен дом. Тук ще бъдете щастливи и спокойно ще усвоявате необходимите знания.
Желая ви НА ДОБЪР ЧАС ! Честит първи учебен ден на всички и успешна 2017/ 2018 учебна година.

Благодаря!
 15. 09. 2017 год. ст. у-л М. Стефанова-(млад пенсионер)

Виж презентация


From ЗАВЪРШВАНЕТО НА ПОСЛЕДНИЯТ И ВИПУСК…. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 10/06/2017 (54 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and